Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Karbantartas2.0Ha azt szeretnéd, hogy bringád sokáig hű társad maradjon, fontos, hogy karbantartsd! Ez alatt nem szimplán a lánc olajozását kell érteni.

Ha igazán törődsz a bringáddal és valami szokatlant észlelsz rajta (pl. recsegő, nyikorgó hangok), azokat nem árt orvosolni. Sok munka viszonylag egyszerűen otthon is elvégezhető. Ez a cikksorozat ebben kíván neked segítséget nyújtani.

A következő 6 részben igyekszünk bemutatni a helyes takarítást, hajtásrendszer, a lánc, a váltók, a fékek, karbantartását, beállítását, majd a legvégén a bringások rémálmával a defekttel is foglalkozni fogunk. Reményeink szerint mindent részletesen, közérthetően tudunk nektek továbbadni. Amennyiben egy munkaművelet elvégzésében nem vagy biztos ellenőriztesd le egy szakszervízben.

2. rész: A meghajtás tisztítása
Nagyon fontos, hogy havonta, de még inkább, amikor már dzsuvás a meghajtás (lánc, fogaskerekek, váltó görgők), pucoljuk végig! Ez sokat javít a meghajtási elemek élettartamán, valamint a váltás minőségén. Célszerű beszerezni egy lánc mosót, amellyel igen szép eredmény érhető el. Sajnos cserébe minden honnan csöpögni fog ez az olajos massza (Én emiatt nem használom az enyémet).

Karbantartas2.1

Régen láncmosót használtam a lánc takarításához 

Ha nem tervezünk ilyen beruházást és a lánc nagyon trutyis használjunk bátran valamilyen zsíroldót. Én a WD40 BIKE DEGREASER zsírtalanítót használom mivel az szépen eltávolítja az olajsarat, sőt ezután el sem kell leöblítened a láncról -ellentétben más zsíroldókkal-, hanem száradás után mehet rá nyugodtan az olaj.

Karbantartas2.2

Mostanában a WD40Bike Begreaser jön be a legjobban

Ha kész vagyunk vegyük ki a kereket. A fogaskerék a lánckerékre a váltó görgőire, a váltó rúgóra fújjunk zsírtalanítót. Pl a korábban emlegetett WD40 BIKE DEGREASER-t, majd a képen látható drótkefeszerűséggel szépen kipucolhatjuk a racsnit, valamint a hajtókar fogaskerekeit. Végezetül egy ronggyal álljunk még neki.

karbantartas2.3

Az olajsár eltakarítása a racsniról

A váltó görgőkről ezután könnyű lesz leszedni az olajos, poros réteget. Ezt egy csavarhúzóval, vagy egy ronggyal kiválóan el lehet végezni.

Karbantartas2.4

A befejező művelet: Áttöröljük ronggyal.

Évente egyszer, vagy extrém esős, saras időjárás után célszerű a váltó görgőket is kivenni, tengelyüket megzsírozni, majd összeszerelni.

Ne sajnáljuk a váltótól a gondoskodást, pucoljuk meg a rugót is benne, hogy sokáig jól működjön.

Karbantartas2.5

A lánc kenése a tisztítás befejező művelete, de erről a következő részben szólunk részletesen.

Ha ezt a műveletet nem szeretnénk túl gyakran elvégezni, akkor tanuljuk meg helyesen olajozni a láncunkat. Erről a következő részben fogunk részletesen írni.

A WD40 Bike termékcsaládnak mint fentebb említettem már van hazai forgalmazója. Sajnos weboldalt nem találtam hozzá, viszont ismerőseimmel beszélve, az alábbi LINKEN! lévő bringaboltok forgalmazzák a cuccot.

Hasonló cikkeket találsz a Bringadoki oldalán.