Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

kaland0025

5000 km hosszú a tervezett Himalája Tranzverz Expedíció.

„Elhatároztam, hogy jövő tavasszal elindulok, és megkísérlem a világ legelső teljes Himalája traverzét a hegység legkeletibb pontjától a legnyugatibb pontjáig, mindennemű motorizált jármű igénybevétele nélkül, teljesen saját ellátással, folyamatos kíséret vagy teherhordók nélkül. Ezalatt törekszem arra, hogy minél nagyobb tudatosságot ébresszek az emberekben a társadalmunk környezetszennyező kibocsátásáról és a kerékpározás mindennapos használatának fontosságáról, ennek a környezetre gyakorolt pozitív hatásairól.”

A tervezett útvonal az Indus kanyarulatában tornyosuló Nanga Parbatot köti össze a Brahmaputra kanyarulatában magasodó Namcha Barwa csúcsával. E két nevezetes geográfiai pont között húzódik földünk legmagasabb hegylánca: a Himalája. A legmagasabban húzódó ösvényeken visz végig magashegyi környezetben, esetenként gleccsereken, földutakon vagy murvás utakon, a lehető legnagyobb mértékben kerülve az aszfaltozott utakat. A Himalája főgerince mentén halad olyan közel, amennyire lehetséges.

  • A távolság 5000 km
  • Hozzávetőleges teljes szintemelkedés 150 000 méter
  • Legmagasabb hágók 2db 6000+ m, 29db 5000+ m
  • 5 országon át Kína, India, Bhután, Nepál, Pakisztán
  • Tíz 8000m fölötti csúcsra ad rálátást

„A teljes út megtétele hozzávetőleg 6 hónapot vesz igénybe, napi 20-50 kilométeres (a terepviszonyoktól nagyban függő) távokkal számolva. Minden ötödik nap után tervezek pihenőnapot tartani, és néhány alkalommal tartok hosszabb pihenőt. Az expedíció tervezett indulási ideje: 2024. március.”

A teljes felszerelés tömege 10 kg alatt lesz.

kaland0025

Viktor céljai

A kerékpározás hirdetése nemzetközi szinten

„Ha végig tudok menni egy kerékpárral a Himaláján, akkor bárki el tud menni a munkába vagy iskolába – vagy gyakorlatilag bárhova – kerékpárral.”

Az ökoturizmus hirdetése a „kerékpár + túrázás” utazási stílussal

„Ez a szívügyem. A legkevésbé káros utazási formákkal ismertessem meg embertársaimat, ezzel minél inkább lelassítva, fékezve a társadalmunk katasztrófa felé való rohanását.”

A Himalája népeinek bemutatása

„Úgy tervezem, hogy készítek egy sorozatot az itt élő népekről, mely bemutatja az életüket és kultúrájukat és hogy milyen hatással van rájuk a tömegturizmus és a klímaváltozás.”

Zichó Viktor saját bevallása szerint fizikálisan felkészült a Himalája-projektre, ám most jön a "neheze": partnerek megkeresése és az út engedélyeztetése.

Hajrá Viktor!

További infók Zichó Viktor weboldalán érhető el.

Fotó: Zichó Viktor

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!