Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
prev
next

 kerekparlanc waxolasa 12

A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk

Az előző részben ismertettük a waxolás előnyeit, típusait és a lánc zsírtalanításának műveletét. Ebben a részben bemutatunk néhány általunk kipróbált terméket.

Mielőtt ezekbe belemélyednénk eláruljuk, hogy a kérdést megfuttattuk a facebook néhány kerékpáros csoportjában. Ez alapján kiderült, hogy a válaszadók 24%-a waxot használ a láncán, 65-70% nem használ és 5-10 % ugyan nem használ, de gondolkodik rajta. Érdekességként még eláruljuk, hogy legtöbben a feltörekvő gravel bringások körében használják (31%), illetve itt érdeklődnek a legtöbben a kipróbálása után (21%).

Előző részben kifejtettük, hogy a waxolás első lépése a zsírtalanítás. Erre most is felhívjuk a figyelmeteket. Mivel a tökéletes munka alapja a zsírmentes, fémtiszta felület, mivel a wax ezen tud tökéletesen megtapadni. Ez biztosítja, hogy minél tovább ellássa kenési funkcióját.

Folyékony waxok

Ezek használata a legegyszerűbb, és költsége a legkisebb. Első próbálkozóknak én mindenképpen ezeket ajánlom. Mi is ezekkel kezdtük az áttérést a waxolók világába. Bár Magyarország kis piacnak számít, mégis meglepően sokfélét lehet kapni. Mi ezek közül eddig a Soudal és a Weldtite termékét próbáltuk ki.

kerekparlanc waxolasa 06

Mind a kettő tökéletesen bevált. A Soudal folyékonyabb, mint a Weldtite. Ezért az előbbiből használata során lényegesen több csöppent le a talajra. Cserébe viszont tuti, hogy a folyékony anyag mindenhova behatol. Tapasztalataim alapján 80-100 km-enként kell száraz körülmények között újra kenni a a láncot. Tavaly a Balaton Bike Derby-n ezt használtam és a kényelmes 2 és fél napos teljesítés során naponta kétszer kentem vele a láncot.

A Weltide kicsit sűrűbb és 100 – 130 km-t mentem vele két kenés között. Ezt nem használtam annyiszor, mint a Soudalt – kb. fél flakonnyi ment el eddig-, de ezzel is nagyon elégedett voltam.

kerekparlanc waxolasa 07

Mindkettő száraz felületű, a hajtásrendszer gyönyörű tiszta több száz km után is. A folyékony waxoknál arra kell figyelni, hogy a felvitt anyag tökéletesen megszáradjon. Ez termékenként és a hőmérséklettől nagymértékben függ. Ezért nem indulás előtti, hanem bringázás után javaslom a kezelést. A waxolás előtt jó alaposan felrázzuk a tubust, majd cseppenként visszük fel az anyagot a láncgörgőkre. Ha körbeértünk, többször áttekerjük a láncot szép lassan, hogy a folyadék mindenhova eljusson. Első alkalommal 2-3 réteg felvitele ajánlott, a későbbiekben már elég egy is. Ha megszáradt, jöhet a következő kör. Mi előbb a lánc külső felületét kenjük, másodjára a belsőt. Sajnos az esőt nem szereti, azt ajánlom, hogy eső után mihelyt megszáradt a lánc kenjük újra.

Száraz waxok

A folyékony waxok sikerén felbuzdulva elkezdtünk kacsingatni a lánc főzés felé. Ebben a kategóriában kipróbáltunk 3 teljesen különböző terméket. Mielőtt azonban ezeket ismertetnénk, ismerkedjünk meg a "lánc főzés" technikájával

Száraz waxok használata

Itt egy edényben felmelegítjük a waxot. Ehhez mi a konyhai villany tűzhelyet, majd a műhelyben egy kemping gáztűzhelyet, illetve az elektromos lassú főzőt használtunk. A konyhából hamar kitiltottak, a kempingtűzhely jó, de kényelmetlen alternatíva volt, a lassú főző nagyon bevált. Ráadásul a megszilárduló wax maradhat a gép edényében így a tárolása sem jelent problémát.

A waxot szépen fel kell olvasztani, ügyelve arra, hogy forrás közelében legyen (így a legfolyékonyabb), de ne forrjon (a keletkező légbuborékra nincs szükségünk a lánc szemek között).

Még olvad az anyag előkészítjük a speciális rozsdamentes, nagy szilárdságú acélból készült lánc mártogató szerszámot. Ezt, ha szeretnéd megrendelheted akár tőlünk is természetesen méregdrágán, vagy pár másodperc alatt készíthetsz magadnak egyet egy küllőből. :D

kerekparlanc waxolasa 10

Miután a wax a kellő hőmérsékletet elérte, a láncunkat belemártjuk. Ha a lánc felülete túl hideg a felületén azonnal megszilárdul az olvadék és meg kell várni míg újra elolvad. Ezt a felesleges időt megspórolhatod, ha a láncod közvetlenül a waxba mártás előtt hőlégfúvóval, vagy hajszárítóval felmelegíted. Ezután az anyagban hagyod „főni” a láncod. Én a waxban kicsit rázogatom, néha kiveszem, lecsepegtetem, majd újra visszarakom bele. Miután megvagyunk, kivesszük a láncot, hagyjuk lecsepegni róla a felesleges anyagot, majd félretéve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt lánc meglehetősen merev. Így nem használható a bringán. Be kell törni a láncot, azaz, miden láncszemet át kell mozgatni, hogy visszakapja eredeti mozgékonyságát. Ha ezzel kész vagyunk mehet vissza a bringára.

Tipp: egyszerre waxolj két láncot. Így amikor le kell szedned újabb kezelésre azt, akkor azonnal mehet fel a következő, így a waxolást nem kel azonnal elvégezni, hanem tudod a saját életedhez igazítva ütemezni. Ráadásul a ác és a sor élettartamát is növeled.

A mikroszemcsés paraffin

A waxok alapja a paraffin. A hagyományos gyertya paraffint nem próbáltuk ki, mert az megszilárdulás után makroszemcsés kristályokat alkot, ami könnyen kidörzsölődik a láncból. Szerencsére nem túl drágán lehet vásárolni mikroszemcsés paraffint is, ami lényegesen kisebb kristályokká szilárdul, így jobban bírja a nyomást és a súrlódást, nehezebben dörzsölődik ki a láncból.

kerekparlanc waxolasa 08

Nekünk ez nem nem vált be, mivel egy kezeléssel kb. 100-130 km-t tudtunk bringázni és újabb kezelést kívánt a lánc. Ezt pedig tudják a folyékony waxok is kevesebb pepecseléssel.

Putoline lánc wax

Ezt az anyagot egy motoros boltban találtam, a kerékpáros waxokhoz képest kedvező árú, így tettünk vele egy próbát. 30 fok feletti hőmérsékleten ez már nem kőkemény anyag, de nem is kenhető puhaságú. Színét tekintve fekete, mivel tele van grafittal. A waxolás során a korábban említett puhább állaga miatt nem kell a láncot betörni, hanem mehet egyből fel a bringára.

A felülete kicsit ragadósabb, de nem igazán szedi össze a port. A fekete grafitos adalék miatt viszont a hajtásrendszer nem tűnik olyan tisztának, mint a többi waxnál. Mivel nagyon jól tapad és nem pereg le, a láncból kipréselődő anyag megül a váltógörgők külsején, és a lánckerekeken.

kerekparlanc waxolasa 11

Én egész télen ezt használtam. Nem igazán izgatja az eső, vagy a levegő magas páratartalma miatti egyéb nedvesség. Simán elmegy egy kezeléssel 500 km-t. Nekem nagyon bejött téli használatra. Kollégám viszont nem szerette kissé ragadós érzete, valamint a hajtásrendszerre kiülő randa fekete anyag miatt.

A láncról való eltávolítása szintén nem egyszerű, de a forró víz és a hőlégfúvó kombinációja csodákra képes.

Molten Speed Wax

Kifejezetten kerékpáros felhasználásra kifejlesztett wax. Két fekete tömbben érkezik, olvasztáskor derül ki, hogy a tömbök közepén van a fehér viasz, és ezt veszi körbe a fekete adalékanyag.
Felolvadva teljesen vízszerű, kissé átlátszó szürkés folyadékká válik, nagyon könnyen bejut a láncszemek közé. A csomagoláson lassúfőzőt ajánlanak az olvasztáshoz, mi is ezt használtuk.

Ez tényleg lassú: majdnem két órát várni kell, mire teljesen felolvad az anyag, viszont az alacsony hőmérséklet miatt teljesen biztonságos. Magára lehet hagyni, lehet közben mást csinálni, nem fog meggyulladni a wax. (Egyszerre több láncot is lehet kezelni, a főzőedény méretétől függően.)

Szinte teljesen szagtalan, a konyhában is végezhető a művelet.

kerekparlanc waxolasa 09

A lánc kihűlve teljesen merev, be kell törni. Én a váltógörgőn szoktam áthúzni mielőtt felraknám. A felület teljesen keményre szárad, kézzel megfogva semmi nyomot nem hagy. 
Menet közben nagyon csendes, tiszta. A por lepereg róla, csak a kezdetben kihulló wax pelyhek rondítanak bele a makulátlan tiszta összképbe. Ezek egy ronggyal könnyen letörölhetőek ha valaki nagyon maximalista lenne.

Száraz aszfalton tényleg kibír több száz km-t. Hozza mindazt ami miatt sokan esküsznek a waxolásra. Kezdeti költsége nem olcsó, de a tapasztalataink alapján is felső kategóriás termék. 

A befejező részben a waxolt láncokkal, karbantartásukkal kapcsolatban kapcsolatban osztunk meg néhány gondolatot.

Ajánlott cikkek

Kerékpárlánc waxolása 1. rész

Kerékpárlánc waxolása 3. rész

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!