Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kerekparEgy 69 kilométer hosszú, két országot és 24 települést érintő kerékpárút-hálózat részévé válhat Pusztadaróc község. A határ menti három kistérség a turizmus fejlesztésének egyik zálogaként tekint a kerékpáros infrastruktúra bővítésére.

A Csengersimáért Közhasznú Egyesület és a Pusztadaróci Önkormányzat 2012 januárjában indította el a „Két keréken Szatmáron" elnevezésű projektet, melynek célja az országhatár közelében lévő területeket, településeket, látnivalókat összekötő kerékpárút-hálózat bővítése. A közel 12 hónap leforgása alatt a régió településeinek képviselői, szakemberei egy műhelymunka során megvitatták a fejlesztési lehetőségeket, majd elkészítették a megvalósíthatósági tanulmányt, végezetül pedig készítettek egy szociológiai tanulmányt.

A pénteki zárókonferencián Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármestere beszédében elmagyarázta, hogy a romániai oldalon 9,2 kilométernyi kerékpárút megépítésével a túrázókat el lehetne vezetni olyan látványosságokhoz, mint a darai tavak vagy a községben található Nagyerdő. A közvetlen cél, hogy a Szamos bal töltésén már megépült Szatmárnémeti - Fehérgyarmat valamint a Pusztadaróc által a Környezetvédelmi Alapból megnyert Pusztadaróc - országhatár útvonalat össze tudják kötni a fentebb említett látványosságokhoz vezető úttal. A távolabbi célok azonban ennél jóval ambiciózusabbak: a Szamos és a Túr mentének összekötése, olyan községek „behálózása", mint Lázári, Mikola vagy Egri.

A mostani pályázat keretein belül elkészült megvalósíthatósági tanulmány 15,6 kilométer útszakasz megépítéséről szól - ez lehetővé tenné, hogy Pusztadarócot, Csengersimát és a környező településeket egy 69 kilométer hosszú hálózat kapcsolja össze.

Homoki Tamás, a Csengersimáért Közhasznú Egyesület tagja legfontosabb rövid távú tervnek pedig a már meglévő bicikliutak hálózatba kapcsolását tartja.

Forrás: szatmar.ro