Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

bkkkerkprut

Cél a közlekedés biztonság növelése és a gépjárműforgalom csökkentése.

A fővárosi közgyűlés április 29-én tárgyalná azt az előterjesztést, ami javaslatot tesz egy fővárosi közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási terv, intézkedéscsomag kidolgozására.-írja az Index.

Ebben azt javasolják, hogy a teljes Budapestre érvényes csökkentett sebességű zónák legyenek kialakítva. A fő-, és gyűjtőút-hálózati szerepkört betöltő útvonalak esetében általánosan az 50 km/óra, a mellékúthálózat esetében a 30 km/óra, a lakópihenő övezetekben 20 km/óra maximális sebesség legyen.

Ezért a javaslat szerint meg kell vizsgálni a lakott területen belül, egyes útszakaszokon jelenleg megengedett 70 km/óra sebességhatár 50 km/órás szintre csökkentését.

A kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban leszögezi az anyag, hogy ki kell alakítani a biztonságos, gyors és komfortos kerékpározást lehetővé tevő kerékpárforgalmi főhálózatot. A városrészeket összekötő, továbbá agglomerációs és regionális kapcsolatokat adó kerékpárforgalmi főhálózat jelenlegi széttagoltságát mielőbb fel kell számolni. 

A javaslatcsomag egyértelműen egy olyan közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási terv, ami a mobilitási szokások befolyásával megoldást nyújtana ezekre a problémákra.

Az intézkedési csomag kidolgozása, illetve a szükséges kerületi, szakmai és lakossági egyeztetések nagyjából 4-6 hónapot igényelnek, így a terv 2020 őszére készülhet el teljesen. Ez alapján az érdemi intézkedésekre 2021-től nyílik lehetőség, áll az anyagban.