Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 eckartstau kastely

  • Túra hossza: 86 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Túra terepe: Síkvidék
  • Szint: +391 m,-248 m
  • Átlagos meredekség: 3.1 %

  • Túra hossza: 86 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Túra terepe: Síkvidék
  • Szint: +391 m,-248 m
  • Átlagos meredekség: 3.1 %

 A nagy morva mezei kastélykörút a Marcheggi-, stomfai Pálfy- . A SchlossHof-, Niederweiden- az Eckartsaui- és az Orthi- kastélyokat köti össze.

A kerékpáros körút a marcheggi vasútállomásról indul észak felé. Első állomása a Marcheggi kastély. Onnan kelet felé haladva, a Morva folyó felett átívelő hídon át Szlovákiába jut. Ott a vasfüggöny útvonalon (EV13) halad, majd egy kis kitérővel meglátogatja a stomfai Pálfy- kastélyt.

Az útvonal Devinska Nova Vesnél keresztezi a Morvát, és visszatér Ausztriába. Ezután a kerékpártúra Schlosshof- , majd Niederweiden kis romantikus kastélya mellett halad el.

Engelhartstetten, Loimersdorfon és Kopfstetten településeken áthaladva eléri Eckartsaut és csodálatos kastélyát. Innen déli irányba halad tovább, amíg el nem éri a dunai kerékpárutat (EV6).

Egy kis kitérővel a Duna folyásával fölfelé haladva elérjük Orth an der Dounaut, illatve annak kastélyát. Visszafelé az EV6-öt követve elérjük Stopfenreutot, majd észak felé fordul Engelhartstettenbe kerekezünk. Onnan Niederweiden- és Schlosshof kastélyt érintve visszatérünk a marcheggi vasútállomásra.

Ajánlott látnivalók

Marcheggi-kastély
A marcheggi kastély eredetileg a II. Přemysl Ottokár cseh király által alapított középkori város erődítményének része volt. Az eredeti vízivárat a barokk korban vadászkastéllyá építették át. A Pálffy család leghíresebb ausztriai rezidenciája volt, melyet nyári- és vadászlakként használtak. Jelenleg az alsó-ausztriai tartományi kiállítás színhelye.

A stomfai Pálfy-kastély

Az egykori vizivár helyén, a 17. században a Pálffyak építtették reneszánsz stílusban, a Károlyiak 1870-ben romantikus stílusban alakították át. A kastély 1947-ben leégett, de helyreállították.

SchlossHof-kastély

A kastélyt 1725-29 között Savoyai Jenő herceg építtette, a kor legmenőbb udvari építésze, Johann Lukas von Hildebrandt tervei alapján. Az épület körül csodás parkot alakítottak ki, a kastély északi részén pedig egy majorságot hoztak létre, melynek fő célja a birtok gazdasági ellátása volt.

1755-ben vásárolta meg a birtokot a Habsburg császári család, Mária Terézia és férje, Lotaringiai Ferenc kedvelt tartózkodási helyszíne volt a birtok, a császárnő miután megözvegyült, az 1770-es években Franz Anton Hillebrandt udvari építésszel alakíttatta át a kastélyt. Ekkor épült rá a legfelső emelet és alakult ki ma is látható formája.

A Monarchia felbomlása után a birtok állami tulajdonba került. Az átfogó felújítási munkálatok csak 2002-ben kezdődtek el.

Niederweiden-kastély

Savoyai Jenő és Mária Terézia egykori vadászkastélya csupán 3 kilométerre fekszik a Hofi kastélytól. A szomszédos konyha feleleveníti a kiadós vadas ételeket a barokk korából. Március közepétől november közepéig évente változó időszakos kiállítások kerülnek megrendezésre.

Eckartsaui-kastély
A vadászkastély elődje eredetileg egy négyrészes vízivár volt. A kastélyban ért véget 1918-ban a Habsburgok ausztriai története. Az eckartsaui nyilatkozatban 1918. november 13-án IV. Károly magyar király lemondott uralkodói jogairól. A királyi család 1919. március 23-ig tartózkodott a kastélyban, amikor Svájcba indulva mondtak búcsút Ausztriának.

Az Eckartsau Kastély megtekintése során betekintést kaphatunk az osztrák barokk és historizmus világába, valamint a császári család életébe is.

Orthi-kastély

1529 Niclas Salm gróf elkezdte a kastélyépítését. A 17. században leginkább vadászkastélyként használták. 1802-ben egy ideig Napóleon húga, Caroline Bonaparte lakott a kastélyban, amit 1824-ben Ferenc császár megvásárolt és beillesztette a Habsburg-család ingatlanalapjába. 1873-tól Rudolf trónörökös használta vadászkastélyként és termeit historizáló stílusban rendeztette be.
A kastélyba 1957-ben a helytörténeti múzeum kiállításai, 1973-ban egy méhészeti múzeum költözött. Az épületet 2005-ben renoválták és azóta helyet ad a Donau-Auen Nemzeti Park központi irodáinak is.

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!