Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

p6010125

Gondolatok a bringás életérzésről.

A kerékpározás számomra egy életérzés, ami több, mint egyszerűen felszállni a bringára és nyomni a pedált. Sok mindent kipróbáltam már, ami vele kapcsolatos. Tekerek terepen és aszfalton. Próbáltam montit, országútit és rekut. Kerékpározni örökhajtós (ma divatos néven fixi) bringán tanultam meg gyermekkoromban. Volt időszak, mikor a bringámon nem volt fék és a cipőm talpával fékeztem. Nem divatból, hanem mert egyszerűen nem volt más kerékpárom, csak egy ruszki csotrogányom.

Kerékpáros élményeim között van néhány mérföldkő, amihez rengeteg érzés társul, és szívesen gondolok rá vissza. Jó ezeket többször átélni és kiélvezni minden pillanatát. Úgy gondolom, ezek tettek igazi bringássá.

Az alábbi listában összeszedtem azokat az élményeket, amelyek minden igazi bringásnak át kell élnie. (Nem is egyszer.)

1. Építs egy bringát!

Boltban kerékpárt venni mondhatni nem nagy kunszt, csak pénz kell hozzá. De készülj fel rá, hogy mindig lesz rajta olyan alkatrész, amivel nem vagy elégedett.

Merj nagyot álmodni!

Vedd meg azt a bringa vázat, ami méretben, színben, geometriában, márkában a vágyad. Lapozz át rengeteg katalógust, válaszd ki az alkatrészeket, amiket szeretnél használni. Ne légy kis hitű, válaszd azt ami tetszik, ne az ára legyen az első.

 Kona Firemountain építés01

Kezd el szépen megvásárolni a kinézett dolgokat. Szépen hónapról hónapra. Minél tovább tart, annál nagyobb lesz az öröm. A bringa összerakását, csak akkor kezd el, ha meg van hozzá minden a legapróbb csavarig. Ha igazán magadénak akarod érezni, akkor még a kerekét is te építsd össze!

Az építés, hatalmas élmény, ráadásul álmaid kerékpárján tekerhetsz.

2. Tekerj minden évszakban!

Minden évszak más és más. Mindegyik hoz olyan varázst, ami csak rá jellemző és máskor nem tapasztalod meg azt.

Tavasszal mikor ébred a körülötted a világ, mihelyt kisüt a nap és megérzed a melegét erőtől duzzadva indulhatsz utadra. Sokszor ez az erő inkább csak a fejedben létezik, és a tavalyi emlékek visznek előre, mivel erőnléted még nem az igazi. Amikor levegőért kapkodva megállsz egy hegy tetején, amelyen tavaly gond nélkül átjutottál, nincs semmi baj. Ülj le egy kicsit és nézz szét! Lásd meg, ahogy ébredezik körülötted a világ. A béka még épp csak előbújt, még bódultan mászik, vagy az első légy ami rád száll. Fura ezt sosem ütjük le, sőt el sem kergetjük.

Nyáron erős vagy ismét a világot is szét tudnád szakítani. Ha nincs más dolgod csak menj ki a világból új utakat új élményeket fedezz fel, hogy legyen a téli napokon mire emlékezned.

Ősszel, amikor elkezdenek színesedni a levelek, sőt a fák hullatják a lombjaikat, még a megszokott útvonalad is egész más lesz. Olyasmire fogsz felfigyelni, amire más évszakban biztos nem. Búcsúzik a természet egy része, készül a télre. Sajátos illatokat visz a szél, amely napsütéssel keveredve felejthetetlen marad.

 p2180261

Télen, a fagyott világ is szolgáltat különleges élményeket. Elég csak megkérdeznem, hogy próbáltad már hóban?

3. Indulj neki az éjszakának!

Rakd fel a legerősebb lámpádat, sőt abból is kettőt és indulj neki az éjszakának. Akár aszfalton, akár terepen nyomod a pedált élményekkel fog megtelni az utad. Igazán kellemes a langyos nyári szélben éjszaka bringázni. Ilyenkor még egy város nézés is feledhetetlen.

4. Kerekezz ködben!

A levegő páratartalma 100%, nem esik, de mégis vizes körülötted minden. A látótávolság néha az orrod hegye. Fura monokróm világban jársz.

Ha egy hegyre tekersz éppen, akkor ahogy egyre magasabbra jutsz, erősödik a fény, néha a nap körvonalát is láthatod, sőt néha a sugara behatol a ködbe. Így érsz egyre feljebb. Végül kitisztul, ragyogóan süt a nap, felhő sincs az égen. Alattad fehér folyamként gomolyog a köd, és csupán néhány magasabb csúcs tör ki belőle. Olyan mintha a világ tetején lennél.

 PA060504

5. Kerekezz esőben!

Esőben fura monotonitásban haladva igazán jól elbeszélgethetsz magaddal. Sok kérdésre választ lelhetsz és megnyugodva, kiegyensúlyozottan térhetsz haza.

A hegyek között járva varázslatosan változik meg a világ körülötted. Mindenhol kis patak folyik, és az út megtelik tócsákkal. Eleinte kerülgeted, majd mikor a cipőd már teljesen elázott minden mindegy alapon áthajtasz rajtuk. Jó ilyenkor, hiszen a sár még nem igazán ragad, könnyű haladni.

6. Tekerj hajnalban!

Indulj el még sötétben. Kicsit hideg lesz tudom. Viszont a hajnal, a természet ébredésének látványa kárpótolni fog. Nagyon szép, ahogy a nap vöröslő korongja egyre följebb kúszik az égen. 9-10 óra körül mosolyt csal az arcodra az elinduló kerékpárosok látványa, amikor te már a 100 km-es utadról hazafelé tekersz.

 0033

7. Aludj a a bringáddal fent a hegyekben, vagy egy alföldi patak gátoldalában!

Próbáld ki milyen az, amikor elhagyod a civilizációt, akár egy rövidebb kétnapos túra alkalmával. A szállásod nem egy kemping, hanem egy szimpatikus hely útközben. Ez lehet egy patak partja, egy erdei tisztás.

Éld át az alkonyat varázsát, az éjszaka érkezését egy tábortűz mellett.

8. Fedezz fel új útvonalakat!

A kaland itt kezdődik! Új utakat bejárni, új tájakat megismerni. Nincs is ennél csodásabb. Tekerhetsz egy másik országban, de lehet, hogy nem is kell messzire menned. Elég csak hazánk térképe felé állni és kinézni egy részt, ahol még nem jártál, és már indulhat is a tervezés.

 p5280096

9. Kelj át egy hegyen, hegységen!

Éld át a hegy legyőzésének élményét. Felfelé taposol és izzadsz, már erőd végén jársz, de sikerülni fog, hamarosan elfogy az emelkedő. A gerincre érve, ha szerencséd van szép kilátásban lesz részed, ha nem akkor önfeledt száguldás lesz a jutalmad hegymászás fáradalmaiért. Remélhetőleg olyan hosszan, mint amennyit felfele másztál.

10. Indulj versenyen!

Próbáld ki milyen tekerni adrenalingőzös hangulatban, ahol a többiek tempója téged is magasabb tempóra késztet. Itt derül ki igazán mennyire vagy erős.

Végezetül itt egy videó ami a bringázásról szól:

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!