Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
 A hónap megyéje: Veszprém vármegye
  Veszprém megyei kerékpártúra ajánló.
A hónap megyéje: Nógrád vármegye
  Nógrád megyei kerékpártúra ajánló.
Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
prev
next

 kerekparlanc waxolasa 07

Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.

Miután lekezeltük a lácot, cikksorozatunk utolsó részében megnézzük hogyan kel bánni azzal két kezelés között.

A waxolt lánc tisztításához általában elegendő, egy tiszta száraz rongy. Ezzel simán töröld át a láncod felületét. Az enyhe szennyeződéseket ugyanúgy el lehet azzal tünteni, mint a bringa egyéb részein. Fontos tudnod – ahogy azt az első részében kifejtettük - , hogy a wax a láncolajjal ellentétben nem véd a korróziótól. Ezért a láncot esős tekerés és kerékpármosás után ajánlott szárazra törölni.

A szakirodalom szerint a száraz waxos kezelés kb. 1000 kilométerig tart. Mi azonban úgy tapasztaltuk, hogy 5 - 600 km után érdemes a kezelést megismételni. Ennek szükségességét nagyon könnyű megállapítani: A hajtás, vagyis a lánc menet közben hangosabbá válik. A kezelés megismétlése előtt alaposan meg kell tisztítani a láncot. Ehhez egy száraz rongyos áttörlés, vagy ha a lánc valamilyen okból nagyon piszkos lenne, akkor egy forró vizes fürdő jelenthet megoldást. (A forró víz szépen feloldja és eltávolítja az előző kezelés wax maradványát is.) Ügyelj arra, hogy a lánc az újra waxolás előtt száraz legyen.

kerekparlanc waxolasa 07

Tipp 1: ha nincs időd a száraz waxos kezelésre, de a láncod a hangja alapján már kívánná a fürdőt, kezeld a láncod nedves wax-al és így kicsit halaszthatod az időigényesebb kezelést.

Tipp 2: Száraz waxal egyszerre két láncot kezelj le, így ha új kezelés szükséges, ami persze tuti, hogy a legrosszabbkor derül ki, egyszerűen csak cserélj láncot. A láncfőzés szertartását, pedig ezután tervezd be egy számodra optimális időpontra.

A waxal kezelt lánc élettartama számos tényezőtől függ, többek között a lánc márkájától, vagy az időjárási viszonyoktól, sőt a wax minőségétől is. A szakirodalom szerint egy waxal kezelt lánc futás teljesítménye akár 15 000 km is lehet. Szemben az olajjal kezelt láncokkal, amelyek 2 – 3 000 km után elérik a cseréhez szükséges kopási határukat.

Mi a végére értünk a téma boncolgatásának ezzel a cikkel. Ha többet szeretnél olvasni a témában javasoljuk a https://zerofrictioncycling.com.au/ weboldalt.

Ajánlott cikkek

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!