Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

Kerkprkillts02FreeCikli címmel a budapesti kerékpározás kultúrtörténetét bemutató kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma ősszel.(MTI) A szeptember 4-től november 14-ig megtekinthető kiállításon grafikák, fotók, útmutatókönyvek, plakátok, kisnyomtatványok, szabályrendeletek, filmhíradórészletek, valamint antik és jelenleg is használatban lévő kerékpárok elevenítik fel a fővárosi kerékpározás történetét a XIX. század második felétől napjainkig - olvasható a tárlat ismertetőjében.

{reklam}

A kiállítás három témakör köré csoportosítva mutatja be a nagyvárosi kerékpározás kultúrtörténetét.

Kerkprkillts01

Az első egység a "vasparipának" a polgári társadalom egyik szórakozási eszközeként történő budapesti megjelenését, meghonosodását mutatja be korabeli újságcikkek, fotók és könyvek segítségével. A kiállítás másik egysége a női emancipáció és a kerékpározás összefüggéseit láttatja a XIX. század végén és a XX. század elején. Végül a Kiscelli Múzeum kriptája ad helyet a kiállítás azon részének, mely a kerékpárossportot, valamint a kortárs kerékpáros divatot és szubkultúrát (például a futár szubkultúrát) és ennek reprezentációs színtereit (romkocsmák, közterek) mutatja be. Ugyancsak itt állítják ki azokat a fotókat és tárgyakat, melyek a kerékpáros közlekedés tömegmozgalommá válását mutatják be (a Magyar Kerékpárosklub akciói, Critical Mass felvonulások).
A kiállításon az archív fotók, plakátok, könyvek mellett mintegy száz, jórészt magángyűjtőktől származó kerékpár is látható lesz, melyek közül több egészen különleges darab - olvasható a múzeum beharangozójában.

A kiállítást szeptember 4-én Závada Pál író nyitja meg, köszöntőt mond Kürti Gábor "Kükü", a budapesti Critical Mass egyik főszervezője.