Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Visegrádi 8-as
  80 km-t tekertünk a Visegrádi-hegység aszfaltos útjain.
Zefal Z Sealant defektgátló folyadék.
  Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!
Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
prev
next

freecikliA 2010 őszén rendezték meg FREECIKLI Budapest kerékpározás kultúrtörténetét bemutató kiállítást. A kiállítás anyaga 2011. márciusában Vácra érkezik, ahol a kerékpározás váci emlékeivel kiegészülve egészen új elrendezésben lesz látható.

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma 2010 őszén rendezte meg FREECIKLI Budapest címmel a kerékpározás kultúrtörténetét bemutató kiállítását, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredeti novemberi zárás helyett, januárig tekinthettek meg az érdeklődők. A kiállítás anyaga – vándorkiállítássá alakulva – 2011. márciusában egyetlen vidéki helyszínként, Vácra érkezik, ahol a kerékpározás váci emlékeivel kiegészülve egészen új elrendezésben lesz látható.

{reklam}

A FREECIKLI Budapest kiállítás létrehozását a fővárosi kerékpározás elmúlt évtizedben tapasztalható fellendülése hozta létre. Az elviselhetetlenül megnőtt autóforgalomra reagálva egyre több civil csoport alakult, amelyek a kerékpárral való közlekedés feltételeinek javítása mellett lobbyznak, s kialakult egy sajátos budapesti kerékpáros szubkultúra is. A kiállítás célja, hogy bemutassa a kerékpározás történetének kevésbé ismert apsektusait a 19. század második felétől napjainkig. A téma történetiségének kidolgozása és bemutatása sokban segíti az aktuális problémák megértését, s így a kiállítás bekapcsolódhat a kerékpáros közlekedésről szóló civil diskurzusba.

A FREECIKLI Vác kiállítás első része a nagyvárosi kerékpározás kultúrtörténetét mutatja be a vasparipa első megjelenésétől, fogadtatásától egészen tömegtermékké válásáig. Külön foglalkozik a tárlat a női emancipáció és a kerékpározás összefüggéseivel a 19. század végén és a 20. század elején, a női kerékpározás elterjedésével és a női divat változásaival. Az első rész végén a kortárs kerékpáros kultúra és mozgalmak bemutatása kerül sorra.

A kiállítás második részét a váci kerékpározás bemutatásának szenteljük, a kisvárosi iparos-kereskedő világot megidéző tárgyak és iratok segítségével a látogatók megismerkedhetnek a váci kerékpáros üzletekkel, majd a kerékpározás helyi szabályozásának dokumentumaival, a kerékpárok háború szolgálatának történetével, valamint a Magyar Kir. Honvédség egykor Vácott állomásozott 1. sz. kerékpáros zászlóaljának emlékeivel. A váci részt a helyi kerékpáros egyesület, a Dunakanyari kerékpárút kiépítésében meghatározó szerepet játszó Két Kerékkel Kevesebb Egyesület bemutatása zárja.

A kiállításon régi, antik kerékpárok mellett nagyszámú hazai közgyűjteményekben őrzött korabeli fénykép, plakát és archív filmek segíti felidézni a régi kerékpáros időket. A váci történeti anyag egy része Vác Város Levéltárából, illetve különböző magángyűjtők gyűjteményeiből, családi archívumokból kerül a kiállításra, ezek többsége kiállításon korábban még sohasem szerepeltek.

A Freecikli Vác kiállítás számtalan kedvezménnyel várja a látogatókat. A 400 Ft-os jegyárak mellett a diákjegy 200 Ft-ba, a családi jegy 800 Ft-ba kerül. A városi fenntartású iskolák diákcsoportjai számára a kiállítás megtekintése ingyenes. A kiállítás látogatói között a Dunakanyart a tavaszi időszakban előszeretettel felkereső kerékpáros turistákra is számítunk, számukra a MÁV-Start Zrt. kerékpáros jegy váltása esetén 50 %-os menettérti kedvezményt biztosít.

A kiállítást múzeumpedagógiai programok és rendezvények kísérik, melyek közül kiemelkedik az április 9-10-én megrendezésre kerülő Váci Kerékpáros Hétvége. Programjában kerékpáros ügyességi versenyek, bemutatók, előadások, gyerekfoglalkozások szerepelnek.

A kiállítás a BTM Kiscelli Múzeuma és a Váci Értéktár közös szervezésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Nyitva tartás:
csütörtök, péntek: 10:00-14:00
szombat, vasárnap: 10:00-18:00
Nyitvatartási időn kívül munkanapokon 10:00-16:00 között előre egyeztetett időpontban látogatható.


Helyszín: Váci Értéktár, kiállítóterem (Köztársaság út 19.)
Időpont: 2011. március 4 - május 1.
Rendező: Budapesti Történeti Múzeum, Váci Értéktár
E-mail: info@ertektar.vac.hu
Telefon: 27 513 482