Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 mi lesz veled top maraton 01

A TOP Maraton Sorozat a korábbi évek szerinti formájában véget ért.

Jó 20 éve rendeznek MTB maratonokat Magyarországon. A kezdetekkor, a hegyikerékpár volt a legmenőbb kerékpár, így hatalmas tömegeket vonzottak be. A Duna Maraton, Bükk Hegyikerékpár Maraton, Szilvásvárad Maraton és Mátra Maraton voltak azok, amelyek a legtöbb bringást megmozgatták. Ezen kívül biztos sok kisebb rendezvényt fel tudtok sorolni, amelyek egy része mind a mai napig működik. Ezek az események rengeteg jó kerékpárost „kineveltek” a névtelen tömegből. Egy részük nemzetközi szinten is több kevesebb sikert aratott, vagy épp mostanság figyeljük őket lélegzet visszafojtva: Vajda Márti, Valter Ati, Benkó Barbi. A maratonok létjogosultsága egyrészt az utánpótlás nevelésben, illetve a ma oly divatos „aktív életmód” megszerettetésében van. Ha így nézzük, akkor nagyon fontos szerepe van társadalmi szinten is.

A TOP Maraton sorozat már több mint 10 éves múltra tekint vissza. A fentebb említett négy verseny szervezőgárdája hozta létre és egyfajta magyar kupa sorozat, amely az ezeken a maratonokon indulók eredményeit összesítette és az év végén díjazta. Ezen cikk írója meggyőződése szerint ez nagymértékben segítette a magyar kerékpársportot.

mi lesz veled top maraton 02

A hegyikerékpár maratonokra járás azonban ma már sajnos nem akkora divat. Amíg régen rengetegen indultak a 100 km-es távon, addig ma alig találni 30-50 indulót az átlag 80 km-es távra. A versenyek szolgáltatásaival szemben egyeseknek viszont irracionális elvárásaik vannak. Van egy nagyon hangos néhány fő, aki mondhatni 4 csillagos szállodai ellátást kíván, de természetesen a jelenlegi nevezési díjakat meg sokallja. Csak hogy legyen összehasonlítási alapotok elmesélem nektek, hogy kis hazánkban is kezdi kinőni magát egy mozgalom, ahol ezen nevezési díjak négy-ötszörösét kérik el, cserébe kapsz egy GPX tracket, egy sapkát és 5, 6 vagy 12 napot, hogy teljesítsd a nagyrészt terepen futó 360, 740 vagy 1400 km-es távot. Sok sikert! (Ja, az időjárás a kaland része.)

A kicsit hosszúra nőtt bevezető után térjünk vissza a címben feltett kérdéshez: Mi lesz veled TOP Maraton?

A kérdést Nagy Ádámnak a Bükk Hegyikerékpár Maraton szervezőjének tettük fel, aki az alábbiakat válaszolta:

Írhatnék hosszasan arról miért, de csak néhány mondatban összefoglalom a tényeket.

Elindult a Duna Maraton megszűnését követően egy lassú leépülés. A Szilvásvárad Maraton elmaradása már komoly figyelmeztetést jelentett a versenyek szervezőinek, de nem tudtunk megfelelő választ találni. A szponzorok elmaradása szűkítette a versenyek költségvetését. Ennek a forrásnak a pótlását nem lehet a versenyzőkre terhelni, de a pályázati támogatások is rendre elérhetetlenné váltak a legtöbb maratonnak. Ezért is a 2021-es szezont követően a Balaton majd a Mátra szervezők is a megszűnés mellett döntöttek.

Megmaradt maraton versenyek a TOP sorozatból a Bükk és Crosskovácsi. Együtt tettünk lépéseket a bővítésre, de ez nem vezetett eredményre.

top2logo

Ezt követően úgy döntöttünk / Mátyus A. Crosskovácsi és Nagy Á. Bükk /, hogy TOP 2 Maraton néven rendezzük meg az összetett értékelést biztosító versenyeket. A www.topmaraton.hu oldalon az ezzel kapcsolatos szabályok már olvashatóak, a versenyek kedvezményes nevezései elindultak, részletek a honlapokon. A jövőt illetően vannak elképzeléseink, de a koronavírus járvány és az idő szűkössége miatt nem szeretnénk kapkodva elhamarkodott döntéseket hozni.

A versenyeinkre szeretnénk megnyerni a jelenlegi bringások mellett a jövő kerekeseit, a természetben tekerésre biztatva minden érdeklődő sportolót, fiatalt és kevésbé fiatalt. Szóval mindenkit várunk a TOP 2 Maraton versenyeire. (Nevezni ITT lehet.)

Utolsó mondatban, keressük a szponzorokat, azokat a vállalkozásokat, akiknek szívügyük a kerékpársport, vagy az aktív életmód népszerűsítése. Tegyünk együtt érte!

Záró gondolatként hadd hozzak egy anekdotát a magyar mezőgazdaságból. Gyártottunk mi annak idején egy jó nehéz traktort, a Rába Steiger-t. Sok gazda a mai napig emlegeti, hogy de jó volt az, miért nem gyártják ma is. Ez persze eljutott a gyár egykori igazgatójához, aki így válaszolt rá:
-Akkor miért nem vettétek?