Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

image 460008

Kämna sikere az Etnán, Juan P. López átvette a rózsaszín trikót

A német Lennard Kämna nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát kedden, amelynek nagy részét Fetter Erik szökésben töltötte. Az összetett első helyét a másodikként célba érő spanyol Juan Pedro López vette át.

A hétfői szünnap után kemény erőpróba várt a 105. olasz körverseny mezőnyére, első kategóriás hegyi befutóval az Etnán.

A szakasz eleje nyugtalan volt, több bukás történt - az egyikben egy motoros is érintett volt - és sokkal nehezebben engedték el a nap szökését is. Végül 14 bringás tudott eltekerni, ott volt köztük Fetter Erik (EOLO-Kometa) is, csoportjuk 11 perc közeli előnyt tudott kidolgozni.

giro d italia 2022 4 szakasz

Forrás: www.procyclingstats.com

A sort az olasz Stefano Oldani bontotta meg 28 kilométerrel a cél előtt, a záró húsz kilométerre pedig teljesen széthullott az élboly, Fetter is leszakadt riválisairól. A szökevények közül előbb Juan Pedro López, majd Lennard Kämna iramodott Oldani után, le is hagyták az olaszt. A szakaszelsőségért annak tudatában meccselt Kämna és a spanyol, hogy utóbbi át fogja venni a rózsaszín trikót. Az utolsó kanyarban López hibázott, így az etapot elvitte a német bringás, akinek a Tour de France után immár az olasz körversenyről is van szakaszsikere. Az összetett elsőséget pedig López vette át a három napig éllovas Mathieu van der Poeltól, aki a várakozásoknak megfelelően korán leszakadt a főmezőnyről.

Kisebb meglepetésre az utolsó tíz kilométerre a 2017-es győztes, eddig harmadik helyen álló holland Tom Dumoulin is leszakadt az esélyesek csoportjától az élre álló Ineos Grenadiers "rombolása" nyomán, akárcsak a kétszeres győztes olasz Vincenzo Nibali. Az összetett siker várományosainak többsége azonban együtt, két és fél perces lemaradással érkezett meg az 1892 méteres tengerszint feletti magasságban lévő célba.

image 460008

A szakasz győztes Lennard Kämna a célban

Fotó: Massimo Paolone / LaPresse Forrás: www.procyclingstats.com

"Az volt a cél, hogy szökésbe kerüljek, mert valószínűsítettük, hogy a szökés hazaér, és a vége feküdhet nekem. A taktikánk jónak bizonyult, hiszen a mi szökésünkből került ki a győztes, de sajnos én az emelkedő aljában leszakadtam, így nem tudtam harcolni a győzelemért. Az emelkedőn eléggé rosszul éreztem magam, messze voltam a legjobb formámtól, és emiatt kicsit csalódott vagyok, mert ma minimum egy top 10-es eredményt is el lehetett volna érni" - idézte az EOLO-Kometa közleménye Fetter Eriket, aki végül 12 és fél perc hátránnyal a 65. helyen ért célba.

Valter Attila (Groupama-FDK) egy perccel mögötte érkezett meg és 70. lett, míg Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) Van der Poel csoportjában, majdnem 23 perccel Kämna után tekert be.

Csípőproblémák miatt kiszállni kényszerült a versenyről a kolumbiai Miguel Ángel López.

Eredmények, Giro d'Italia

4. szakasz, Avola - Etna-Nicolosi, 172 km, hegyi befutó:

1. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 4:32:11 óra
2. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 34 másodperc hátrány

65. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 12:32 perc hátrány

70. Valter Attila (Groupama-FDJ) 13:31 p h.

97. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 22:54 p h.

107. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

1. López 14:17:07 óra
2. Kämna 39 másodperc hátrány
3. Taaramäe 58 mp h.

61. Valter 13:27 perc hátrány

64. Fetter 14:33 p h.

132. Peák 29:13 p h.

Szerdán a Catania és Messina közötti 174 kilométeres etap megtétele vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Forrás: MTI, procyclingstats.com