Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

snbjm1wlofdt1p8gcfs0 120522 052724 scaled

Megint Arnaud Démare nyert – ezúttal célfotóval Caleb Ewan ellen.

A 105. Giro d'Italia hatodik, Palmi és Scalea közötti 192 kilométeres etapot a vártnál jóval lassabban teljesítette a mezőny, s a végén a sprinterek csatáját Arnaud Démare nyerte – szó szerint néhány milliméter döntött a sorozatban második sprintet nyerő francia javára Caleb Ewannel szemben. Összetettben nincs változás, továbbra is Juan Pedro López áll az élen.

Mondhatni eseménytelen nap volt ez. Ráadásul az elmúlt 9 év leglassabb szakasza. A bringások átlagsebessége 38 km/h volt.

giro d italia 2022 6 szakasz

Forrás: www.procyclingstats.com

A nap egyetlen emelkedőjének kezdetén az EOLO-Kométában tekerő Diego Rosa lépett el a mezőnytől. Több mint 140 kilométert egyedül tekert. Üldőzőbe vette őt a három Drone Hopperes – Filippo Tagliani, Eduardo Sepúlveda és Simone Ravanelli ám a mezőny 140 kilométerrel a szakasz vége előtt be is fogta a triót. Rosa előnye négy, négy és fél perc körül stabilizálódott.

Nem mondhatni, hogy alaposan bekezdtek volna a hatodik szakaszon a kerékpárosok, hiszen a szokásokkal ellentétben egy kósza próbálkozáson kívül az első 24 kilométeren egy árva szökési kísérletet nem láthattunk. A nap egyetlen említésre érdemes emelkedőjének, a 4. kategóriába sorolt, s egy katonai repülőtérre vezető „hegy” kezdetén Fetter Erik csapattársa, az EOLO-Kométában tekerő Diego Rosa unta meg a „lötyögést”, és lépett el a mezőnytől öt perccel a hegyi hajrá begyűjtéséig, s ha már arra járt, a néhány kilométerrel később sprinthajrát is elvitte.

Utóbbi előtt néhány kilométerrel három Drone Hopperes – Filippo Tagliani, Eduardo Sepúlveda és Simone Ravanelli – vette üldözőbe az élen magányoskodó Rosát, ám a hajrá után belelendülő mezőny 140 kilométerrel a vége előtt be is fogta a triót, míg Rosa előnye négy, négy és fél perc körül stabilizálódott.

A pleotont a verseny utolsó szakaszáig nem is támadta Diego Rosát, a kényelmes tempó mellett tekertek, csak 70 kilométerrel a cél előtt kapcsolt rá, s szépen fokozatosan ledolgozta a hátrányát a szökevény mögött. Az igazi verseny csak az utolsó 30 km-en kezdődött meg.

Démare-t remekül lőtt ki Caleb Ewan mögül, s mind a ketten el mentek Mark Cavendish mellett. Démare és Ewan között milliméteres különbség döntött csak.

image 223518

Szoros befutó Fotó: © Massimo Paolone / LaPresse

A magyarok közül Valter Attila a 30., Fetter Erik a 38. helyen ért célba, Peák Barnabás a 148. helyen futott be – mind a hárman a főmezőnnyel azonos idővel. Az összetettben nincs érdembeli változás, továbbra is a spanyol Juan Pedro López vezet.

Eredmények

6. szakasz, Palmi–Scalea, 192 km

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 5:02:33 óra
2. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) azonos idővel
3. Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl) a. i.

30. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.

38. Fetter Erik (EOLO-Kométa) a. i.

148. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) a. i.

Az összetett élcsoportja

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 23:23:36 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora-Hansgrohe) +38 mp h.
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert) +58 mp h.

64. Valter Attila +15:37 perc hátrány
65. Fetter Erik +15.46 p h.

131. Peák Barnabás +30:29