Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kepkivagas 960px

A mai nap az ausztrál Jai Hindley-é.

Az ausztrál Jai Hindley győzött az Olasz kerékpáros-körverseny, a Giro d'Italia 9., Iserniától a Blockhausig tartó 191 kilométer hosszú szakaszán, amelyen a rózsaszín trikó a spanyol Juan Pedro Lópeznél maradt. A magyarok közül Valter Attila szerepelt a legjobban, ő közel 20 perces hátránnyal a 48. helyen ért célba.

Amikor egy olyan célban, mint a blockhausi, három versenyző pár centiméteres különbséggel küzd a győzelemért, az azt jelenti, hogy a mezőnyben kiegyenlített erők küzdenek. Jai Hindley (Bora-hansgrohe) néhány centiméterrel megelőzte Romain Bardet-t (Team DSM), Richard Carapaz-t (Ineos Grenadiers). Az utolsó kilométeren a portugál Joao Almeida (UAE Team Emirates) és az olasz Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert) is felzárkózott.

Az idén egy nagyon bizonytalan vég kimenetelű Giro d'Italiát láthatunk, ahol még bármi megtörténhet. Ha tegnap még viszonylag biztosak voltunk abban, hogy a Blockhaus után a hierarchiák elég egyértelműek lesznek, ma meg kell változtatnunk a véleményünket. Hiszen ha az összetett értékelés első hét versenyzője 30 másodpercen, az első három pedig 14-en belül van, az azt jelenti, hogy még messze vagyunk ennek a Corsa Rosának a csúcspontjától.

giro d italia 2022 9 szakasz

Forrás: www.procyclingstats.com

A mai napon az első negyven kilométeren három hegyi részhajrát kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Az elsőt a brit Matthew Holmes, a másodikat és a harmadikat pedig az olasz Diego Rosa nyerte meg. Kicsivel több mint 100 kilométer megtétele után jött az első sprinthajrá, amely Eduardo Sepúlveda-nak kedvezett. 

Ezután Diego Rosa a 148. km-en lévő utolsó előtti hegyi részhajrát is megnyerte, sőt, félperces előnyt alakított ki magának az akkor háromfős szökevénycsoporttal szemben. Huszonöt kilométerrel a vége előtt az amerikai Joe Dombrowski eredt a nyomába, aki a francia Nans Peterst is húzta magával, és hamarosan be is érték az EOLO-Kometa versenyzőjét. Hármuk közül aztán Dombrowski lépett el, bő húsz másodperccel.

Alig tíz perc múlva megérkezett a mezőny, amely az amerikai előnyét is semmissé tette. A kőkemény hegyi befutó előtti sprinthajrá a brit Ben Tuletté lett, ám ő végül leszakadt attól a 11 fős csoporttól, amely a szakaszgyőzelemért küzdött, s amellyel a rózsaszín trikós spanyol Juan Pedro López sem tudta tartani a lépést. Az ecuadori Richard Carapaz állt az élre, mögötte a spanyol Mikel Landa, valamint a francia Romain Bardet haladt, sőt az utolsó kilométerre a portugál Joao Almeida, az ausztrál Jai Hindley, és az olasz Domenico Pozzovivo is felzárkózott. A mai szakasz végül Jai Hindley-é lett, aki ezzel pályafutása második Giró szakaszát nyerte meg.

kepkivagas 960px

9. szakasz győztese Jai Hindley (Fotó: Giro d'Italia)

A magyarok közül Valter Attila szerepelt a legjobban, ő közel 20 perces hátránnyal a 48. helyen ért célba, Fetter Erik a 74., míg Peák Barnabás a 138. pozícióban zárt.

Hétfőn szabadnap lesz, a küzdelem kedden folytatódik.

GIRO D'ITALIA, 9. SZAKASZ

Isernia–Blockhaus, 191 kilométer

1. Jai Hindley (ausztrál, Bora-Hangsrohe) 5:34:44 óra
2. Romain Bardet (francia, Team DSM) azonos idővel
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) a. i.

48. Valter Attila (Groupama-FDJ) +19:47 perc hátrány

74. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +31:39 p h.

141. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) +44:01 p h.

Az összetett élcsoportja

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 37:52:01 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) +12 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, Team DSM) +14 mp h.

43. Valter Attila +33:38 p h.

97. Fetter Erik +1:25:04 óra hátrány

138. Peák Barnabás +2:02:03 ó h.