Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 A hónap megyéje: Fejér vármegye
  Fejér megyei kerékpártúra ajánló.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
Etyek – Nadap kerékpáros körtúra
  Azaz: Hogyan lehet egy 77 km-es túrát 160 km-es úttal teljesíteni?
prev
next

 garmin edge 540 boncolgatas 01

 Két hónap tapasztalatai

Én a navigáció miatt döntöttem a készülék megvásárlása mellett. Igaz, hogy telefonnal, hang alapú navival, 2 év alatt lenyomtam három több napos terep versenyt és jól működött a rendszer, de a kisördög bennem volt. Ezt a módszert gyakorlatilag csak én alkalmaztam. Mindenki más valami ehhez hasonló kütyüt használt. Ezért döntöttem úgy, hogy egy ilyen nekem is KELL!

A készülékeket nézegetve az egyik nyerő a Garmin volt. Ezt végül az Euronics webáruházából rendeltem meg, helyszíni átvétellel. Ennek oka a költség és időhatékonyság volt. A munkahelyemtől 2 percre van egy áruház. Így jutottam egy Garmin Edge 540-es készülékhez.

garmin edge 540 boncolgatas 05

Ismerkedjünk

Az idén frissítette a Garmin a népszerű 5-ös szériáját, amely gyakorlatilag a 8-as lecsupaszított változata. Az érintőképernyős színes kijelzővel rendelkezik, míg az 540-es csak gombvezérlésű. Ezenkívül a 840-es 32 GB-os memóriája kétszer akkora, mint az Edge 540-es 16 GB-os kapacitása. Végül - és ami a hegyikerékpárosok és a gravel bringások számára fontos - a 840-es modellekhez Trailforks pályatérképek vannak előre feltöltve a készülékre. Míg az 540-es változatok esetében a felhasználóknak telepíteniük kell a Trailforks alkalmazást a Garmin Connect IQ áruházon keresztül, majd le kell tölteniük a térképeket a készülékükre.

A megnövelt akkumulátor-élettartam és a napelemes opciók mellett az Edge 540 számos más fontos frissítést is kapott.

Felhasználói felület és beállítási javítások

A Garmin 540-es készülék adatképernyőinek testreszabása és a felhasználói beállítása közvetlenül a készülékből, vagy a Garmin Connect okostelefon-alkalmazásból is vezérelhető. Az utóbbi szerintem könnyebb átláthatóbb és kényelmesebb.

Műholdas kapcsolatok

Lehetőség van a többsávos GNSS-kapcsolat választásákoz. Ez azt jelenti, hogy a Garmin nem csak a GPS-ről, hanem egy sor egyéb műholdról veszi a jeleket. Ez növeli a navigációs pontosságot, és csökkenti annak esélyét, hogy a jelet különböző természeti és mesterséges adottságok miatt elveszíti.

ClimbPro funkció

Megmutatja a közelgő emelkedőket, segítve optimálisan beosztani energiánkat. Ezt kétféle módon állíthatod be: minden esetben jelezze, vagy csak navigáció közben. A gyakorlatban ezt a funkciót néha hasznosnak, néha idegesítőnek találtam.

Töltés és áramellátás

Az Edge 540 töltése javult az 530-hoz képest a modernebb az USB-C-re való áttéréssel. A gyári adatok szerint a készülék akkumulátorának élettartalma is nőtt.

Technikai paraméterek

A készülék technikai adatairól nem szólok, hiszen azt az érdeklődő eléri a Garmin weboldalán Katt ide!

garmin edge 540 boncolgatas 03

Gyakorlati tapasztalataim

A készüléket már egy hónapja nyúzom. Használom napi ingázásaim folyamán, egy hosszabb 170 km-es több rövidebb egynapos túrán, valamint ez navigált haza Bécsből egy kerékpártúra során.

Korábban sosem volt hasonló készülékem így teljesen zöldfülűként kezdtem el használni. Sajnos a használati útmutató (letölthető magyarul a Garmin weboldaláról) feltételez némi járatosságot és sajnos nem a nulláról kezdi el magyarázni a készülék működését.

Kezdeti beállítások

Az 540 beállítása egyszerű volt. A párosítás és a kezdeti beállítások módosítása a Garmin Connect alkalmazáson keresztül viszonylag könnyen ment. Mint korábban említettem a telón a Connect alkalmazást használva a legkönnyebb a készülék beállítása. A beállítások vezérlése sokkal intuitívabb és logikusabb az alkalmazásban és a módosítások automatikusan átkerülnek a komputerre.

Az Edge felhasználói felülete első blikkre nagyon labirintusszerű és zavaros. Rengeteg idő kell annak megismeréséhez, megszokásához. A gép az oldalán található nyomógombokkal működtethető, ami szerintem menet közben könnyebb, mint az érintő képernyővel bohóckodni. (Kevesebbet is fogyaszt.) Viszont a gombok megnyomása -köszönhető a vízállóságnak- nem a legérzékenyebb. Be is állítottam, hogy a gomb nyomása hangadással járjon. A gombok elhelyezése nem túl szerencsés. Sokszor sikerül több gombot is megnyomni. Ennek az az oka, hogyha kézbe veszed a készüléket 3 oldalán több gomb is található. És ha stabilan akarod tartani óhatatlanul hozzáérhetsz egy ellenkező oldalon lévő gombhoz.

Az Edge 540 készüléken elérhető mérések, adatok, elemzések és grafikus megjelenítések puszta mennyisége elképesztő. Kicsit nyomasztó is. Gyakran vakartam a fejemet, hogy mit jelenthet egy-egy potenciális mérőszám, vagy mire lehet használni. Több esetben a webesGarmin Connect alkalmazásban találtam meg a megfejtést. Ott szerencsémre volt a mérőszám után egy infó ablak.

Ha megtartjuk az alap beállításokat, vagy kérünk még jó pár extra értesítést pl.: ClimbPro, ital, evés, éles kanyar, nagy forgalom, útvonalirány stb. túl sok infó érkezhet, ami miatt a tekerés varázsa elveszik. Erre figyelj és amire nincs szükséged azt kapcsold ki.

Én nem tartom magam sportolónak, sosem fogok versenyekre edzeni. Nem használom a Stravat aminek használatára szintén fel van készítve az EDGE 540, így a készülék tudásának jó része számomra fölösleges (kb. a kétharmada). A maradékot viszont nagyra értékeltem. Ezek közül legfontosabb a navigáció.

A készülék mint fentebb említettem Bluetooth-os összeköttetésben van a telefonnal, amin keresztül beállítás vezérlésen túl egyéb adatokat is megjelennek a képernyőn: pl. folyamatosan friss időjárás előre jelzés, Jelzi, ha keresnek telefonon, amire akár sablon sms-el lehet válaszolni nenetközben egy gombnyomással.

Jó dolog, hogy az összes tekerésem rögzül, így statisztikát vezet helyettem a rendszer. (Én erre képtelen vagyok.) Az adatokat visszanézni, elemezgetni jó dolog. Ha valaki edzésre használja, annak pedig nagyon hasznos.

Navigáció, azaz nézzük azt a részét, amiért ténylegesen megvettem

Új útvonalat tervezni a webes alkalmazást javaslom. Kényelmes könnyű megoldás, bár megtud viccelni. Én emiatt Gödöllőn Isaszeg felé egy darabon vállon vittem a bringát, mert betervezett egy olyan földutat, ami gyakorlatilag nem is létezett. Szóval ha tervezel, ellenőrizd közben, hogy mely utakra akar irányítani. Terepkerékpáros tervezést nem próbáltam, de szerintem arra nem is ez a legjobb felület.

garmin edge 540 boncolgatas 02

Próbáltam a mobilos alkalmazásban is, de én azt csak végszükség esetén ajánlom. Nagyon macerásnak találtam.

Saját útvonal feltöltése az EDGE 540-re a webes alkalmazáson keresztül lehetséges. Ez viszont először megviccelt, mivel nem importálta be sem a GPX, sem a FIT állományokat. Mint kiderült én voltam a hibás, mivel a főoldalon a jobb felső sarokban lévő felhőcskére kattintottam. Ez viszont nem az új útvonalak importálására szolgál, hanem a már végrehajtott edzések importjára való!

Szóval saját útvonalat importálni (pl. a Bringalap letölthető túragyűjteményéből) a főoldalon az Útvonalak menüben a fogaskerékre kattintva, a Teljes oldalt választva jutsz el az ezt lehetővé tevő felületre. Az útvonal áttöltése szinte azonnal megtörténik. A készüléken a Navigáció főmenüben a Pályák almenüben találhatod az importált saját útvonalak.

garmin edge 540 boncolgatas 04

A navigációban alapértelmezetten többek között teljes Európa és Észak-Amerika található. A térkép ingyenesen frissíthető a Garmin Express szoftverrel PC-n vagy Mac-en. Ugyanitt tudsz régiót váltani, vagyis pl. feltenni Dél-Amerikát az Észak helyére ha szükséged van rá.

Nagyon jó ismeretlen helyeken, például városokon, vagy tereptúrákon úgy kerékpározni, hogy nem kell rengetegszer megállni a térképet, telefont böngészni a helyes irány miatt. Csak haladni élvezni az utat. Ok, elveszett a térkép használat varázsa. Őszintén szólva nem hiányzik, bár itt megjegyzem, hogy tereptúrák során még mindig van nálam turistatérkép.

Az Edge mint nem kerékpáros sportolást rögzítő készülék

A telefonos applikációt figyelve, abban rengeteg mozgásforma van. (Futás, úszás stb.) Sőt saját magunk is hozhatunk újakat létre.

Az Edge-ek csak „kerékpározás” tevékenységtípust rögzítenek. Így egyéb tevékenységeid is kerékpárosként lesznek nyilvántartva. Utólag a Connecten át tudod rakni az általad meghatározott egyéb tevékenységbe is. Én ezt nem próbáltam, mivel adminisztrációban rettenetesen gyenge vagyok, és ha elfelejtem, a kerékpáros adatok igen csúnyák lesznek. Gondolj bele: bekerül rengeteg olyan adat, amin az átlag sebesség 9-10 km/h. Ez nagyon eltorzítaná a statisztikát.

A garmin technikai támogatója ráadásul azt is elárulta, hogy az Edge-ek vevője a gyorsabb, folyamatosabb mozgásokra van hangolva (a futáshoz képest), nem biztos, hogy annyira szép lesz az eredmény, mintha egy órával rögzítenéd.

Tipp, ha nem csak bringázol
Ha a webes, vagy telefonos Garmin Connect alkalmazásban szeretnéd látni az egyéb tevékenységeidet, az egy kis trükkel megoldható. Ha a telódon van egyéb tevékenység rögzítő alkalmazás, ami erre képes (pl Caynax Sports Tracker, amihez szívritmus mérő is párosítható), akkor az ebben rögzített adatokat, kimentheted „tcx” állományba. A „tcx” már a Connect webes felületére betölthető. Erre szolgál a fenti képen a bekarikázott felhő ikon, ahova azt írtam nem. A Caynax alkalmazása esetén az abban kiválasztott tevékenység (futás úszás stb.) szerint kerül be az a Connectbe.

Sajnos a Garmin Connect telefonos alkalmazással tevékenységet nem lehet rögzíteni.

Egyéb kiegészítők

A Garmin Edge 540 számos egyéb kiegészítővel összepárosítható, amelyek külön vásárolhatóak meg. Ilyen például a pulzusmérő öv. Nekem itthon egy Decathlonos Bluetooth-os van. Sajnos nem találtak egymásra, így nem tudtam ezt a funkciót kipróbálni.

Ezen kívül párosítható sebességmérő, pedálfordulat mérő és teljesítménymérő szenzorokkal. Sőt Varia okos lámpákkal és radarokkal is.

Mint láthatjátok a készülék nagyon sokrétű. Remekül használható navigációval rendelkezik. Edzési, közösségi funkciók stb. Úgy gondolom mindenki megtalálhatja benne a számítását. Egy hónapos tapasztalataim alapján csak ajánlani tudom.

Ami tetszik benne:

 • Meglepően hosszú üzemidő. Ha nincs hozzá csatlakoztatva külső érzékelő, akkor több mint amit a gyár megadott.
 • Erős napsütésben is tökéletesen olvasható kijelző
 • Személyre szabhatóság
 • Jól kiegészíti a telefonos és a webes felület (Garmin Connect)
 • Megy a trendi közösségi megosztásos funkció, de nem kötelező használni.
 • Olyan lusta emberek mint pl. én rögzíti a sport tevékenységet.
 • Versenyzők edzéséhez jó adat szolgáltató rendszer
 • Aki csak a navigációért veszi sem fog benne csalatkozni, max jó pár funkciója kihasználatlan marad,

Ami nem:

 • A hozzáadott használati útmutató nagyon sekélyes
 • A gombok elhelyezése nem túl jó.
 • Kár hogy a gombok egyedileg nem programozhatók. (Pl a köridőket az életben nem fogom használni. Jó lenne azt a gombot funkció nélkülire állítani. Így akkor nem kellene figyelni, hogy megnyomom-e véletlen.)

Tetszés index 5/5

bringalap teszt 5

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett