Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

Tiszató kerékpártúra 1Ebben a részben a Tisza-tó környékén nézünk szét.

Hazánkban rendkívül népszerű nagy tavaink körbekerekezése. Ha közvélemény kutatás során megkérdeznénk, hogy mennyi nagy tó van, amit körbe lehet tekerni a válasz biztosan 4 lenne. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk azt az ötöt, amit mi körbekerekezésre ajánlunk.

A Tisza-tó

A Tisza-tó a Kárpát-medence második legnagyobb tava. Az Alföldön, Heves megye délkeleti szélén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik.

Jellegét tekintve mesterségesen létrehozott állóvíz. 1973-ban építették fel a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal olcsó elektromos áram termelés, a tiszai áradások szabályozása és az Alföld jobb vízellátása céljából.

Feltöltése az 1990-es években fejeződött be, területe így 127 km² lett. Hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km, átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter.

A tó feltöltése után magyar turisták kezdték látogatni , mert sokkal olcsóbb volt a Balatonnál. Illetve kevésbé zsúfolt, vadregényes környezete kellemes kalandok részesévé teszi az ide látogató aktív turistákat.

 Tiszató kerékpártúra 2

A tónál egy felbecsülhetetlen értékű madárrezervátum működik. Ez sok madár faj utolsó természetes fészkelőhelye, így a terület védelme kiemelt jelentőségű.

Tisza-tavi kerékpártúra, ahogy mindenki ismeri.

  • Túra hossza: 64 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkvidék
  • Szintemelkedés: 271 m

A különböző kiadványokban ez az útvonal szerepel kerékpártúra ként a Tisza-tónál. Kezdők számára ajánlott egyszerű, könnyen teljesíthető útról van szó. Az egész túra a gáton kialakított aszfaltozott úton halad. Forgalom csekély, hosszú hétvégeken lehet erősebb, mikor a horgászok több napra leköltöznek a tóhoz.

 Tiszató kerékpártúra kicsi

Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük (körtúráról lévén szó természetesen máshol is kezdhető), és az óramutató járásával ellentétesen indulunk el. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton kialakított úton Abádszalókra érkezünk. Itt a településen elhagyjuk a töltést, hogy a strandot kikerüljük, majd ismét a töltésen tekerünk Tiszafüredig.

Tiszafüredet a 33-ast úton hagyjuk el Poroszló irányába. Ezen a szakaszon nagyobb autóforgalomra kell számítani, így a fokozott óvatosság nagyon fontos. (A tervek szerint hamarosan kerékpár út fog itt vezetni.)

Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig, Sarud és Dinnyéshát községek határát érintve.

 További infók és GPS Track ITT!

Tisza tavi kerékpáros körtúra azoknak, akik az igazira vágynak

  • Túra hossza: 113 km
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: Síkság
  • Szintemelkedés: 340 m

Ez az kerékpártúra ténylegesen az egész tározót megkerüli, sőt a túrázó a Tisza hangulatos világát is megtekintheti.

Kerékpártúrát Kiskörén kezdjük. Először áthaladunk a duzzasztóműn, majd a gáton Abádszalókra tekerünk. Innen országúton Tiszaderzsre hajtunk, ahonnan ismét a töltésen folytatjuk utunkat Tiszafüredig.

 Tiszató kerékpártúra nagy

Füredről a gáton haladva Tiszacsegéig tekerünk, ahol az Ároktői komppal kelünk át a Tiszán.

A túloldalon immár a folyás irányába haladva a töltésen Tiszadorogmát érintve Tiszabábolnáig hajtunk. Bábolnától közúton folytatjuk utunkat Poroszlóig, közben Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka településeken haladunk keresztül.

Poroszlótól ismét a gáton haladunk Kisköréig, Sarud és Dinnyéshát községek határát érintve.

 További infók és GPS Track ITT!

 

Ajánlott kiadványok:

 

714956_4 243x401-http---s05.static.libri.hu-cover-e7-4-708707_5

Amennyiben a könyv felkeltette érdeklődésed, kattints a címére és a Libri webáruházában akár 15%-os kedvezménnyel is megvásárolhatod.

Tisza-tó, Hortobágy Kerékpáros és vízitúra-kalauz

704969_4 A Tisza-tó és a Hortobágy, valamint közvetlen környékének többnyelvű, jól használható kerékpáros és vízitúra-kalauza, túraajánlatokkal, szabadidőtippekkel (lovastúra, horgászat), amelyet részletes, színes, 1:80 000 méretarányú térkép, M 1:16 000 méretarányú várostérképek, a látnivalók ismertetése és hasznos információk egészítenek ki. A könyv jelentős részét a kerékpártúra-ajánlatok alkotják.

Amennyiben a könyv felkeltette érdeklődésed, kattints a címére és a Libri webáruházában akár 15%-os kedvezménnyel is megvásárolhatod.

Kapcsolódó cikkek:

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon II. rész: A Balaton

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!