Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

AntarktiszA NASA és a NOAA műholdjai által gyűjtött adatok alapján az antarktiszi ózonlyuk kisebb idén, mint az elmúlt 20 évben bármikor, egyetlen év kivételével- tudósít a TisztaJövő.

Kutatók szerint az ózonlyuk méretének csökkenése az Antarktisz feletti alsó sztratoszférában mérhető magasabb hőmérséklet eredménye.

"Az ózonlyuk szeptember 22-én érte el maximális méretét, ekkor 8,9 millió négyzetmérföld [23 millió négyzetkilométer] volt a kiterjedése, amely megfelel az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó területének együttesen.

2012-ben az ózonlyuk átlagos nagysága 6,9 millió négyzetmérföld [18 millió négyzetkilométer] volt. 2000. szeptember 6-án mérték a leghatalmasabb kiterjedését, 11,5 millió négyzetmérföldet [30 millió négyzetkilométert]. Az ózonlyukat elsősorban az ember által előállított vegyi anyagokból származó klór okozza, melynek koncentrációja még mindig magas az antarktiszi sztratoszférában.

A természetes időjárási változékonyság melegebb hőmérsékletet eredményezett a sztratoszférában idén, ezért csökkent az ózonlyuk mérete." - nyilatkozta Paul Newman légkörkutató, a NASA munkatársa.

nasaantarktiszozonlyuk

A felvétel forrása a NASA/Goddard Space Flight Center.

A cikk eredetiben ITT olvasható!