Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 melyek az ev fajai 2022 ben 01

Melyek az év fajai 2022-ben?

A Magyar Madártani Egyesület összegyűjtötte 2022. év megválasztott élőlényeit: madár, hüllő, rovar, hal, gomba, fa. Az alábbiakban az Ezt a cikket adjuk tovább,

A 2022. év madara

A zöld küllő (Picus viridis) gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, akár városi parkokban is előfordul, a zárt erdőket azonban elkerüli. Rovarokkal táplálkozik, jelentős hangyafogyasztása is, zöld színezete jól elrejti, miközben a fűben keresgél. Ősszel csonthéjas terméseket, bogyókat, gyümölcsöket is fogyaszt. A szajkóhoz hasonló termetű madár. Az öreg példányok fejteteje és a tarkója piros, a hímeknél a piros szín - az egyébként mindkét ivarnál fekete - bajuszsávban is megjelenik. Felsőteste zöld, repülés közben különösen feltűnő sárgászöld farkcsíkja. A test alsó része világos szürkészöld, a lágyék és az alsó farkfedők harántmintázottak. A farok tollai szürkésbarnák, világos keresztsávozással. A fiatalok fakóbb színezetűek, a pofájuk, a torkuk és alsótestk sűrű, feketésbarna mintázatú. Hasonló, rokon faj a hamvas küllő (Picus canus) vagy szürke küllő – ahogy arra neve is utal – a zöld küllőnél szürkésebb madár, és jóval ritkább. A hímeknek piros homlokfoltjuk van, a fejtető, a tarkó nem piros. A tojók tollazatából teljesen hiányzik a piros szín.

 melyek az ev fajai 2022 ben 02

Fiatal zöld küllő (Fotó: Göde Zoltán)

A zöld küllő odúban költ, amit maga készít, évente egy fészekaljat nevel. Puha fészekanyagot nem hord a tojások alá, ezeknek az odúkészítéskor vagy felújításkor képződő faforgács biztosít alapot. Általában 5-7 tojást rak, amelyek 14-15 nap alatt kelnek ki. A fiókákat mindkét szülő eteti, nagyjából egy hónapig fejlődnek az odúban. A család a kirepülést követően még akár két hónapig is együtt maradhat. Állandó madár, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterület közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Hazai fészkelő-állománya növekedést mutat, 15 000 - 17 000 párra tehető. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Hangja a jellegzetes, egész évben, különösen repülés közben hallatott „klü-klü-klü”.

A 2022. év hüllője

A homoki gyík (Podarcis tauricus) teljes testhossza 18-24 cm. Háta közepén zöld sáv fut, melyet kétoldalt sötét, foltozott minta kísér. Magyarországon szigetszerűen, az Alföld homokpusztagyepein fordul elő. Mint hazánk minden őshonos hüllőfaja, a homoki gyík is védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Élőhelyét a cserjésedés veszélyezteti, és a cross-motorozás és a quadozás is rombolja. Táplálékát apró rovarok képezik, őt magát sok ragadozó (pl. róka, madarak, rákosi vipera) fogyasztja. Menekülés közben gyakran cikk-cakkban fut. Március és október között, nappal aktív, a párzás áprilisban kezdődik. A nőstények 2-6 tojást raknak fűcsomók, zsombékok alá. A rendkívül apró termetű fiatalok július végétől kelnek. A hímek és a nőstények hasonló megjelenésűek.

 melyek az ev fajai 2022 ben 03

Homoki gyík (Fotó: Wenner Bálint)

A 2022. év rovara

Az óriás énekeskabóca (Tibicina haematodes) testhossza kb. 4 cm, hazánkban tömegesen a Balatonfelvidéken és Budai-hegységben fordul elő. Meleg domb- és hegyvidéki, erdei élőhelyekhez kötődik, kedvelt tápnövényei a tűlevelűek. A hímek énekét július-augusztus hónapokban hallhatjuk.

 melyek az ev fajai 2022 ben 04

Óriás énekeskabóca (Forrás: Magyar Rovartani Társaság)

A 2022. év hala

A bodorka (Rutilus rutilus) viszonylag kis testméretű hal, maximális testhossza 15-20 cm. Tömegét tekintve a hazai horgászrekord 1,9 kg. Csalihalként is használják, de gasztronómiai értéke is említésre méltó. Narancssárgás-vöröses szemgyűrűi, valamint a hasonló színű alsó úszói jellegzetesek. Hát- és hasúszója egyvonalban ered. Sokféle vizes élőhelyünkön előfordul, kivéve a hegyvidéki patakokat és a gyors áramlású vízfolyásokat. Ikráit a hínárnövényzet nyújtotta biztonságos helyekre rakja. A fiatal egyedek kezdetben planktonszervezeteket fogyasztanak, később férgek, rákok és rovarlárvák szerepelnek étlapján.

 melyek az ev fajai 2022 ben 05

Bodorka (Forrás: Magyar Haltani Társaság)

A 2022. év gombája

Az ízletes rizike (Lactarius deliciosus) fenyvesekhez kötődő, ahogy neve is mutatja, ehető gomba. Kalapja benyomott, vagy lapos, kezdetben begöngyölt szélű, tönkje csupasz, lemezei lefutók, spórapora barna színű. Közepes méretű termőteste narancsos árnyalatú, megtörve tejnedvet ereszt, amely a levegővel érintkezve megzöldül.

 melyek az ev fajai 2022 ben 06

Ízletes rizike (Forrás: Magyar Mikológiai Társaság)

A 2022. év fája

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, sziklás, törmelékes hegyoldalokon, szurdokokban is előfordul. Akár többszáz évig elélhet. Nyár elején virágzik, jó mézelő. Levélfonáka fehéren szőrözött, gömbölyded termése bordázott, repítő murvalevelével pörögve hullik a földre. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja.

 melyek az ev fajai 2022 ben 07

Nagylevelű hárs (Forrás: Országos Erdészeti Egyesület)

A cikk eredetileg a MME oldalán jelent meg. Az még tartalmazza az év ásványát és az év ősmaradványát. Kattints ide és olvasd el!

mme