Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 400 km a balaton korul 15

  • Distance of tour : 140 km
  • Hardness of tour : Közepes
  • Type of tour : Dombvidék
  • Levels : +1368 m,-1360 m
  • Average slope: 1.4 %

  • Distance of tour : 140 km
  • Hardness of tour : Közepes
  • Type of tour : Dombvidék
  • Levels : +1368 m,-1360 m
  • Average slope: 1.4 %

Sok egyben a Balaton Bike Derby? Oszd ketté! Ezen elgondolás alapján született a Végvári portya kerékpártúra, amely az első Derby déli nyomvonalán mozog. Nevét pedig a török időkre emlékezve kapta, hiszen a Balaton déli partja volt a határ a Török Hódoltság és a Magyar Királyság között. A nevével ellentétben várakat nem keres fel, de egy jó kis rohanással bőven egy napon belül végig lehet bringázni az útvonalat.

Egész más hangulata van, mint a Balaton partjának. Csodálatos kilátás, kemény emelkedők, szőlő ültetvények és erdők változatos egyvelegét kapja a túrázó némi homokkal.

A kerékpártúra szakasztúra. Mindkét végpontja egy-egy vasútállomáson van. Érdemes mindkét irányból bejárni, sőt ha úgy adódik, bárhol le lehet jutni a tópartra lerövidítve az útvonalat.

Balatonberényi vasútállomásról indulva hangulatos présházak és szőlő kultúrák között tekerünk Balatonkeresztúrig. Tiszta időben csodálatos panorámát nyújt ez a szakasz.

Balatonkeresztúr után a Nyugati övcsatorna partján található nem túl jó minőségű földútján haladunk tovább. Ez a rész egy igen vizenyős, lápos rész volt korábban. Most is szivattyúzzák folyamatosan. Ez a Nagy-Berek.

Kacskaringós útjain jutunk el Fonyódig, ahol megmászva a település hegyeit, szinte egy teljes kört írunk le a városban. A kör végén meglátogathatjuk a palánkvárat, amely nem nagy szám, de ha már Végvári portya...

Fonyódot elhagyva egy kellemes földúton jutunk Ordacsehire. Innen Balatonszemesig ismét a szőlőé a főszerep. Ültetvények, kis présházak, nagy gazdaságok váltogatják egymást, miközben áttekerünk Szőlőskislak, Látrány, Rádpuszta településeken. Ordacsehi és Szőlőskislak között található a homokos szakasz. Nem túl hosszú, cserébe száraz időben sétálós lehet.

Balatonszemes, Balatonöszöd és Szólád között az útvonal változatos hangulatos utakon vezet. Szólád után egy nagyobb mászás jön a Koppány emlékparkban. Nyári nagy melegben a tűző nap igen csak megnehezíti a meredek hegyoldal megmászását. (max. meredekség 12%; átlag 6%)

A kemény emelkedő után gyors lejtők jönnek Kőröshegyre. Közben átgurulunk a Völgy-híd alatt, ahol olyan pazar kilátás vár, ami nem sokaknak adatik meg. A települést elhagyva viszont meredek mászás vár ránk, majd egy kellemes erdei aszfaltos út Jakab pusztára.

A kis település után egy erdei földutas rész jön Ságvárig, majd onnan Ádánd érintésével Siójutig. Itt átkelünk a Sió csatorna fölött, majd egy nem túl inger gazdag földúton a mezőgazdasági kultúrák között tekerve Enying érintésével Lepsényre a vasútállomásra tekerünk, ahol a kaland véget ér.

Ajánlott cikkek:

 

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!