Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 a verkor 07

Tekerd körbe a Vértest terepen.

A Vérkör egy 77 km hosszú teljesítmény túra, amelyet gyalogosan, futva és kerékpárral lehet teljesíteni. Az útvonal végig jelzett turista utakon halad és a teljesítés módjától függően változik a szintidő. A túráról bővebb infót a mozgalom weboldalán találsz.

Legális? Nem legális?

A jogszabály szerint az útvonal nagy részén nem lehet kerékpározni. Ezt a kiírók a Gyik menüpontban ki is hangsúlyozzák. Nincs tudomásuk olyanról, akit megbüntettek volna a teljesítése végett. A döntés és a felelősség a tiéd. Mi bevállaltuk. Ezért születhetett meg ez a cikk.


Miért Vértes a Vértes?

A Vértes a Dunántúli-középhegység része a Bakony és a Gerecse között terül el a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában. Nevét egy történelmi esemény adta. I. András királyunk aratott győzelmet az országot támadó III. Henrik német-római császár felett 1051-ben. Az ellenség a szájhagyomány szerint felszerelését hátrahagyva futott haza. Vértjeik elborították a hegyoldalakat. Innen a hegység neve.

Elindulunk

Utunkat Oroszlányon a sportcsarnok parkolójából indítjuk. Az első QR kód is itt található, amellyel a regisztrált, nevezett túrázók elindíthatják a túrájukat. Mi ezt kihagytuk, mivel célunk a nézelődés fotózás volt, nem pedig a legrövidebb idő alatti teljesítés.

a verkor 01

Az első kilométerek enyhe emelkedői kellemesen bemelegítették a lábaimat, így a Vértessomló utáni meredekebb emelkedő már nem okozott gondot. Könnyen vettem az akadályt. Az útvonal jól tekerhető volt. A csodás őszi időben le is kívánkozott a lábmelegítőm.

a verkor 02

A problémás szakasz

Az első igazi problémát a 15. km környékén tapasztaltuk. Itt az útvonal egy önmagába visszatérő hurkot csinál, amely tény, hogy szép helyen halad, de nagyrészt kerékpározhatatlan. Bringás élményt keveset adott.

a verkor 04

Körtvélyespuszta után az útvonal bár lefelé haladt, rengeteg helyen gyalogossá tett minket a sok keresztben fekvő fatörzs. Tény hogy volt élvezhető technikás montis rész, de összességében több volt a szenvedés, mint az élvezet. Egy turistacsoport ránk is csodálkozott:

- Te jó ég! Hogyan lehet itt kerékpározni?

a verkor 03

Ahonnan igazán élveztük

A szenvedős szakasz Vérteskozma előtt az erdészeti aszfaltútra kiérve ért véget. A település szélén elsuhanva még Ricsi barátomnak meséltem, hogy a nyáron hajnal ötkor dideregve erre haladtam a Hungarian Divide-on, majd egy jobb kanyar pontot tett a nosztalgiázásra és olyan fantasztikus egynyomos útvonal jött, amin öröm volt bringázni.

a verkor 05

És innen már csak élvezet volt. Csákvár előtt megálltunk és megnéztük a Török tornyot, majd be gurultunk a faluba. Itt volt utunk legalacsonyabb pontja. Csákvár és Gánt között fantasztikus útvonalon vitt a túra: Egynyomos technikás utak vittek fel a hegyre, ahonnan csodás kilátás nyílik a Velencei-hegység felé. Azután jött egy igen meredek, köves-sziklás egynyomos lejtő, ami Gántra vezetett, vagyis meredekségét tekintve esett. Igazi montis terep volt.

A teljesítménytúra kerékpárosokra vonatkozó intéseit itt értettem meg. Vedd komolyan, mert itt történhet tényleg komoly baleset. Szóval erre a túrára ne indulj el egyedül!

a verkor 06

A Vértesnek van egy szörnyű tulajdonsága: A talaj rendkívül változékony. Egyik percben még döngetsz a kemény talajon, majd a következő percben felniig süllyedsz a löszben. Vigyázz!

Gánt után jött a kedvenc részem: Sok hosszú, meredeken (de tekerhető) emelkedő völgyet másztunk meg, melynek oldalai helyenként szurdokként fölénk magasodtak. A túra második felében 5 „púp” várta, hogy meghódítsuk.

Fáradtan, de nagy-nagy örömmel értünk vissza a kiindulópontra. Ez a kör is teljesítve!

Kapcsolódó cikkek, letölthető GPXek:

Vérkör

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!