Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 ahonnan a budapesti tuzijatek is latszik 01

Magasmajtény a legmagyarabb tót falu

 Az idei évben többször kerékpároztunk a Korponai-fennsíkon. Ez az útvonal jól bele illeszthető a Csalomjai pusztatemplom kerékpártúra útvonalába, amely áthalad Ipolynyéken és akár egy több napos kerékpártúrát is lehet a környékre tervezni a Tótgyarmaton lévő Ipoly Velo Vendégházat igénybe venni, ahogy ezt mi is tettük.

ahonnan a budapesti tuzijatek is latszik 02

Ipolynyékről (Vinica) indultunk a mai kerékpártúrára. Szerettük volna felfedezni a Korponai fennsíkot és a Csábrági várat.

 ahonnan a budapesti tuzijatek is latszik 03

Rövid bemelegítő után az útvonal kicsit bedurvult.

ahonnan a budapesti tuzijatek is latszik 04

A fotós-hátra-hátra nézve csodás panorámában gyönyörködött.

 ahonnan a budapesti tuzijatek is latszik 05

 A combos, de csak 5 km hosszú emelkedő legyűrése után megérkeztünk Magasmajtényre (Hrušov).

A falu kiérdemli a legmagyarabb tót település nevet. Amikor megszületett az 1938-as bécsi döntés és a felvidék déli része visszatért az anyaországhoz. Magasmajtény meredt Csehszlovákia része. Lakói ugyan izzig-vérig tótok, mégis a tiltakoztak ez ellen és szerettek volna ismét Magyarország része lenni. Ezer éve oda tartoztak és jó volt ott nekik. Szóval mindenki így nézzen eme apró településre.

ahonnan a budapesti tuzijatek is latszik 06

A Honti Parádé ezen az aranyos településen kerül megrendezésre 1996-tól augusztus közepén, és szinte a település minden lakója – minden udvar, utca, tanya és kultúrház részt vesz rajta. A színpadi műsorokon kívül az ősrégi mezőgazdasági munkákba is betekintést nyerhet a látogató az itteni hegyi tanyákon, valamint maga a látogató is bekapcsolódhat, és kipróbálhatja az olyan nem mindennapi tevékenységeket, mint a kaszálás, a gabonacséplés, a kenyérsütés vagy akár a faszénégetés.

 ahonnan a budapesti tuzijatek is latszik 07

 Magasmajtényt elhagyva megérkezünk a Korponai-fennsíkra. ez a rész is része a Honti Parádénak. Egy szín alatt tárolják a több mint száz éves gépeket.


  • Distance of tour : 24 km
  • Hardness of tour : Közepes
  • Type of tour : Dombvidék
  • Levels : +685 m,-518 m
  • Average slope: 5.1 %