Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

bikefelmeres02Jól fogadták a kerékpárosok a rendőrség három hétig tartó ellenőrző akcióját, és még azok is pozitívan álltak hozzá, akiknél hiányosságot találtak a rendőrök.

Az április 4-26. közti 3 hétben tartott fokozott közúti ellenőrzések végrehajtásában 11 878 rendőr és 617 polgárőr vett részt, ők összesen 26 142 biciklist ellenőriztek. A rendőrök feladata volt a közlekedési szabályok betartásának, a láthatóságnak és a kötelező tartozékok meglétének ellenőrzése, illetve az ittasan biciklizők kiszűrése. 9331-szer intézkedtek szabálysértés miatt. Az esetek több mint felében csak figyelmeztették a bringásokat, helyszíni bírságot a szabályszegők 35%-a kapott, 14% ellen pedig feljelentést tettek. 28 embert kaptak el, akik körözés alatt voltak, további 38-at, akik bűncselekményt követtek el. Kirívó eset volt, hogy a rendőrök kerékpárosokkal találkoztak az M3-as autópályán, ketten a leállósávban tekertek.

{reklam}

Rendrsgiagci01

A leggyakoribb szabálysértés a kötelező tartozékok hiánya volt, ezt a világítás hiánya, illetve az ittas vezetés követte. Az akció közlekedésbiztonságra gyakorolt hatása azonban jónak mondható, hiszen a tavalyi év azonos időszakához képest csökkent a személyi sérüléssel járó kerékpáros balesetek száma. Az akció ideje alatt három biciklis halt meg az utakon, míg egy évvel korábban hatan vesztették életüket.

A rendőrség a jövőben az országos Szuperbringa programmal igyekszik a közlekedésbiztonságot javítani. A gyerekeknek szánt, közlekedési szabályokat és hasznos tanácsokat tartalmazó kalauzt már kiszállították az általános iskolákba. 


Több kerékpáros

A lakosság 19% közlekedik rendszeresen kerékpárral Magyarországon – az Eurobarométer felmérése szerint. Hollandia 31 százaléka után Európában hazánk és Dánia a második legbringásabb nemzet.


Az ellenőrző akció eredményei is igazolják, hogy a több biciklista nem je­lent több közlekedési balesetet – mondta László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Nemzetközi kutatások ugyanis azt mutatják: minél többen bicikliznek az utakon, a közlekedés résztvevői annál inkább megtanulják az együttműködést.

Az elmúlt években országszerte jelentősen nőtt a kerékpárosok száma. A fővárosban sokszorosára, és még mindig évi 50-60 százalékos a növekedés. A kerékpárosklub kapcsolata is sokat javult a rendőrséggel. 


Gyakori szabálysértések

Szabálysértés oka / esetszám / százalékos arány

Kötelező tartozékok hiánya: 3201 / 34,2%
Kivilágítási szabályok megsértése: 1273 / 13,6%
Ittas vezetés: 1264 / 13,5%
Irányváltoztatás: 357 / 3,8%
Szabálytalan személy- vagy tárgyszállítás: 346 / 3,7%
Láthatósági mellény hiánya: 333 / 3,5%

Forrás: