Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Szuperbringa00A „Szuperbringa program” egy országos közlekedésbiztonsági program az általános iskolások részére.

A program a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közlekedéstudományi Intézet Közhasznú Kft, az ORFK-OBB és a Nemzeti Közlekedési hatóság együttműködése keretében valósul meg.


A program, s az annak keretében kiadásra kerülő „Szuperbringa kalauz” kiadvány az első megnyilvánulása annak az „Élet Úton” programnak, mely az elmúlt hetekben lett meghirdetve. A program hátterében az áll, hogy Magyarországon a közúti közlekedésbiztonság javításáért már eddig is számos szerv, intézmény stb. nagyon sokat tett, de az egyébként hasznos tevékenységek eddig alapvetően egymástól elkülönítve folytak.

Az „Élet Úton” program a szakmai koordináció, az együttes fellépés, és a „muníció” egyesítésének üzenetét hordozza, s általa a hatékonyabb munkavégzés lehetősége teremtődik meg a közlekedésre nevelés és a járművezető képzés területén.

A „Szuperbringa program”-on belül 300 000 példányban kerül kiadásra a „Szuperbringa kalauz”, mely a biztonságos kerékpározással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza a gyermekek részére. A kiadvány terítését, iskolákba történő eljuttatását országos szinten az ORFK-OBB végzi.

A „Szuperbringa kalauz” egy igen hasznos kiadvány, mely tanácsot ad vásárlás előtt a megfelelő kerékpár kiválasztására, ismerteti a kerékpár kötelező felszerelési tárgyait, megmutatja, hogyan kell a kerékpárt és a kerékpárost felkészíteni a közlekedésre, s még az öltözettel kapcsolatban is hasznos információkat tartalmaz.

Mindezeken túl a kiadvány szemléltetően ismerteti a kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb közlekedési szabályokat és magatartásokat, továbbá ismerteti a gyerekekkel, hogyan kell az esetleges konfliktusokat kezelni, s mi a teendő a kerékpár műszaki hibája, ill. baleset esetén.

Szuperbringa01

A „Szuperbringa program” keretében „Kerékpáros igazolvány” is kiadásra kerül, mely a tanuló nevén és lakcímén kívül a fényképét és aláírását is tartalmazza. A program keretében az NKH és a rendőrség munkatársai a jövőben közösen járják majd az iskolákat, megvizsgálják a gyermekek kerékpárjait, s amennyiben a jármű a műszaki üzemeltetési feltételeknek megfelel, úgy arra egy „szuperbringás” igazoló matricát ragasztanak – persze a tanuló egyetértésével.

Szuperbringa02

A „Szuperbringa program” nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a kerékpárosok már gyermekkorban megismerjék a kerékpározás szabályait, annak lehetséges veszélyeit, így remélhetően a megszerzett ismeretek és beidegződések a későbbi évtizedekben is meghozzák a pozitív hatásukat.

A „Szuperbringa kalauz” letölthető itt!

Forrás: baleset-megelozes.eu