Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

biztosítás-kötés

Kell, nem kell? Ebből a cikkből megtudod.

Gyakran felmerül bringások körében, hogy jó lenne egy olcsó felelősség biztosítás, ha bringázás közben okoznak kárt. Néhány éve írtam egy cikket ebben a témában, mikor egy biztosító ügyes marketing fogását próbáltam helyre rakni. Most úgy érzem megint érdemes elő venni ezt a témát.

Szóval, mielőtt rohannál felelősség biztosítást kötni, mivel naponta bringázol, és úgy érzed jó lenne, kérlek nyugodj meg és tedd meg az alábbiakat.

 nyugi

Ülj le otthon, és vedd elő a lakásbiztosításotok kötvényét (Ez az amit a biztosító küld évente és megtalálhatók benne, hogy milyen fedezeteket tartalmaz a lakásbiztosítás.) illetve a feltételrendszerét (Ez tartalmazza szövegesen azt, hogy a kötvényen lévő fedezetek, mire is jók. Ha nincs meg, a neten a biztosító oldala, vagy az ügyfélszolgálata tud segíteni.). Városi hölgyek/urak, ha emeletes házban laktok, akkor szükség lehet a társasház biztosítási kötvényére is.

Nézd meg, hogy van-e a biztosításodban felelősség biztosítási fedezet. Más most mondom 100 %, hogy van, enélkül nem szoktak az üzletkötők biztosítást kiadni.Ez jó hír neked. Ezután olvasd el, hogy mire vonatkozik pontosan ez a fedezet a feltétel szerint. Itt egyedül a társasházban lakók lehetnek kivételek. Ritka esetekben a felelősségi fedezet nem terjed túl a házon.

Most egy biztosító feltételét ide másolom, és kiemelem a lényeget (elég, ha azt össze olvasod), hogy a jogi megfogalmazásban senki ne vesszen el. Valószínű a többi biztosítónál is hasonlót találsz. Esetleg a felelősségbiztosítást 2-3 részre osztják. Pl.: az állattartói felelősség többeknél extra szolgáltatás.

„II. BIZTOSÍTÁSI ESEMÉNYEK

Jelen biztosítás feltételei alapján biztosítási eseménynek minősül és megtéríti a biztosító azokat a személysérüléses és szerződésen kívül, kizárólag az Európai Unió tagállamainak területén okozott és keletkezett
tárgyrongálási károkat, amelyeket a biztosított, mint
a) a kötvényen megjelölt épület, lakás, melléképület, építmény és telek tulajdonosa, bérlője, használója vagy ezek építtetője, felújíttatója,
b) főzési, fűtési céllal, rendeltetésszerűen PB-gázpalackot, gáztartályt használó,
c) belátási képességgel nem rendelkező, vagy korlátozott belátási képességű személyek gondozója,
d) közúti balesetet előidéző gyalogos,
e) kerékpár, rokkantjármű, kézi erővel működtetett szállítóeszköz használója,
f) szervezett kereteken kívül, hobbi-, sporttevékenységet végző
g) háziállattartó minőségében e szerződés hatálya alatt okozott és be is jelentett, feltéve, hogy azokért a magyar polgári jogszabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik..."

A fedezet azokra érvényes, akik a biztosítás lakcímére érvényes lakcímkártyával rendelkeznek. Szóval, mielőtt rohannál, egy valóban fontos és tényleg életszerű kockázatra biztosítást kötni, olvasd el a lakásbiztosítás felelősségbiztosításáról szóló feltételt, hogy mire is jó az.

Nézd meg, hogy mekkora értéket fizet ki maximálisan. Ez az összeg kb.10 millió forinttól indul. Ez valljuk be sok mindenre elég lehet.

Ha ez a meglévő lakás biztosításodban benne van akkor nyugodj meg, és ne köss azonos kockázatra két biztosítást, mert valószínűleg nincs rá szükséged. Bár ebben az esetben az összeg többszörözhető, de mekkora az esélye, hogy bringával rommá törsz egy Porsche-t? (És a kalandot túl is éled...)

Utolsó gondoltként megjegyzem a kerékpár nem egyelő az elektromos kerékpárral. Így a villanybringásokra nagy eséllyel nem fog vonatkozni ez a fedezet.