Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kerekparr5 pontban összeszedtük a kerékpározás legfontosabb élettani hatását.

A kerékpározás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, amely számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre.

 1

 A rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget és a szervezet fizikai teljesítőképességét. A mozgás során lezajló biokémiai folyamatok pedig kedvezően befolyásolják a vér zsírsav- és lipidtartalmát.

Az egyik legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szívet és vérkeringést. Ennek az az oka, hogy bringázás közben megemelkedik a légzésszám, valamint fokozódik a szív munkája. Ennek hatására emelkedik a a vérnyomás, ezáltal a vérkeringés is élénkül, így a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalmi állapotban.

 2  A rendszeres bringázás csökkenti az elhízást (fogyókúra recept) és természetesen megelőzi azt.
 3  Az ízületekhez kíméletes, jóval kisebb terhet ró az azokra, mint a népszerű kocogás vagy a futás.
 4  A mozgás zsírégető hatása miatt jobban láthatóvá válnak az izmaink (hűha!), a rendszeres igénybevétel okozta vérbőségtől pedig szebb lesz az izomtónusunk.
5 Mivel a kerékpározás a környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló gondolatelterelő módszer lehet, ami a stressz csökkentésének összes pozitív hatását magában foglalja.