Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

PirosvsfranciakerekesekA francia aktivisták kampányának eredményeképpen már tizenöt kelet-párizsi kereszteződésben áthajthatnak a piroson egyenesen illetve jobbra a biciklivel közlekedők.

Természetesen csak amennyiben ezzel sem az autósokat, sem a gyalogosokat nem zavarják. Ha az új rendszer beválik, akkor még kevesebb kereszteződésben kell majd a francia kerékpárosoknak a zöldre várniuk.

A döntéshozók az új szabályozást azzal indokolták, hogy így biztonságosabbá válhat a közlekedés, ugyanis veszélyes(ebb) helyzetet szülhet az, ha túl sok biciklista tömörül fel a pirosnál, és indul egyszerre zöld jelzés esetén. Az új szabályozás tehát lehetővé teszi, hogy a kerékpáros a saját megítélésére támaszkodjon, ami a tapasztalatok szerint nem vezet veszélyes helyzetekhez, ráadásul lerövidíti a biciklisek menetidejét.

Az új szabályozást Párizson kívül Nantes-ban, Bordeaux-ban és Strasbourgban is tesztelik, eddig mindenütt gond nélkül, Belgiumban, Németországban és a skandináv országokban pedig már sikerrel alkalmazzák az újfajta közlekedési szabályt.

Fotó: Sami Sarkis/Getty Images

A cikket a Tiszta jövő oldaláról vettük át. Eredeti formájában itt olvasható.