Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

brings_rendrk2012. július 4-étől 40 kerékpáros rendőr egyszerre 10 biciklin járja reggel 9 és este 9 között Budapest bicikliútjait és turisztikailag frekventált területeit.

A Készenléti Rendőrség biciklis egységét a Magyar Kerékpárosklub szakmai tanácsadásával együtt képezték ki és feladata a kerékpáros közlekedés segítése, biztosítása lesz.

A Készenléti Rendőrség és a Fővárosi Önkormányzat közös közbiztonsági programjának keretében létrehozott biciklis egység július 4-én állt szolgálatba a belváros és a nagy turisztikai forgalmú területeken. A belső kerületek, a Margitsziget, a Római-part és a Népliget területén járőröző rendőrök feladata a kerékpárral közlekedőkkel szembeni szabálysértések elleni fellépés, valamint a biciklis közlekedők által elkövetett szabálytalanságok ellenőrzése lesz.

A Magyar Kerékpárosklub munkatársai a Rendőrség felkérésére örömmel vettek részt a 40 rendőr kiképzésében, aminek keretében a kerékpáros közlekedés legjellemzőbb tulajdonságait és problémáit mutatták be. „Nem az elavult szabályokba bevésett kötelező tartozékok kampányszerű ellenőrzését szeretnénk látni, hanem például annak megértését, hogy adott esetben miért nem a járdára sárga festékkel „épített" rossz bicikliúton teker valaki" – mondja László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A klub szerint fontos, hogy a kerékpáros rendőrök elsősorban az együtt közlekedés elvét hirdessék, és ennek jegyében segítsék a kerékpározást. Az ellenőrzések során érvényesülni e kell a „gyengébb védelmének": a gyalogos forgalom zavartalansága érdekében fokozatosan le kell terelni a járdáról a bicikliseket, fel kell lépni a közös utakon való biztonságos kerékpáros közlekedés és a bicikliutak tiszteletben tartása érdekében is. „Ahol többen bicikliznek, ott gyorsabb, jobb és biztonságosabb a közlekedés, ezért mindenkinek jó, ha több biciklis van az utakon" – mondta az elnök külföldi statisztikákra és az utóbbi évek hazai tapasztalataira hivatkozva.

Policekerekpar

A biciklis rendőrök turisták útbaigazítására is felkészítést kaptak, valamint a Magyar Kerékpárosklub biciklis kisokosával (http://kerekparosklub.hu/kisokos) is tudják segíteni a kerékpárosokat.

A biciklis szolgálat elindítását folyamatos értékelő munka követi, mely alapján a program kiterjeszthető lesz vidéki településekre is. A Magyar Kerékpároskub is részt vesz a tapasztalatok kiértékelésében, ezek alapján dönt a folyamatban való további részvételről.

Cikk: Magyar Kerékpárosklub sajtóközlemény

Fotók: web