Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

bicske5proba 01

Az Ötpróba Tokióba mozgalom úszó és kerékpáros rendezvényéről tudósítani látogattam el Bicskére. Úgy éreztem magam, mintha egy őseredeti ókori olimpián lennék.

Előrebocsátom: nagyra becsülöm azokat, akik a világ élvonalába küzdik fel magukat, és dicsőséget szereznek hazánknak egy-egy olimpián. Őszintén, szívből szurkolok nekik! Ám az ő teljesítményszintjük eléréséhez már olyan extrém módszerek és eszközök használatosak, amelyekre átlagember nem is gondolhat. Szívemhez közelebb állnak az igazi amatőrök, Coubertin báró eszményének megtestesítői, akik szabad idejüket áldozzák fel testi-lelki egészségükért, és megtakarításukból fedezik sportolásuk költségeit.

bicske5proba 03

Na, merre?

Ezért üdvözlöm lelkesen az Ötpróbát, Magyarország egyik legnagyobb, közel 20 ezer tagot számláló szabadidősport-közösségét, amely a tokiói olimpiáig tartó 4 évben, 2017-től 2020-ig működik, és évente 120-nál több rendezvényt kínál. Ötpróba-tagként megadott távok teljesítésével 5+1 sportágban (futás, úszás, túrázás, kajak-kenu, kerékpározás + triatlon) lehet pontokat gyűjteni, majd az olimpiához kapcsolódó értékes ADIDAS sportfelszerelésekre beváltani. Ezek közül a legértékesebb egy melegítő, amelyet a tokiói olimpiára induló sportolók hivatalos formamelegítője alapján terveztek. A próbákon, az egyes versenyeken lehetőség van együtt sportolni olimpikonokkal, ezáltal még motiváltabbá válni, lelkesebben és gyakrabban hajtani az eddiginél. Cikkem megírásáig 709.719 kilométert futottak, 15.059-et úsztak, 11.796-ot eveztek, 51.566-ot terepkerékpároztak, 481.800-at bringáztak országúton, és 118.544-et gyalogtúráztak a résztvevők – ez közel 1,4 millió kilométer tesz ki!

bicske5proba 02

Regisztrálok

Még egy személyes megjegyzés: anno részt vettem az 1980-as moszkvai nyári játékokat megelőző „Aranyjelvényesek az olimpiára” mozgalomban, teljesítettem a futást, a biciklizést és a gyalogtúrát, körüleveztem a Szentendrei-szigetet. Most örömmel karikáztam el Budapestről Bicskére, és egy jó darabot meg is tettem a Tarján felé vezető nagyszerű kerékpáros útvonalon kijelölt távból, túlteljesítve a próba hosszabb, 50 kilométeres penzumát.

bicske5proba 04

Sokan már végeztek a medencében az 500 vagy ezer méterrel, mások csak a biciklizést teljesítették.

Az eseményt a Zsámbékfutás lelke és motorja, Patyi János szervezte meg, azért a bicskei tanuszodában, mert városukban nincs ilyen lehetőség. Ez többek között azért jó helyszín, mert van lehetőség bringát bérelni, így olyanok is részt tudtak venni, akiknek nincs kerékpárjuk, vagy nem tudták megoldani a szállítását. Ráadásul Bicske könnyen megközelíthető vasúton.

Csillogó szemű férfiak és nők, fiatalok és idősebbek, magányosok, párok és családok gyűltek össze, rivalizálás nélkül – vérbeli sportemberek! Elbeszélgettem az ’54-es évjáratú Bélával, aki szintén ott volt már a hőskorban, eddig valamennyi (37!) Balaton-átúszást teljesítette, most leúszta a távját a medencében, és két keréken indult Tarján felé. Célja, hogy hat unokáját beoltsa a sportolásra, és vannak is már sikerei. Épp ez a mozgalom lényege!

bicske5proba 05

Együtt hajtottak baráti társaságok.

Kikkel találkoztam út közben? A rajtszámos próbázók között akadtak molett hölgyek és „tekintélyes” urak, ők méltóságteljes tempóban pedáloztak – az én szememben igazi hősök, akik nem csüggednek el kedvezőtlen adottságaik miatt, hanem kihozzák magukból a lehetségest. Mások, karcsú és szálkás izomzatú fiatalok csak úgy süvítettek el mellettem, országúti versenybringájukon. Együtt hajtottak egész baráti társaságok, apukák terelgették csemetéjüket. Sokan már végeztek a medencében az 500 vagy ezer méterrel, mások csak a biciklizést teljesítették –agyforraló kánikulában… Mindenki győztesnek érezhette magát, odaképzelhette fejére az ókori olimpiák egyetlen díját, a babérkoszorút. Meg is érdemelték!

bicske5proba 06

Apukák terelgették csemetéjüket.

Na, és hányan érdemelték meg? A július 21-i próba néhány statisztikai adatát Patyi Jánostól kaptam. 13 megyéből és Budapestről 171 fő vett részt az eseményen, a legidősebb 81, a legfiatalabb 10 éves volt. A bringások 60 százaléka a hosszabbik 50 kilométeres távon indult (a rövidebb táv 36 km-es volt). Nyugodtan mondhatjuk hát, hogy az ország nagyobbik felét és az életkor-csoportok mindegyikét megmozgatta ezen a napon az Ötpróba, a résztvevőknek szép élményt adott, másoknak példát mutatott.

Tématámogatás, "Készült Magyarország Kormányának támogatásával."