Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

var palocfold 01

 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?

Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban? Elkerülnéd a tömegturizmust, csendre és nyugalomra vágysz? Igazi élményeket keresel, magadnak és családodnak? Felfedeznéd, hogy az országhatáron innen és túl, ugyanolyan segítőkész emberek laknak? Akkor kerekedj fel Palócföldre, a Palóc Úton!

Már a Palócföld is meglehetősen ismeretlen fogalom minálunk – szégyellhetjük is magunkat érte… Ez a szép, dimbes-dombos tájegység a Mátra, Bükk központi részétől északra terül el, az Ipoly völgyén túlra. Trianon kettévágta, újabban viszont, az államhatár egyre jelképesebbé válásával, kezd összenőni az összetartozó. A történelem viharaiból előny is származik: gyakorlatilag nem létezik még idegenforgalom, nem lep el és alakít át mindent a tömegturizmus. Az éppen mostanában kezdődő fejlesztések jóvoltából viszont hamarosan mindent megtalál az arra járó ahhoz, hogy autentikus élményeket szerezzen a hagyományos falusi életmódról, kultúráról.

var palocfold 01

E nemes feladatot az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program résztvevői vállalták magukra. Mottójuk: turizmus 0-100 éves korig, pihenő és élménytúra a Palócföld – Hont – Podpol’anie közös tematikus úton. A 657.350 eurós támogatású projekt megvalósítási időszaka idén május végén fejeződik be.

Az előzményekről annyit, hogy a Palóc Út Egyesület (www.palocut.hu) 16 éve építgeti módszeresen a turisztikai tematikus utat, és már átlépett a határon, csatlakoztak a határrégió szlovákoldali palóc identitású települései. Közös céljuk a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, új és meglévő attrakciók, tematikus utak fejlesztése és összekapcsolása, fenntartható, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti rendszer fejlesztése.

Egy megjegyzés: ha Hrusov község hollétét keresve beírod nevét a Google Földbe, akkor Magasmajtényként látod megjelenni. Tény, hogy a negyvenes években, rövid ideig ez volt a hivatalos neve, de sosem használta a környék szinte teljesen szlovák etnikumú lakossága. Szóval mi tudhatunk erről, de a helyszínen ne próbálkozz így megtalálni. Még valami: arrafelé nem beszélnek magyarul, és a közvetítő nyelvek sem nagyon működnek. Nem árthat, ha felszedsz néhány szót szlovákul, tapasztalataim szerint nagyra fogják értékelni!

var palocfold 02

A Palóc Út turisztikai szolgáltatói már nagyon várták a pandémia utáni újrakezdés lehetőségét. Most megvalósuló fejlesztéseik illeszkednek az aktuális turisztikai trendekhez, a látogatók igényeihez. Élményekben gazdag, de biztonságos, aktív kikapcsolódást kínálnak, újszülöttől aggastyánig mindenkinek. Az egyedi szálláshelyek autentikus hangulatot és máshol meg nem található attrakciókat biztosítanak.

Palócföld még a felfedezetlen értékek tárháza! Bár turisztikailag csak néhány település ismert, az egész vidék előnye, hogy nagy a tér, nincs zsúfoltság, környezettudatosak a szolgáltatók és tapintható közelségben van a természet. Az utóbbi idő számos fejlesztése javítja a kerékpározás és általában a turizmus feltételeit. A kereslet változására a helyiek válasza az egészségtudatos programok, az öngyógyítás módjainak bemutatása, illetve emocionális és spirituális élmények kínálata. A kis, családias szállásokon minimális az idegenekkel találkozás, biztonságos a pihenés, miközben mindenhol adottak az online kapcsolattartás feltételei. Cél a fenntartható turizmus, amelyben a helyi kultúra megismerése és helyi termékek fogyasztása kedvezően hat az ottaniak életére, az utazásra költött pénz nagy része támogatja a vidék fejlődését.

var palocfold 04

Aki ismeri a tájegységet, tudja, hogy nemcsak nyáron lehet izgalmas barangolni a Palóc Úton és nemcsak húsvétkor érdemes megnézni Hollókőt, vagy szeptemberben megkóstolni a haluskát Vanyarcon…

Nézzük meg konkrétebben, mit is találhatnak a Palóc Út felkeresői. Turistapihenőket, rekreációs állomásokat, kerékpár-kölcsönzési rendszert (készülő honlap www.huskbike.eu ), valamint a teljes vidék bejárhatóságát biztosító túrák szervezését.

Terényben az Árdai vendégházat, Csipkemúzeumot, kávéházat üzemeltető családi vállalkozás turistapihenőt, bemutató gyógynövénykertet, Kneipp-taposót, kerékpárkölcsönzőt és szervizt hoz létre. A népi életmód udvarban fedett kemence, masina, katlan szolgálja a hagyományos kenyér- és laskasütés, a lekvárfőzés, a disznóvágás és egyéb népi ételkészítési módszerek megismerését. Bemutatnak kézműves kismesterségeket is. Környezettudatos a berendezés: talajszondás, geotermikus, hőszivattyús fűtés, meleg víz-ellátás, napelemes rendszer, házi szennyvíztisztítás. Lesz vizes élőhely, melyhez mezítlábas ösvény csatlakozik, rekreációs céllal, illetve kerékpár-kölcsönzési rendszer (8 hagyományos túrakerékpár, 8 e-bike) melyet a mátrafüredi és magasmajtényi partnereinkkel közösen fognak üzemeltetni.

Elérhetőség:
Fáyné Tornóczky Judit egyéni vállalkozó,
info@fay-inn.hu
https://www.fay-inn.hu

Dél- Szlovákia Nagykürtösi járásában Hrušov községet a népi kultúra és a vidéki életforma jellemzi napjainkban is. 2003-ban elnyerte az Év Faluja díjat. Évente megrendezik a Honti Parádét. Az „U bylinkárky” vendégház specialitása a természetes kalandút, 27 funkcióval és látnivalóval, különös tekintettel a növény- (főleg a gyógynövény) és állatvilágra: óriás madárház, gyógynövény ágyások, interaktív játékos feladatok, kőállatok, kő-mászókertek, szabadidő- és kilátóhelyek padokkal. Relaxációs kezelést fényterápiával, méhekkel és gyógynövényekkel nyújtanak. Beszereztek 15 elektromos és nyolc hagyományos biciklit, köztük egyensúlyi vagy egészségügyi problémákkal küzdőknek alkalmas, stabil túra- és hegyi kerékpárokkal.

Elérhetőség:
Natália Bendiková,
ubylinkarky@gmail.com
http://www.ubylinkarky.sk

Mátrafüreden már a palóc kultúra használati tárgyaival és díszítő elemeivel berendezett Cicáskacus vendégház neve is elvarázsol egy idilli világba, hiszen a népi kultúra értékeinek megőrzésére utal. A cicáskacus a kabát szerepét töltötte be, gazdag gyöngyhímzéssel, gyöngyből fűzött rojtokkal. Céljuk a hagyományos értékek, a palóc népművészeti hagyományok megőrzése, bemutatása a mai kornak megfelelő formában, illetve a népi kézművesség megmentése.

Kisbusszal (akadálymentes, rámpával felszerelt) támogatva fél- vagy egész napos túrákat ajánlanak vendégeinknek: Felső-Mátra (Mátraszentimre), Mátra-kör, Kelet-Mátra, Nyugati Mátra, Parádon át Egerbe, Hollókő, Aggtelek. Bringával a hegyekre: 14-99 éves korig. Akik fizikai felkészültség és komolyabb kerékpáros múlt nélkül, esetleg sérülés miatt nem tudnak hegynek felfelé tekerni, elektromos kerékpárra ülhetnek. Külön kérésre túravezetőt biztosítanak.

Elérhetőség:
Márkus Mária,
info@cicaskacus.hu
https://cicaskacus.hu

Ami a konkrét útvonalakat illeti, a projektben, a huskbike.eu oldalon már van nyolc kerékpáros útvonal ajánlat, főleg Terényből induló körtúrák. Most készülnek a mátrafüredi és hrusovi leírások.
Korábban elkészült a GUIDE@HAND Palóc Út nevű mobil applikáció, egy hangos, képes, videós, zsebben elférő személyes idegenvezető. Jelenleg tíz gyalogos séta, és a Mackókör érhető el ebben a formában, de készülnek új túrák is. A www.palocut.hu oldalon az Ajánlatok és az Útvonalak menüpontokban 25 leírás található, köztük számos kerékpárral is bejárható.

Elősegítenéd egy kettészakított tájegység egybeforrását? Látogass oda személyesen, szerezz barátokat magadnak és a magyaroknak, gazdagodj szép élményekkel! Jó bringázást kíván a Palóc Út valamennyi együttműködője!

Kapcsolódó cikkek:

var palocfold 00