Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Egy valóban részletes kerékpáros térkép

logo openbikemap

Napjainkban számos digitális térkép készül, melyek közül többet célzottan bringások számára fejlesztenek. Mindegyik feladata, hogy segítsen a kerékpáros útvonalak tervezésében, kerékpáros barát utak, bicikliparkolók, szervizek stb. megtalálásában, ám ezek közül kitűnik az OpenStreetMaps (OSM) adataira épülő és ingyenesen elérhető Open Bike Map kerékpártérkép.

Külön elismerés és köszönet azért, hogy ezt a térképet magánszemély(ek) lelkesedésből üzleti érdek nélkül fejlesztik.

Az ismert, hogy mindegyik bringatérkép jelöli a kerékpárutakat és kerékpáros túraútvonalakat, néhány megkülönbözteti a kerékpársávokat is, de általában ennél sokkal több részlet nem olvasható le róluk. Pedig egy régi - gyaloglásra sem túl alkalmas - járdából lett (táblával, magyar módra "átminősített") útszakasz és egy újonnan elkészült tükörsima aszfaltos kerékpárút között több a különbség, mint a hasonlóság, azonban ez sok más térképeken nem látható!

341741880 2453585948133082 8534552133053546046 n

Szintén jelentős különbség van egy kerékpársáv és az útra felfestett sárga kerékpáros nyom között, mely utóbbi mindössze annyit jelent, hogy az úton szabad kerékpározni (mint minden egyéb úton, melyen külön tiltás nem szerepel).
Családos túrázóknak az is fontos, hogy néhány hivatalosan kijelölt túraútvonal egyes szakaszai (sajnos) országúton vezetnek, ahol 12 év alatti gyerek nem biciklizhet.
De ha letérünk az aszfaltról az erdőbe, ott sem mindegy (különösen eső után vagy alatt :), hogy az erdei út még vizesen is jól járható kavicsos ("makadámút"), vagy földes, esetleg homokos, és a városi / országúti bringával járhatatlan zúzottkőről ne is beszéljünk.
Az Open Bike Map bringa térkép ebben tud többet, ugyanis különféle kiemeléssel lát el minden kerékpárosok számára fontos utat, melyek már első ránézésre elütnek az átlagos közutaktól!

Egyedisége abban rejlik, hogy az általános kiemelésen felül, eltérő módon jeleníti meg az összes típusú - csak egy- vagy mindkét oldali - kerékpárutat (önálló, osztott, vagy gyalogosokkal közös), kerékpársávot (védett és önálló kerékpársáv, buszsávval közös, egyirányú utcában szembe haladó sáv), és egyéb felfestést (pl. szembe, vagy menetirányban lévő kerékpáros nyom). Emellett eltérő módon jelzi a hivatalosan kijelölt, vagy a csak javasolt túra útvonalakat, mind a szilárd burkolattal rendelkező, mind az erdei utaknál is. Ezen utóbbiakat a burkolatuk és használhatóságuk szerint több kategóriába is sorolja. Leolvashatók róla az engedélyhez kötött behajtások és a csak célforgalom számára engedélyezett, valamint a "megtűrt" használatú útszakaszok is és a közforgalomtól elzárt forgalom- vagy "autómentes" utak, melyek közül a legtöbb az "erdészeti" út.

341868841 632455845389361 7652996578959989747 n

Mindezeken felül - ahol az ismert - felirattal ellátva leolvashatók az útburkolatok és jelölésben a fő kategóriák is megjelennek - minden egyes úttípusnál külön-külön is: ezek a jó, a közepes (pl. térköves) és a rossz (pl. kockaköves) besorolásúak. Emellett látszanak a töltések, bevágások, hidak, alagutak, lépcsők, a nagyon meredek emelkedők és a kerekes járművel nem járható vagy éppen a növényzettel benőtt utak, valamint még sok egyéb jelölés.
A szinte minden térképen megtalálható fontos pontok (POI) mellett egyedi ikonokkal jelöli a kerékpárboltokat (megkülönböztetve ezeket a kölcsönzéssel és/vagy szervizzel is foglalkozóktól), a nyilvános szervizpontokat / kerékpárpumpákat és kerékpárbelső automatákat. Látni lehet a közbringa dokkolókat és a kerékpáros parkolókat is.

A természeti látnivalók is rengeteg alkategória szerint felosztva kerültek megjelenítésre (pl. csak a tornyok 7 különféle besorolás, és így ikonnal rendelkeznek: kilátó-, megfigyelő-, adó-, víz-, őrtorony stb.), akárcsak a fontosabb épületek templomok, várak kastélyok, mind-mind funkcióból eredő szín, méret és állapot (ép vagy rom) szerint is megkülönböztetésre kerültek.

A térkép elsősorban Garmin (kerékpáros) GPS-re, valamint az ehhez kapcsoló Windows és Mac rendszereken futó Mapsource / BaseCamp programokra optimalizált (a készítésénél ezen márka által rendelkezésre bocsátott program került felhasználásra), de természetesen együttműködik Trailmap / QMapShack / OruxMaps programokkal is. Részletes telepítési útmutató a honlapon található.

 A térkép úttípusainak jelmagyarázata

Frissítési gyakoriság

A térkép - a lehetőségekhez igazítva - hetente frissül és magáncélra - korlátozásmentesen - ingyenesen használható.

Az Open Bike Map elérhetőségei:

Honlap (térkép letöltés)
Facebook
Instagram

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!