Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kortura05a

Túra hossza: 678 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék, Síkvidék

Szintemelkedés: 2476 m

Ez az ország legrangosabb jelvényszerző túrája, s ezzel a leghosszabb is a maga 3300 km-vel. A túra hossza miatt rengeteg a látnivaló, sok szép tájon, hegyen-völgyön keresztül vezet utunk. Itt is adott településeken kell bélyegezni, s ezzel igazoljuk a túrát. A füzet az MKSZ-tő ligényelhető. A leírt útvonal csak ajánlás, attól el lehet térni. A túra öt szakaszra van osztva. Az első szakasz: Budapest - Miskolc, a második szakasz: Miskolc - Nyíregyháza, a harmadik szakasz: Nyíregyháza - Szeged, a negyedikszakasz: Szeged - Zalaegerszeg, az ötödik szakasz: Zalaegerszeg - Budapest. (A szöveges leírás Tóth Péter Góliát munkája, aki teljesítette a körtúrát.)

A ötödik szakasz

Az alább olvasható útvonalon vastagon kiemelve láthatóak azok a települések ahol pecsételni kell. (A térképen ezek a bélyegző logóval jelölt települések.) A bélyegző lehet postai, vasúti, esetleg egy vállalkozó pecsétje. A lényeg hogy látszódjon benne e település neve aholy bélyegezni kell.

OKK05Zalaegerszeg - Zalkatárnok - Gutorfölde - Páka - Iklódbördöce - Lenti - Csesztreg - Nemesnép - Velemér - Magyarszombatfa - Bajánsenye - Kerkafalva - Felsőjánosfa - Vadása-tó - Viszák - Pankasz - Őriszentpéter - Szalafő - Farkasfa - Orfalu - Szentgotthárd - Rábagyarmat - Rátót - Gasztony - Körmend - Nagykölked - Ják - Szombathely - Bucsu - Bozsok - Velem - Kőszeg - Peresznye - Répcevis - Sopronhorpács - Lövő - Nagycenk - Fertőboz - Balf - Sopron - Sopronkőhida - Fertőrákos - Balf - Fertőboz - Fertőszéplak - Fertőd - Pomogyi országhatár - Osli - Bősárkány - Jánossomorja - Mosonmagyaróvár - Dunakiliti - Dunasziget - Halászi - Lipót - Hédervár - Ásványráró - Dunaszeg - Győr - Győrság - Pannonhalma - Nyalka - Bakonybánk - Bakonyszombathely - Kisbér - Ászár - Bábolna - Nagyigmánd - Ács - Komárom - Szőny - Tata - Vértesszőlős - Tatabánya - Tarján - Héreg - Bajna - Tát - Esztergom - Pilismarót - Dömös - Visegrád - Dunabogdány - Leányfalu - Szentendre - Budapest

 

A nyugati országrész bejárása, mint utolsó szakasz. Ez is igen változatos, hiszen heggyel kezdünk, a Kisalföldön, majd ismét hegyeken keresztül érjük el a Dunakanyart, csak most már több ezer kilométerrel a lábunkban.

Túraszakasz általános leírása:
A Zalai-dombságon keresztül jutunk ki a Göcsej csodálatos dombjai közé. Az út itt kellemes, nem vészes, pihentető. Kell is az erőgyűjtés: egyre több domb követi egymást Lenti felé. A Hetés területén tekerünk javában, mikor elérjük Velemért. Itt a csodálatos XIII. századi templomhoz bizony fel kell húznunk a gatyánkat, mert biza erős kaptató vezet föl. Következő csodálatos tavunkhoz a Vadása-tóhoz kisebb emelkedő vezet föl, s a visszaut is kissé hullámossá válik. Őriszentpéteren a templomig, mely az út mellől is látható kisebb emelkedő vezet föl. Túránk egyik legnehezebb szakaszához értünk: meg kell mászni az Őrséget. A szalafői "bejárat" és a szentgotthárdi "kijárat" között igen sok a 13 százalékos emelkedők, így Apátistvánfalva is két 13 százalékos emelkedővel megjárható gerincen terül el. Miután kijutottunk az Őrség erős hegyei közül a Rába völgyében tekerhetünk. Szombathelyig csupán Jákon kell emelkedőre számolnunk. 

Következő hegyünk a Kőszegi-hegység, mely hasonló az Őrséghez sok az erős emelkedő. Hamarosan elérjük a Soproni-hegységet is, de előtte Nagycenknél meg kell mászni egy erősebb hegyet - miután a Széchenyi-kastélyt megnéztük -, s csak ezután kapunk bebocsátást a hegységbe. Sopron meglátogatása után Fertődig kerékpárúton haladhatunk (sajnos ez is szűk és a fa gyökere miatt hullámos, rossz járású!) kisebb emelkedőkkel tarkítva. A következő tájegység, melyen áthaladunk a Kisalföld rónája, és a Szigetköz sík terepe. A Szigetközben sok kiépített kerékpárút készült el igen jó minőségben, de ezek is szűkre készültek. Így egészen Győrig haladhatunk kellemes tempóval, pihengetve. 

Kellet is a pihenő: bejutottunk a Sokoró hegyei közé, s pannonhalmai Bencés Apátsághoz bizony föl kell mászni, de vigasztaljon a tény, hogy le is jövünk róla, méghozzá igen gyorsan. Az utunk ismét hullámossá válik. Így haladunk át Kisbéren is egészen a Dunáig, Komáromig. Innen már csak egy nagy lélegzetvétellel haladhatunk át hosszú utunk utolsó hegységén: a Dunazug-hegység Gerecse részén. Itt számolni kell igen erős emelkedőkkel, így többek között Tatabánya, Tarján (ez a legerősebb, és leghosszabb), Bajna, Tokodaltáró vonalon. Eszergomot elérve már csak röpke 68 km-t kell letekerni a sík Dunakanyar csodálatos hegyei lábánál, hogy elérjük a kiindulási pontunkat, Budapestet.

Forrás: http://www.freeweb.hu/goliatka/

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok