Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 var palocfold 4 2 01

Bringázz a vendégszerető Hrušovban és környékén!

Szeretnéd megismerni a változatosan szép tájat és barátságos lakóit az Ipolytól északra? Bringázz a vendégszerető Hrušovban és környékén!

Előző cikkünkben felhívtuk a figyelmet a Palóc Út kerékpáros fejlesztéseire, lehetőségeire, illetve Hrušov „U bylinkárky” vendégházának attrakcióira. Most e szálláshely vidékét ismertetjük kerékpáros szempontból, abban a reményben, hogy hamarosan feloldják a határátlépést követő karantén kötelezettségét, és könnyen látogathatunk el a „tót atyafiakkal” (Mikszáth Kálmán novelláskötetének címéből idézve) közös történelmünk, sorsunk és jövőnk helyszínei közül az egyik legvonzóbbra.

var palocfold 4 2 02

A vendégház illatos gyógynövényekkel teli dombok között található Hrušov településétől északra, egy kis tó mellett. Specialitása gyógynövények felhasználása az étkezéstől a pihenésen át a wellnessig. A gyógynövények megjelennek a szobákban és a kis wellness-részlegben, a gőz-aromás szaunában, az infraszaunában, a hidromasszázs-kádakban és a csendes gyógynövényes fürdőkben. Van testmasszázs, paraffinos kézpakolás is, illetve szabadtéri jakuzzi és fából készült kád.

A családokra különösen figyelnek. A gyermekeket játszótér várja, "oxigénspirál" nevű ösvény készült reggeli futáshoz és délutáni relaxációs sétákhoz. Illatos szénán lehet pihenni a faházakban, s helyi borokat kóstolni a pincében. A környező rétek és a gyógynövényágyások közvetlenül a helyszínen kínálják a gyógy- és aromaanyagok széles választékát, saját gyűjtéshez és felfedezéshez. A közeli tavacskában horgászni lehet, a Hrušov-tavak mentén pedig mezei utak hálózata várja a kerékpárosokat. A vendégház a Hrušov - Čabraď kastély közötti kék jelzésű túraút, valamint a Dudince és Šahy városokat összekötő kerékpárút mentén fekszik.

 var palocfold 4 2 03

Hrušovi (Magasmajtényi) útvonal 73 km

A Hrušovi (Magasmajtényi) útvonal Hont megye keleti részének tájait mutatja be vonzerőivel és a mai turistáknak érdekes látnivalóival. Hrušovtól (Magasmajténytól) a Čabraď (Csábrág) várrom felé indul, amely, lenyűgöző méreteivel megér egy egyedülálló látogatást is. Innen tovább Pláštovcébe (Palást), a törökökkel vívott nagy csata helyére. Rykynčice (Rakonca) közelében található egy kis, csendes arborétum, Feľata. A falu késő barokk templomáról és jól megőrzött népi építészetéről ismert. Átmegyünk az erdei úton Merovce Dudince (Gyűgy) részéig, onnan pedig a szőlőskerteken át Dudince (Gyűgy) fürdővárosba, amely római fürdőiről híres egész Európában. Tovább Slatináig (Szalatnya), ahol felfrissülhetünk helyi ásványvizükkel. Ezután Ipeľské Uľanyn (Ipolyfödémes), Kleňanyn (Kelenye), Sečiankyn (Szécsénke) és Vinicán (Ipolynyék) át vezet az útvonal, majd a népi építészetéről és tufapincéiről nevezetes Hrušovban (Magasmajtény) ér véget.

var palocfold 4 2 04

Hrušovtól (Magasmajténytól) északra (35km)

Hrušov (Magasmajtény) - Čabraď (Csábrág) - Dudince (Gyűgy)
Hrušovtól (Magasmajtény) a főúton 7 kilométer után elfordulunk balra, és 200 métert követően jobbra, egy erdei aszfaltútra. Ezt követjük 2,2 kilométeren egy kereszteződésig, majd mezei útra térünk, ahol sárga kerékpáros tábla – „EXPERT útvonal” jelzi az irányt, amelyben 2,7 kilométerre van Čabraď (Csábrág) vára. A várrom bejárása után vissza az aszfaltút kereszteződéséhez, és a Litava folyó völgyében tovább Plášťovce (Palást) faluig (11km). Onnan a festői szépségű Rykynčice (Rakonca) faluba fordulunk (4 km), majd barátságos szántóföldeken, erdőcsoportokon keresztül következik 8 kilométer Dudinice (Gyűgy) Merovce nevű részéhez, a fa harangtoronyhoz.

var palocfold 4 2 05

Hrušovtól (Magasmajténytól) délre (38km)

Hrušov (Magasmajtény) – Vinica (Ipolynyék) – Dudince (Gyűgy)
Hrušovból (Magasmajtényból) 7,7 kilométer Vinica (Ipolynyék) faluba, ahol a kereszteződésnél jobbra, Veľká Ves nad Ipľomig (Ipolynagyfalu) (4,6 km) felé. Ott megint jobbra, Sečianky (Szécsénke) (1.2 km) és Kleňany (Kelenye) (3km) irányában, majd 3,2 kilométer következik Ipeľské Uľanyig (Ipolyfödémes). A községben jobbra, egy mezei útra, északnyugat felé, kombinált aszfaltozott úton Plášťovceig (Palástig) (8 km). Aszfaltúton folytatjuk Slatina (Szalatnya) felé (6 km), a kereszteződésnél balra kanyarodva eljuthatunk az ásványvíz forrásához (700 m), vagy tovább 2,2 kilométert a jobb oldali kerékpáros tábla mentén a szőlőhegyek alatt, a Dudincei (Gyűgy) kataszter szélén (400 m) fekvő Hokovce (Egeg) felé, ahol lehetőség nyílik egy kis frissítőre. Innen már csak egy kilométer a Dudince (Gyűgy) fürdő.

 var palocfold 4 2 06

Felület: aszfalt, erdei és mezei út

Kerékpár típusa: terepjáró, közúti

Kilátópontok:

  • Dudincei (Gyűgy),
  • Rykynčicei (Rakonca),
  • Hrušovi (Magasmajtény),
  • Kleňany-i (Kelenye)

Elérhetőségek:

  • Hrušov (Magasmajtény), Községi hivatal hsz. 526, ISZ 991 42, telefonszám: 047/ 48 801 22, e-mail: starosta@hrusov.sk /web: www.hrusov.sk
  • Hokovce (Egeg), hsz.151, ISZ 935 84, telefonszám: 036/ 74 914 39, email: obec@hokovce.eu / web: www.hokovce.sk
  • Rykynčice (Rakonca), hsz.60, ISZ 962 55, telefonszám: 045/ 55 931 15, e-mail: obecrykyncice@gmail.com / web: www.rykyncice.ocu.sk
  • Plášťovce (Palást), hsz.345, ISZ 935 82, telefonszám: 0905/ 322 315, 036/7494122, e-mail: plastovce@plastovce.sk / web: www.plastovce.sk
  • Dudince (Gyűgy) - TIK Dudince (Gyűgy), Kúpeľná hsz.109, ISZ 962 71, telefonszám: 0917/ 810 274, e-mai: tikDudince@gmail.com / web: www.Dudince.sk Nyitvatartási idő: hétfő-péntek 09.00-16.00

Látnivalók az útvonalon
1. Hrušov (Magasmajtény) - népi építészet
A festői szépségű honti falu minden évben megszervezi a népi kultúra és hagyományok nagy fesztiválját, Hontianska paráda néven. A falu hétköznapi meglátogatása is érdekesnek bizonyulhat, többek között a megőrzött népi házai, a kiterjedt tanyás (szétszórt) települések és a terület nagy részének hagyományos kezelése miatt.
2. Hrušov (Magasmajtény) – borospincék
Hrušov (Magasmajtény) faluban a pincéket homoktufába (vulkanikus eredetű letelepedett kőzet) faragták. Krumplit, zöldséget és bort tárolnak bennük. A pincék a Hrušovi népi építészet és a régi mezőgazdasági munkák tanösvényének részét képezik.
3. Čabraď (Csábrág) vára
Čabraď (Csábrág) egy várrom, Čabradský Vrbovok (Csábrágvarbók) falu közelében, a Litava-völgy fölötti dombon. A 13. században épült, a közép-szlovákiai várakhoz tartozik, fontos törökellenes erőd volt. 1812-ben a Koháry család felgyújtotta a várat.
4. A Plášťovce (Palást) temploma és kastélya
A templomtól keletre, a 19. század végétől, 42 méter magas toronnyal áll a Palásthy család barokk stílusban épült kastélya. Innen keletre van a kálvária, ahonnan vonzó kilátás nyílik az egész falura.
5. Plášťovcei (Palást) csata
A magyar és a török ​​csapatok között 1552. augusztus 10.-11.-én volt az első igazán nagy csata a mai Szlovákia területén.
6. Rykynčice (Rakonca)
A falu a Krupinica-patak völgyében fekszik, két falu egyesítésével jött létre, amelyeket először 1279-ben említenek Rakucha néven. A falu büszkesége a sziklákba vájt borospince-sor.
7. Feľata arborétum
Az arborétum a Krupina (Korpona)-felföld déli lábának fennsíkján fekszik, a Krupinica és a Litava patakok találkozásánál. Régen itt királyi erdők voltak. A tervező és kivitelező Koháry Ernő volt. A legszebb hely a Koháry sikátor és a platán rét.
8. Sípka Természetvédelmi Terület
Ezen a területen ritka növény- és állatfajok, különösen harmadkori rovarok fordulnak elő Közép-Európa sztyeppéin és erdőssztyeppjein.
9. Merovce szőlőültetvények
A Dudince (Gyűgy) feletti szőlőültetvények észak felé erdőként folytatódnak. Számos vonzó kis sarok található itt frissítő és házi borkóstoló lehetőségével.
10. Slatina (Szalatnyai) - forrás
Az ásványvíz-palackozó üzem Slatina (Szalatnya) falutól 500 méterre délre található. Az ásványvizet itt először 1957-ben palackozták. A kút mélysége meghaladja a 15 métert. A víz hőmérséklete körülbelül 12 fok. Gyógyító hatású a légző- és az emésztőrendszerre.
11. Ipeľské Uľany (Ipolyfödémes)
Körülbelül két kilométerre, északnyugatra Ipeľské Uľanytól (Ipolyfödémes), az Iskorňa és Plášťovce (Palást) felé vezető út bal oldalán áll a szentély keleti fala, mint a 13. századi román stílusú templom utolsó maradványa.

Sok tehát arrafelé az érdekesség, kulturális, történelmi és természeti kincs, amelyeket testedző kerékpározással összekötve lehet meglátogatni. Kulináris örömök, kellemes gyógyfürdőzés járulnak hozzá a vidék vonzerejéhez. Ha viszont valaki nem különösebben fogékony az ilyesmire, akkor is új pályákon edzhet egy jót, ami majd jól mutat, mikor közzéteszi a Straván. Írd fel bakancslistádra a Palóc Utat!

Kapcsolódó cikkek:

var palocfold 00