Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

Bam2011Bringatípus választás helyesen.

Sokakban felmerül ez a kérdés bringavásárlás előtt. Ha szerencsés vagy egy épp egy szakboltban jársz, ahol az eladó ravaszul kifaggat és olyan gépet ajánl neked, ami a te szokásaidnak megfelel. Mintha ezt, vagy egy hasonló cikket olvasnál.

Ha nincs szerencséd, akkor nem a legjobb helyen vásárolsz és megveszel egy divat bringát, amely most menő! (Így láthattam Kona DH bringát lábtámasszal és kosárral. Egy hét múlva is sírva röhögtem, ha eszembe jutott.) Eme rövid bevezető után nézzünk néhány alapvető célt, amely segít a választásban.

A bringát elsősorban közlekedési céllal használnám, ritkán kikapcsolódás céljából!
Számodra a teljesen felszerelt (értsd lámpa, sárvédő, csomagtartó, kitámasztó), egyenes háttartást biztosító kerékpár való. Véleményem szerint egy agyváltós kontrás bringa, ha főleg síkon fogsz hajtani tökéletes választás lehet. Ha hegyes helyen pl Eger, Pécs, Buda(pest) laksz, akkor egy külsőváltós bringa lenne az optimális hátul 6-7 fokozattal.

 Bp szrke

A rücskös gumis MTB-t, illetve a virsligumis országútit felejtsd el. a teleszkópot szintén. Ezek számodra fölöslegesek.

A bringával rengeteget közlekednék városban, hétvégente szeretnék túrázgatni!
Igazából ez az, amikor két bringa kellene számodra. Tudom, csak egyet szeretnél! Én számodra a trekking bringákat javaslom. Ha túráid során az aszfaltot részesíted előnyben, akkor simább futófelületű gumival használd, ha lemerészkedsz az aszfaltról, akkor rücskösebb a jó választás.

A városi közlekedés miatt jó, ha sárvédővel fel van szerelve. Világításnál az elemes lámpákat részesíteném előnyben.

 Transalp

A bringán az üléspozíciónál jó az egyenes hát, vagy egy kicsit előre döntött testhelyzet. Itt látom értelmét az állítható szögű kormányszárnak.

Sportoláshoz, szabadidős tevékenységhez használnám a bicót, amellett napi szinten közlekednék vele városban, falun!
Ha ebbe a kategóriába tartozol, nehezebb a dolgod, mert azok a jellemzők, amelyek a városi közlekedésben előnyösek -kényelmes testtartás, city felszerelés, komfort nyereg, stb. - inkább hátráltatni fognak sportolás közben. Nagyjából érvényesek az előbb leírtak, (Igazából két bringa kellene számodra.) de neked kell átgondolni, mennyire vagy hajlandó kompromisszumokat kötni.

Olvasónk, Vasszi Gábor küldött még egy fontos szabályt, amit érdemes megfogadni. Mindig eggyel jobb legyen a kerékpárod tudása mint amilyen most neked pont megfelel, így nem kell rendszeres használat esetén egy év múlva lecserélned.

 CROSSWAY TFS 100 D METALLICWHITE GENT 2011 CAT

Még mindig jó választás lehet egy profi felszereltségű trekking bringa. De ha a sportolás, túrázás oltárán a városi közlekedést áldoznád fel, akkor érdemes beruháznod célirányosan egy montiba, vagy egy országútiba. Szerintem a montisok szerencsésebbek a városban...

Rendszeresen, sportszerűen bringázok!
Akkor neked nincs szükséged tanácsra, de köszönöm, hogy végig olvastál.

IMG 0430