Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

spezi-2013A különleges kerékpárok és bringás termékek legnagyobb kiállítása a SPEZI

Ezt minden év utolsó áprilisi hétvégéjén tartják a németországi Germersheim városában.

Természetesen idén is ellátogattunk a Spezi-re, ahol már 4 magyar kiállító termékei is jelen voltak a népes nemzetközi mezőnyben.

A Spezi fejlődése

7 évvel ezelőtt látogattam el először erre a kiállításra. Akkor már meg voltam fertőzve a fekvőkerékpárokkal és egyéb különleges bringákkal, ismertem is jópárat, de amit itt láttam, azon teljesen ledöbbentem. A kiállításon látottak és tapasztaltak óriási élményt jelentettek első alkalommal is, és azóta is minden évben.

A 7 év alatt komoly fejlődésnek lehettem tanúja:

  • kb a duplájára nőtt a kiállítói terület, ugyanis egy új teremmel és egy nagy külső kiállítási területtel bővítettek;
  • a tesztpálya is átköltözött egy új helyszínre, ahol a többszörösére tudott nőni;
  • rengeteg új kiállító jelent meg a világ minden tájáról, többek közt Magyarországról is. Idén már 4 magyar kiállító volt jelen a Spezi-n! (Furcsa belegondolni, hogy a négyből 2-3 szinte biztos nem lett volna most kinn, ha az Annyira Más Bringabolt nem terjeszti el hazánkban a fekvőkerékpárokat...)

pedelec-rekumbens-2013

Merre tart a piac, mi a jövő fő terméke?

Minden évben változik egy kicsit a Spezi-n a súlypont, lehet érezni, hogy merre felé fejlődik a kerékpáros piac, főleg annak bátrabb, bevállalósabb, kisérletezősebb szegmense. Korábbi években a háromkerekű fekvőkerékpároknak és a velomobiloknak a térnyerését lehetett megfigyelni, idén viszont egyértelműen az elektromos rásegítés elterjedése volt a legfeltűnőbb változás. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen az elektromos kerékpárok pár éve már megkezdték hódító útjukat, mára pedig ez a termékszegmens lett a legnagyobb az európai piacon. Többet adnak el belőle, mint bármelyik másik kerékpár típusból! Viszont a Spezi-n eddig kisebbségben voltak, az Eurobike-hoz képest arányaiban sokkal kevesebb motorizált kerékpárt lehetett itt látni. Most viszont már itt is szinte minden komolyabb gyártó bemutatott elektromos rendszerrel szerelt modelleket. Ráadásul a csak elektromos bringákat gyártók is sokkal többen voltak. Amin pedig végképp megdöbbentem, hogy külön elektromos kerékpár tesztpálya is nyílt, melyen többek közt olyan neves cégek termékeit is ki lehetett próbálni, mint például a Bionx, Gocycle, RM, Stromer, Giant, Flyer, Bulls, Neodrive. Az Extra-Energy elhozta ugyanis azt a tesztpályáját, amivel pár évvel ezelőtt a Go-pedelec projekt keretében mi is bemutatóztunk több helyszínen is. Ha valaki nem ismerné, ez sokkal komolyabb,mint amit a Bringaexpo-n a hazai közönség láthatott, hosszabb felfutással rendelkezik, így jobban lehet tesztelni a bringák erejét.

Próba tapasztalatok

Természetesen kipróbáltam pár olyan modellt, melyekhez eddig nem volt szerencsém. Nincs lehetőség mindet részletesen most kielemezni, de a legfontosabbak röviden:

 gocycle2-test-2013

Elsőként a Gocycle új verzióját említeném, mely új elektromos váltót, erősebb motort, nagyobb kapacitású akkumulátort, hidraulikus fékeket, Nightrider jellegű kormányba integrált kijelzőt kapott, valamint a vezetékeket is teljesen elrejtették, hogy csak a legnagyobb változásokat említsük. Emellett sok apróságon fejlesztettek a már eddig is fantasztikus bringán, így most már csak a jelentősen megemelkedett árat kell tudni kifizetnie annak, aki igazán gyönyörű és menő e-bringát szeretne. A próba alapján csak javasolni tudom, nem hittem volna, hogy ennyit lehet rajta javítani, elképesztő lett!

 bulls-2013

A Bionx hozta a tőle megszokott magas teljesítményt, azonban fel kell kötnie a nadrágot, mert a nyomában egyre többen loholnak. A versenytársak rendszerei ugyan még nem olyan jók az energia visszatöltése terén, de a rásegítésben némelyik már szintén nagyon erős, nyomatékos, finoman szabályzott. A kipróbált elektromos kerékpárok közül különösen tetszettek a Stromer és a Bulls modelljei, de az általam "német Bionx"-nak tekintett Neodrive is meggyőző teljesítményt nyújtott a rövid teszt alatt. 

 ice-vortex-ezee-2013

Az eZee motorját 2 fekvőkerékpárban és egy teherszállító kerékpárban is volt alkalmam letesztelni. A kisebb, leszabályzott motor még nem tett rám különösebben mély benyomást, viszont a brutál verzió döbbenetes. Ez 250 W-os ugyan, de csúcsban 800 W-ot képes leadni. Elmondhatatlan az az érzés, amikor a kedvenc háromkerekű fekvőkerékpáromban, az amúgyis gyors ICE Vortexben bekapcsolt a motor, és nulláról pár pillanat alatt elértem az 50 km/h-s sebességet! Ezzel egy lámpánál való induláskor nem sokan tudnának versenyezni!

ice-vortex-sunstar-s03-2013 

A másik érdekesség a japán Sunstar S03+ rendszere, mely egy olyan középső motort tartalmaz, mely utólag is beszerelhető a legtöbb kerékpárba, ugyanis nem igényel speciális vázkialakítást. Ráadásul a rendszer még könnyű is, csupán 4,5-6,5 kg között van a súlya a választott akkumulátor függvényében. Ezek a japánok mindent képesek lekicsinyíteni!

A szintén középmotoros Bosch motorral szerelt pedelec modellekhez képest nekem kicsit gyengébbnek tűnt a japán modell annak ellenére, hogy csúcsban 44 Nm-es nyomatékot képes leadni, ami kifejezetten soknak számít. Az is lehet persze, hogy más a motor karakterisztikája, és a tesztpálya adottságai nem adtak lehetőséget a maximális nyomaték elérésére.

 hpv-scorpionfs26-2013

A fekvőkerékpáros próbák közül már említettem az eZee motorral szerelt brutális Vortex trike-ot, ami egyértelműen vitte a pálmát nálam. Emellett az új HP-Velotechnik Scorpion fs26-ot is mindenképp meg kell említeni, hiszen ez az első 26"-os hátsó kerékkel szerelt össztelós háromkerekű a német gyártó kínálatában. Korábban szinte minden más gyártó is csak kisebb, 20"-os hátsó kerékkel szerelte a lengéscsillapított trike modelljeit. A Scorpion fs26 tehát egy fontos mérföldkő lehet, szerintem nagy sikerre számíthat. Bár még csak most jelent meg, de nagy rá az érdeklődés, mi is eladtunk már belőle egyet. A kiállításon megcsodálhattuk az emelt végsebességű elektromotorral szerelt verzióját.

 carbontrike-pedelec-2013

A svéd Carbontrikes a világ legkönnyebb és leggyorsabb háromkerekűjeként reklámozza a termékét, mely nevéhez méltóan karbonból készül. Érdekes, hogy még ennek is van elektromos verziója. (Lásd a képen) A motor a hátsó kerékben, az akksi pedig az ülés üregében (kivehetően) kapott helyet. A súly minimalizálása miatt a motorja kisebb, nem képes akkora nyomatékra, mint a legjobbak, de így is bőven elegendő a normál sebességű haladáshoz, aki pedig száguldani szeretne, az vagy tegyen bele más szettet vagy tekerjen többet!

 cruzbike-2013

Érdekes volt kipróbálni a Cruzbike eredeti modelljét. Ez a fronthajtású fekvő attól különleges, hogy a hajtómű az első kerékkel együtt fordul el, ezért nevezik idehaza lengőorrúnak az ilyen kialakítást. Előnye, hogy akár a lábunkkal is tudunk kormányozni, viszont nehezebb vele megtanulni bringázni, és a használatban is akad pár hátrányos tulajdonsága. Sok hasonló fekvőbringát próbáltam már, de a Cruzbike-ot a legtöbbhöz képest egyszerűbb használni. Ettől függetlenül számomra inkább érdekes tapasztalat volt, nem szerettem bele, több hátrányát látom, mint előnyét.

Spezi 2013 2. rész

 

Írta és fényképezte: Murlasits Attila

További különleges kerékpárokról az AM Bringabolt oldalán olvashatsz!