Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

olimpia 5 karika

Hat-hét olimpiai és paralimpiai kvóta is lehet kerékpárban.

A jövő évi, párizsi olimpiára és paralimpiára akár hat-hét magyar kerékpáros részvételét is elképzelhetőnek tartja Princzinger Péter, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke.

Az MTI-nek adott hétfői interjújában az olimpiai kvóták szempontjából "majdhogynem biztosnak" nevezett három indulási jogot: országúton a férfi és női mezőnyversenyben, illetve a nőknél hegyikerékpárban.

"Ha a parasportágat is számoljuk, akkor ez a három lehet, hogy inkább négy vagy öt, és azt se zárjuk ki, hogy esetleg meglepetés történik a pálya szakágban vagy a BMX freestyle-ban, így optimális esetben ez akár hat vagy hét is lehet" - hangsúlyozta Princzinger, aki már néggyel is elégedett lenne.

"Amikor a versenyzők csoportokra szakadnak és az egyik csoport látja az előtte haladót, amit utol akar érni, ebben az értelemben látszanak előttünk a nagy kerékpáros nemzetek, akikre mi tesszük a kereket" - fogalmazott Princzinger Péter. Mint mondta, 12-15 férfi versenyző gyűjti az olimpiai kvalifikációs pontokat, de persze Valter Attila "tette fel a térképre Magyarországot", aki a pontok "nyolcvan százalékát gyűjti".

Princzinger kifejtette, ugyanez a helyzet a női országúti mezőnyben és hegyikerékpárban is, hogy minden válogatott nemzeti kerettag hozzájárul a pontgyűjtéshez, és aztán aki az olimpia előtt a legjobb formában van, a leggyorsabb, legerősebb, az megy a versenyre.

"Az elmúlt napokban lehetett látni Valter Attilát nem is akárhogy, nem is akármilyen szerepekben és teljesítménnyel az Amstel Gold versenyen, a Fleche Wallonne-on vagy épp legutóbb vasárnap a Liege-Bastogne-Liege-en. Ezek olyan egynapos klasszikus versenyek Belgiumban és Hollandiában, melyek a kerékpársport legszínvonalasabb eseményei, és ezeken Attila magyar bajnoki trikóban nagyon jól teljesített" - fogalmazott. Kiemelte: soha ennyi magyar országúti versenyző nem szerepelt külföldi profi csapatokban, a magyar kerékpársport nagy sikereként értékelte, hogy a World Tourban, prokontinentális és kontinentális csapatokban is tekernek.

"A csapatvezetések számítanak rájuk, fontos szerepeket osztanak rájuk, ők pedig elvégzik a feladatukat" - fejtette ki megemlítve például Fetter Eriket, Peák Barnabást és Kusztor Pétert.

"Nemzeti dicsőséget szereztek, egyúttal nagyon magasra tették a lécet saját maguk és mindenki más számára is, aki a nyomukban halad" - szögezte le az MKSZ elnöke, aki hozzáfűzte: a külföldi profi csapatokban háromheteseken, többnapos körversenyeken, egynapos klasszikusokon rajthoz állás azt jelenti, hogy "ezek a sportolók világszínvonalú teljesítményt nyújtanak".

Forrás: MTI