Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

cateyepadronesmart00

Egy igazi csúcsragadozót sikerült tesztelnünk az alábbi napokban.

Valamikor a „80-as évek elején a Cateye készítette el az első digitális bringás kilométerórát. A cég azóta is népszerű ezen a piacon. A megbízhatóságáról csak annyit, hogy én jelenleg is egy 2000-ben vásárolt terméküket használom, amely a 3 elemcserén kívül semmilyen javítást nem igényelt.

Az általam most tesztelt komputer fantasztikus lehetőségeket nyújt az okostelefonos integráció, adatgyűjtés – elemzés, valamint a közösségi megosztás kombinációjában.

A Cateye az eszköz megalkotásánál a telefonok sérülékenységét, viszonylag gyors lemerülését vette alapul. Mérnökeik gondolják, hogy a telefon ne a kormányon legyen rögzítve, mivel hatalmas felüle miatt sérülékeny, ráadásul a por, a víz, sőt a rázkódás sem tesz jót annak. Legyen inkább a telód a hátizsákodban, vagy egyéb helyen biztonságosan egy tartóban, gyűjtse az adatokat, amelyeket ez az eszköz jelenítsen meg, amely elviselei a fentebb említett körülményeket.

A komputer vízálló, nyomógombbal rendelkezik, amely sokkal jobban megfelel a kerékpározás közbeni adatlekérésnek, mint egy mobil „tapi" kijelzője. A gyári adatok szerint elemmel akár 4 hónapig is üzemképes marad.

A komputer mellé külön meg kell vásárolnunk az érzékelő egységeket is, hogy teljes értékű rendszert kapjunk. Ezek az integrált sebesség- és pedálfordulatszám mérő, a pulzusmérő, és a teljesítmény mérő egységek. Bár a telefon GPS-adatait felhasználva is használható a komputer, hiszen képet kapunk a sebesség, távolság és egyéb útvonal adatainkról, de ez a rendszer ennél többre hivatott. Természetesen fordítva is igaz, telefon nélkül a szenzorokkal szintén működőképes a rendszer, ami jó mert ha nem akarjuk egy utunkon a telót használni, vagy lemerült nem egy használhatatlan csúcstechnológia van nálunk.

cateyepadronesmart02

Dobozát nyitva rövid tájékoztatást kapunk az komputer tudásáról

A legfontosabb technikai paraméterek:

adatátvitel Bluetooth Smart kapcsolattal
pulzus, pedálfordulat és wattmérő csatlakoztatás
Strava, Training Peaks, Facebook és egyéb közösségi portálra való adatfeltöltés, szinkronizálás
telefonintegráció, email és hívás-értesítés
teljes adatszinkronizálás
navigáció-támogatás
GPS-alapú magasságadatok
pulzusmérővel és/vagy wattmérővel kiegészítve intervallumos edzés-lehetőség és egyéb fejlett edzésfunkciók
egyénre szabható információmegjelenítés
visszaszámláló és körszámláló funkciók
háttérvilágítás
2 db CR2032 elemmel átlag 4 hónap használat
74.0 X 46.0 X 20.0 mm méret
40 gramm
vízálló kivitel

A dobozát kibontva nem érdemes egyből felszerelni a bringára. A Cateye weboldalán egy nagyon jól használható 154 oldalas használati utasítás található, amely (sajnos magyarul nem) szépen végig navigál a rendszer telepítésén és használatán. Nagyon tetszett az útmutató, szellős, könnyen áttekinthető formázása.

Nekem első meglepetést a telefonra telepíthető Cateye Cycling szoftver okozta. Figyeljetek rá, mivel csak Android 4.4-6.x rendszerekre települ. Ettől régebbiekre sajnos nem. Sajnos a telómon ennél régebbi op. rendszer üzemel. Így egy gyors miatyánk után feleségemmel telefont cseréltem és arra, immáron problémamentesen feltelepítettem az alkalmazást.

Először a használati útmutató alapján összehangoltam a telefont a komputerrel, majd a sebesség és pedálfordulatszám mérő szenzorral.

cateyepadronesmart03

Menetközben jól látható a kijelző

Nagyon tetszett, hogy van olyan lehetőség, hogy a kijelző adatait a saját ízlésünk szerint testre szabhatjuk. Magyarul, azt látom rajta, amit szeretnék. Ezt a Cateye úgy oldotta meg, hogy a kijelző oldalakra van osztva, amelyek között a Mode gombbal tudunk lapozni. Az első két oldal kötelező, utána viszont a maradék három konfigurálásában szabad kezet kapunk. Beállíthatjuk, különböző sablonok segítségével, hogy mennyi infó, illetve hogy mi jelenjen meg egy oldalon. Természetesen mindezt kényelmesen a telefonon a Cateye Cycling szoftver segítségével, amely majd szinkronizálja a beállított paramétereket a komputerrel.

Használat előtt mindenképp javaslom az útmutató alapos tanulmányozását, mivel a rendszer nagyon sok mindent tud és testre szabása nem 10 perces feladat. Szerencsére ezen útmutató a telefonunkon is tökéletesen működik. Van hozzá egy applikáció is, amely szintén letölthető. Így akár menet közben is tanulmányozhatjuk, bár ha elindulunk, akkor inkább bringázni akarunk, nem pedig menet közben többször megállni olvasgatni a kütyü használati útmutatóját.

Miután az appot átnéztem és a telefonhoz installáltam a komputert, a sebesség és fordulatszámmérő egységet végre felszerelhettem a bringára ezeket.

A kijelző nagyon egyszerűen szerszám nélkül felszerelhető. Én a kormányszárra tettem, mivel ez tűnt a legkézenfekvőbb helynek. A szenzor felszerelése 2 db kábelkötegelővel szintén csak néhány pillanat. Elsőre kicsit megrémített annak nagy mérete. Őszintén szólva egy kemény, saras terep túrán nem tudom mennyire van jó helyen ilyen közel a kerékhez. Szerencsére ma már nem ambícióm a saras útvonalakon 100 km-ek letekerése. Mindenesetre erre mindenképp figyelni kell.

cateyepadronesmart04

A szenzor, viszonylag nagy mérete meglepett

Ezek után végre elindulhattam tekerni, hogy menet közben is tapasztalatot szerezhessek erről a csúcskategóriás készülékről.

Jelentem, a rendszer működik. A kijelző gombja finoman nyomogatva vált és mutatja a beprogramozott adatokat. Egy apró, de annál bosszantóbb hiba merült fel csupán a teszt során. Néha a komputer és a telefon eldobta az egymás közötti kapcsolatot és csak a telefon elővétele segített újra helyreállítani. Ez véleményem szerint inkább a telefon hibája volt, mint a komputeré. Viszont ez a közjáték világította meg a korábban említett hibát. Ha a telefon lemerülése, vagy egyéb okok miatt leállítjuk azt és csak a komputer és a szenzorok kapcsolatára alapozva mérünk, akkor gyakorlatilag a rendszer egy új túra útvonalat kezd mérni, nem pedig a már megkezdettet folytatja.

Mint korábban említettem a kijelző értesít, ha SMS-t, telefon hívást vagy e-mailt kapunk. Ezt sajnos menet közben nem tudtam letesztelni, mivel természetesen most, mikor kellett volna senki sem csörgetett meg. Így maradt az otthoni „labor teszt". Kiderült, hogy szépen átjönnek a jelek, sőt az is megjelenik, hogy ki hívott, vagy küldte az SMS-t.

cateyepadronesmart05

Ezért a kilátásért érdemes volt megdolgozni. Ráadásul pihenésközben jól esett a túra adatait a komputerben elemezgetni.

A túra végeztével egy kád forró vízben ülve egy jó fröccs társaságában a telefonon részletesen kielemezhetjük utunk adatait. Természetesem ezt a mai divat szerint közösségi oldalakra is feltölthetjük.

Összefoglalva elmondhatom, hogy egy nagyon komoly komputert ismerhettem meg. Nagy tudását a rendszeresen tekerő, útvonalaikat részletesen kielemző sportolók, vagy lelkes túrázók tudják kihasználni.

A Padrone Smart+ többféle csomagban kapható, javasolt fogyasztói árak a következők:

  • csak készülék: 46 990 Ft,
    készülék sebesség- és pedálfordulat-jeladóval: 66 990 Ft,
    készülék pulzusmérővel, illetve sebesség- és pedálfordulat-jeladóval: 89 990 Ft.

Keresd kedvenc a kerékpár-szakkereskedésekben, vagy az itt található boltlistánk üzleteiben.

Tetszés index: 4/5

A Tetszés index a holkerékpározzak.hu tesztelőinek abszolút előítéletektől NEM mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

1/5 nem tetszett
2/5 (szódával) elmegy, használható
3/5 jól használható
4/5 megvenném
5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. (Egy termék esetén az imádat felső foka!)