Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Kalandkör 400 élménybeszámoló
  Részünkről az útvonal elbukott
Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
prev
next

zefalairprofil01 01

Bemutatkozik a PRO Mini Compact és a Zefal Travel pumpa.

Hát akkor pumpáljunk! Legalábbis egy nap nagy pumpálást rendeztünk a Bringadoki műhelyében, hogy fényt derítsünk eme két pumpa tulajdonságaira.

PRO Mini Compact

Ez a pumpa a hagyományos mini pumpa elveit követve készült. Stabil műanyag házba épített szerkezet. Magát a házat nem lehet szétszerelni. A pumpa nyele nem fordítható „T” alakúvá. Mind autós, mind presta szelephez használható, csak a pumpa fejét kell megfordítani. Légnyomás mérővel nem rendelkezik. 22,5 / 53,5 cm hosszával kis méretűnek számít. Egy utas, azaz csak a pumpa összenyomására fúj levegőt. Egy fújással számításaim szerint kb. 61 cm3 levegőt présel ki magából.

pro minicompact 02

Természetesen a hozzá adott adapterrel a vázra, a kulacstartó alá könnyen felszerelhető. Érdekessége az un. „Magnet Lock System” amely gyakorlatilag egy mágneses zár, amely a pumpát összecsukva tartja és nem engedi szétnyílni menet közben bárhogy is ráz az út.

Ára: 3 690 Ft

Zefal Air Profil FC01

A pumpa 20/39,5 cm-es hosszával az előzőnél is kisebb, viszont egy fújásra kb 84 cm3 levegőt juttat a belsőbe. Műanyag házzal és alumínium belsővel rendelkező teleszkópos kivitel, amely az illesztéseknél alig nyeklik, ami jó hír, mivel így nagyon kevés levegőt enged ki ezeken a helyeken. A pumpa szétszedhető ezáltal a dugattyú kenése is könnyen megoldható, amellyel a pumpa élettartama és a dugattyú légzáróképessége növelhető.

zefal airprofil 01 02

A fején lévő műanyag kupakot lepattintva, egy gumi tömlőt húzhatunk elő, amelynek végét a belsőnk szelepére lehet csavarni. Így a pumpánk rugalmasan csatlakozik a tömlőnkhöz. Ez két dolog miatt jó, egyrészt könnyebb, kényelmesebb így pumpálni, másrészt minimálisra csökkentettük annak az esélyét, hogy a szelepet eltörjük.

A tömlő végén található alumínium adaptert két állásos, így mind az autó, mind a presta szeleppel könnyen megbirkózik. Ez a megoldás lényegesen egyszerűbb és elegánsabb megoldás, mint a pumpafej szétszerelése és belsőségeinek forgatása.

Ára: 6690 Ft

Használat közben

Akkor pumpáljunk. A műhelyben kerítettem egy 26”-os kereket, amelyet 3 bar nyomásra kellett felfújni. Ez egy műhely pumpával kb. 24 fújással érhető el.

A PRO Mini Compactal, ez 190-200 fújással sikerült. A végén már komolyabb erővel kellett összepréselni. Pompás mellizom fejlesztő gyakorlat. Maga a pumpálás rettentő kényelmetlen, - egyik kezeddel fogod a szelepet és a pumpa fejét, a másikkal meg „digicselsz” – ami ebben a kategóriában megszokott.

pro minicompact 03

A Zefal üdvöskéjével lényegesen kényelmesebb pumpálni. Ráadásul 150-160 fújás elegendő volt a 3 bar eléréséhez. A szelep választó adapter használata is kényelmes. Tény, hogy annak a szelepre csavarása több időbe telik, mint az előzőnek a megoldása, de a pumpa és a szelep közé beiktatott gumitömlő rugalmasságra és a korábban említett kényelem megéri a plusz időt.

zefalairprofil01 01

Összegezve

A PRO Mini Compact hozza azt, amit az ember egy ilyen pumpától elvár. Kicsi, könnyen magunkkal vihetjük, akár a mez hátsó zsebében. Egy igazi szükség megoldás menet közbeni szerelésekhez. Cserébe kényelmetlen. Viszont a mágneses zár üde és ötletes színfolt.

pro minicompact 04

Tetszés index: 3/5

A Zefal Air Profil FC01 egy tulajdonságát kivéve minden paraméterében felül múlja az előzőt. Kisebb, kényelmesebb a használata, hamarabb fel lehet vele fújni a gumit. De gramm mániákusok figyelem: ez bizony nehezebb! 116 gramm, még a PRO csak 99 gramm. (Tudom ez megmosolyogtató, de van akinek ez is számít.) A plusz súlyért cserébe a ház egy része fémből van, ami a hosszabb élettartam, és a precízebb illesztések biztos jele. Tény, hogy forintálisan az előzőnek a duplája, de úgy érzem nyújt annyit, ha nem többet, mint amennyivel többe kerül.

zefalairprofil01 03

Tetszés index 4/5. Ha lenne benne nyomásmérő, nem is sajnálnám tőle az 5 pontot.

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett