Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Kalandkör 400 élménybeszámoló
  Részünkről az útvonal elbukott
Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
prev
next

steps e7000 01

A Shimano új e-bike piaci szegmenst céloz meg az új E7000 MTB alkatrészekkel.

A csúcskategóriás motor technológia már elérhető a SHIMANO STEPS E7000 alkatrészcsaládban új váltókapcsolókkal, meghajtó egységgel, kijelzővel és okostelefonos beállítás lehetőségével.

A Shimano tegnap leplezte le az új E-Bike alkatrészcsaládot a palettáján. A SHIMANO STEPS E7000 azért készült, hogy még több inspirációt és 25 km/h-ig tartó rásegítést adjon a mountain bike felhasználóknak, hogy újabb-és újabb helyeket fedezhessenek fel.

Míg a csúcskategóriás E8000 rendszer az agresszív, sok meredek mászással tarkított nehéz terepen segít igazán, addig az új E7000 leginkább a hobbi MTB felhasználókat célozza egyénre szabhatóságával és könnyű kezelhetőségével.

Kezelő egység

A kormányváltók a SHIMANO E7000 rendszerben két egységből állnak. A bal oldali kapcsoló egységen a rásegítés fokozatát állíthatjuk (Off, Eco, Trail, Boost és séta funkció), a szimmetrikus jobb oldali kapcsolón pedig a megfelelő sebesség fokozatot választhatjuk ki (Di2/mechanikus). A terepkerékpáros igényeknek megfelelve a bal oldali kapcsoló egység egy hasznos kis részlettel lett gazdagabb, melynek köszönhetően egy igazán letisztult kormány megjelenés érhető el, ide ugyanis a Shimano új I-Spec EV rendszerű nyeregszár állító karja is felszerelhető, mellyel a legtöbb piacon kapható dropper kompatibilis.

steps e7000 02

A gombok nyomásérzete is változott, mely könnyed kapcsolást, mégis határozott visszajelzést biztosít, mely akár vastagabb téli kesztyűben is jól érzékelhető.

Információs kijelző

Minden adat, ami a motor egységből, az akkumulátorból és a SHIMANO Di2 rendszerből érkezik megjeleníthető az új SC-E7000 konzolos egységen. A jól látható kijelző minden fontos információról tájékoztatja a kerékpárost a rásegítés fokozatától, az aktuális sebességen át az akku állapotáról és - a Di2 rendszer esetében - az aktuális fokozatról egyaránt.

Az új SHIMANO STEPS vezeték nélküli funkcióval ráadásul 3. gyártótól származó egységekre - mint például a GPS egység, vagy egy okostelefon - is kivetíthető minden adat. Ehhez csupán az új, minimalista EW-EN100 központi egységre van szükség.

steps e7000 03

Akik pedig a valóban minimalista designt kedvelik a kormányon, azok magában is használhatják az EW-EN100-as egységet, ami LED fényekkel jelzi az akku állapotát és a rásegítés fokozatát, sőt, mivel az egységen ez nyomógombokkal változtatható, így a felhasználó akár mellőzheti is a bal oldali kapcsolót.

Motor egység technológia

A rásegítés egy erőteljes és reszponzív 60Nm-es motorból érkezik akkor és olyan erővel, amire éppen szükség van. Az egyénre szabhatóság is lehetséges attól függően, hogy a maximális gyorsulás, vagy a leghosszabb akku idő elérése a cél. Válasszuk kis egyszerűen az Explorer, Dynamic, vagy Custom beállításokat az E-TUBE RIDE telefonos applikációban és a rendszer ennek megfelelően fog működni.

steps e7000 04

Ehhez hasonlóan az E7000 rendszer rendelkezik a nagytestvér (E8000) többi hasznos tulajdonságával is. 500 watt maximális (250w nominális) teljesítményt képes leadni, mely dinamikusan reagálva gyorsít 25km/h sebességig attól függően, épp mekkora nyomatékra van szükség. Az egység megjelenése kellemes, mérete elég kompakt, így keskenyebb Q-faktorral használható, mindemellett a legkönnyebb MTB felhasználásra tervezett E-Bike motoregység. Az igazán különleges dolog benne azonban a természetes, reszponzív rásegítés, mely mindig az aktuális pedálozási stílust követi.

Rásegítés módjai

A motor három különböző rásegítési móddal használható, melyek a körülményeknek megfelelően különböző mértékű segítséget biztosítanak. Az Eco mód biztosítja a legkisebb segítséget, egyúttal legkevesebb energia felhasználást. A Trail mód egyensúlyt kínál az akku felhasználás és hatékony rásegítés között, míg a Boost mód igazán erőteljes gyorsítást és gyors reakciókat kínál 25 km/h tempóig. Ezen módok karakterisztikája külön-külön állítható Explorer, Dynamic és Custom beállításokkal, melyet a felhasználó egyszerűen az E-TUBE RIDE mobiltelefonos applikációval tud személyre szabni.

Mindegy, milyen beállítást alkalmazunk, a nyomaték szenzornak köszönhetően igazán ösztönös és erőteljesen reakciót kapunk a pedálozási energiánkra. Ez teszi a SHIMANO STEPS rendszerrel szerelt bringát egy könnyedén, kényelmesen tekerhető dinamikus kerékpárrá. Még akkor is, ha a rásegítési sebességhatár felett, vagy kikapcsolt állapotban haladunk vele, hiszen minimális az egység alap ellenállása, így a tekerés ilyenkor is könnyed és kényelmes.

Természetes kerékpáros érzés

Az elektronika jelenléte természetesen nem csak a motorban, de a váltásban is fellelhető. Az E8000-hez hasonlóan a SHIMANO E7000 család is együtt működik a Di2 meghajtással, amivel egy komplex Shimano rendszert képez és természetes kerékpáros élményt biztosít.

steps e7000 01

Míg némely e-MTB motor szélesebb lábtartást követel a kerékpárostól, a SHIMANO STEPS E-Bike egy természetesebb és hatékonyabb pozíciót biztosít a keskeny motor egységnek köszönhetően, így a tipikus MTB Q-faktorral (a pedálok közötti távolság) rendelkezik. Nem utolsó sorban a kompakt méretekkel a vázgyártók számára is egyszerűbb könnyen kezelhető vázakat tervezni. Az ilyen és hasonló bringás dolgokra való odafigyelés teszi különlegessé a SHIMANO STEPS-et.