Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

zefal trail01

Eddigi használat alapján tökéletesen elégedett vagyok vele, mert elűzi az esőt.

Mikor az idén megvettem a bringámat, természetesen azonnal választottam hozzá egy sárvédőt is. Mivel egyrészt napi szinten ingázom vele az otthonom és a melóhely között, más részt erősen tartotta még magát a tél (január vége), és tél után ugye a csapadékos tavasz jön (elméletileg).

Hogy mennyire vált be? Jelentem nagyon, mivel azóta szinte nem is esett az eső, így sosem áztam el. A napokban jött a felkérés a hazai forgalmazótól, hogy írjak már róla egy cikket, hiszen hónapok óta használom.

zefal trail04

Nem is néz ki vele rosszul!

Röviden: eddigi használat alapján tökéletesen elégedett vagyok vele, mert elűzi az esőt. Ha még is esni fog, akkor már nem leszek ilyen pozitív irányában, mivel ezen feltételezett funkciójának mégsem tesz eleget. Viszont mivel csak esőben tudnám igazán letesztelni, így nehéz teljeskörűen írni róla.

Nos, ennyi elméleti fejtegetés után térjünk vissza az alapokhoz. Sárvédőből gyakorlatilag két típus létezik. Az egyik a pálcás, fixen rögzíthető, amely tökéletes védelmet nyújt a víz felcsapódása ellen. Egész napos eső esetén, egy kerékpártúrán ez a legjobb megoldás. Cserébe viszont, olyan nagymamás a bringa.

zefal trail05

Első túrám még hóban.

Vannak az úgynevezett felpattintható sárvédők mint a Zefal Trail is, amelyek gyakorlatilag fél perc alatt fel- és leszerelhetők. Ezek sosem védenek olyan jól, mint az előző típusok. Cserébe a bringa a sportos kinézetéből kevesebbet veszít, leszerelve azonmód visszanyeri vagány eredeti stílusát.

Az általam birtokolt sárvédő nem egy vészesen drága darab. A 2700 Ft-os ára nem hiszem, hogy bárkit is földhöz vág. Ok-ok, az IKEA cipőkanál lényegesen olcsóbb, de az a tisztelt kerékpáros igény(t)e(len)sségét is hűen tükrözi, ráadásul nagyjából sz.rt sem ér.

Szóval mit kapunk a pénzünkért?

Egy szett jó minőségű műanyag sárvédőt, amely mind színre, mind tapintásra kellemes. Formailag egy szolid dizájnozás is belefért. Oldalirányú deformálódásra, csavarodásra eddigi tapasztalataim alapján nem hajlamos. Ami jó, hiszen így folyamatosan a kerék fölött van. A szélessége 46 mm, ami viszonylag karcsú. (Cserébe sportos.) Sajnos a jelenlegi külsőm 28X1,65-ös, amelynek szélessége 44 mm. Erre már csak némi jó indulattal mondanám, hogy teljesen takarja. (legközelebb vékonyabb külsőt veszek.) Az első hossza tökéletes, a hátsónál 3-5 cm-t hiányolok, de ezt eső nélkül nehéz megítélni.

zefal trail02

A rögzítést végző "L" alakú lemez

zefal trail03

A hátsó sárvédőt egy gumigyűrű is segít a helyén tartani. A szolid dizájn a végeken nem csak merevíti a műanyagot, hanem széppé varázsolja a formáját.

A felszerelése „L” alakú vassal történik, ami szerencsére nem egy vékony puha lemez, így jól tartja a sárvédőt. Kicsit sajnálom, hogy nem fekete, amely szinte észrevehetetlenné tenné a bringámon, de ne legyek már telhetetlen.

Menet közben a sárvédő nem tűnik túlzottan rugalmasnak (nem lifeg oldalra) jól tartja magát még a macskaköves utakon is.

Tetszés index: 4/5

Összefoglalva a Zefal Trail egy nagyon-nagyon jó ár/érték arányú sárvédő (ajánlott fogyasztói ára 2690 Ft). Érdemes szem előtt tartanod, ha felpattinthatót sárvédőt keresel trekking bringájára, hiszen minőségi anyagokból készült, mutatós darab. Egyedül a hátsó darab hosszát rövidellem egy kicsit ezért nem adom meg rá az 5 pontot. Hogy ez csak optikailag hiányzik, vagy tényleg kellene, majd egy esős nap megmondja. (Hacsak felszerelése nem űzi el tényleg az esőt...)

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett