Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Shimano CUES boncolgatás
  Bemutatkozik az új középkategóriás Shimano alkatrészcsalád
Túra bringa igényeseknek
  Bemutatkozik a Cube Touring EXC.
MTF bringák túrázásra
  Jönnek a 2024-es modellek.
Dave útja
  30 éve indult a Mountain Bike Action Hungary.
Az egyenes (MTB, vagy trekking) kormány
  Amit erről az alkatrészről tudni érdemes.
prev
next

deseda to 01

Igazi bringás gyerek paradicsom.

Az tök jó, ha gyermekünk megtanult 2 keréken és már olyan nagy, hogy 10 km, vagy afölötti túrákat is tud teljesíteni, csak az a kérdés hol? Hiszen nagy autó forgalomba nem szívesen visszük ki, forgalom nélküli hegyes-völgyes vidék, avagy keréknyomos földes út nem biztos hogy neki tetszeni fog.

deseda to 02

Akár ilyen pici bringásoknak is...

Rengeteg olyan szakasz túra van, amely jól elvisz A pontból B-be, de nem mindenki szeret ugyanazon az úton visszafelé tekerni. Ráadásul jó ha az úton van valami cél a gyermeknek, pl. egy játszótér…

Mi, a napokban Somogyban jártunk és a Republic által hallhatatlanná tett 67-es úton majdnem egészen Kaposvárig mentünk. Itt található a Deseda-tó.

deseda to 03

Fantasztikus természeti környezet. Ja, meg van egy tó is! :D

A tó a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával jött létre 1974-ben. 8 km hosszú, ez által büszkén viseli hazánk leghosszabb mesterséges tava címet. A kaposváriak kedvelt pihenő- és üdülőhelye. Erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek is egyaránt kellemes időtöltést nyújt. (Nem beszélve a horgászokról.)

A Desedát teljes egészében körbeveszik változatos túrautak, tanösvények A nemrég megépült kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebiciklizhető. (A helyiek szerint az aszfaltozott bringaút teljesen kiölte a hely romantikáját.)

Az út végig vezet a tó nagy részén, de a 67-es út előtt, amely átszeli a tavat, a tervezők egy hidat építettek és azon fordítják vissza a bringásokat. Így kimarad az úton túli rész, a tó északi része. Ez már csak egy kis részlet, de így nem teljes a tó kör. A forgalmas út miatt ez indokolt döntés volt, úgy gondolom rengeteg balesetet megakadályoztak ezzel a szakemberek.

deseda to 04

Már ezért a képért megérte!

deseda to 05

Meg ezért is...

deseda to 06

Utunk során két híd fokozza az élményfaktort.

Találunk itt még egy kilátót, ahonnan csodás panoráma tárul a szemünk elé, arborétumot mely a növénybarátoknak, hűsölni vágyóknak ad programot. És kiről szólhatna még a térség, ha nem Fekete Istvánról, aki a környéken (Gölle) született és serdülőként Kaposváron élt. Egy róla elnevezett Látogató Központ is várja a természettel ismerkedőket.

deseda to 07

Tó kerülő bringások.

deseda to 08

Apa-lánya pihen

Nos, ez egy jó hely gyermekünk első komolyabb túrájához, Az utat célszerű Toponár határában kezdeni. (Van parkoló!) Itt található a strand, a büfésorral és egy játszótérrel. Innen indulva két keréken sok-sok élménye lesz a gyermeknek. Itt fogja legyőzni az első „hegyeit” és talán itt fog beleszeretni a kerékpározásba. Hajrá!

Túra adatok:

  • Túra hossza: 14 km.
  • Nehézsége: Könnyű
  • Terep: dombvidék
  • Szintemelkedés 185 m

 deseda to 09

A Deseda-tó térképe (turistautak.hu képernyőkép)

Az útvonal megtalálható az útvonal gyűjteményünkben. Katt IDE!