Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

gím01A gímszarvas (Cervus elaphus)

{greklam{

A gímszarvas (Cervus elaphus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a szarvasfélék (Cervidae) családjába tartozó faj.

Magyarország legnagyobb testű kérődző vadfaja. Hímjét bikának, nőstényét tehénnek, szaporulatát bika- vagy ünőborjúnak nevezik.

Vadászható állat. A

  • gímszarvasbika szeptember 1. - január 31. között,
  • gímtehén szeptember 1. - január 31. között,
  • gímborjú szeptember 1. - február utolsó napja között,

lőhető.


Előfordulása
Hazánkban a Dunántúlon, az Északi-középhegységben és újabban a Duna–Tisza közén találkozhatsz fele.

gim02

A gímszarvas elterjedése Magyarországon 2000-ben, a becslés eloszlása alapján (Országos Vadgazdálkodási Adattár nyomán)

Élőhelye
Kedveli a tisztásokkal és rétekkel tarkított lombos- és elegyes erdőket. A mai elterjedési területét leginkább az befolyásolja, hogy hol lehet egy ilyen nagy testű vadat gondozni úgy, hogy ne támadjanak súlyos konfliktusok az erdő- és mezőgazdasággal.

Alaktana
Jellemző rá az ivari kétalakúság, azaz az ivarérett bika agancsot visel – a tehénnél ez hiányzik. Az agancs csontképződmény, amelyet az állat minden évben elvet (február) és évente újra is növeszt (Augusztus végére).

 gim03

Gím tehén a borjával

A bika testméretei jóval meghaladják a tehénét, testtömege 160–200 kg. A tehén súlya a bikáénak csak mintegy fele. A gímszarvas testét sűrű szőr fedi. Az újszülött borjakon feltűnő a test felső felét borító vöröses színű, fehér pettyekkel tarkított szőr. Ez a színezet csak a nyári szőrzet kialakulásával tűnik el. Az idősebb egyedek nyári szőrzete vörösesbarna (rőtvad), a téli szőrzet szürkésbarna, sűrűbb, mint a nyári.

A bikák hangja jellegzetes bőgés, amelyet az üzekedési időszakban hallatnak.

gim04

A gímszarvas patája és a nyoma

Csülkének nyoma 8–13 cm hosszú, a mellső lábak lenyomata nagyobb, mint a hátsóé. A bika nyoma nagyobb és erőteljesebb, kerekebb, mint az azonos korú tehéné.

gim05

A gímszarvas hullatéka

A bika hullatéka feketés, 15–25 mm hosszú, elöl csúcsa, hátul mélyedése van. Tehénnél a kisebb méretek (5–12 mm) mellett a hátsó mélyedés helyett lekerekítés tapasztalható.

Élettana
A bikák egyedül vagy kis csapatokban, a tehenek kis családi kötelékekben élnek. A bikák inkább agancsvesztésük után gyűlnek össze. Ellés előtt a tehenek kissé elkülönülnek a többiektől, de később ismét laza csoportokba verődnek; ezek a borjas csapatok ötven egyedből is állhatnak.

A gímszarvasok napközben rendszerint védett helyen pihennek, és csak este indulnak táplálkozni. Tápláléka főleg lágy szárú növények, de tavasszal a bokrokról és fákról a rügyeket is elfogyasztja. Télen a fák kérgét is lehántja. A nyár végén és ősszel, a tölgyfélék gazdag makktermése idején, rengeteget eszik, és bőre alatt szalonnaréteget fejleszt a szűkös téli időszakra.

gim06

Ma már a gímszarvasnak nincs természetes ellensége Közép- és Nyugat-Európában. Korábban az európai kontinensen a szürke farkas és az eurázsiai hiúz pusztította, különösen a fiatal állatokat. Az állományszabályozást sok év óta már csak a vadászok végzik. A gímszarvas a természetben körülbelül 16–18 évig él.

Szaporodása
A tehenek 2–4, a bikák 5–6 éves korban érik el az ivarérettséget. A párzási időszak szeptemberben és október elején van. Amikor az üzekedési időszak elkezdődik, különösen az alkonyati és esti órákban, az erdőkben messzire hangzik a zengő szarvasbőgés.

A háremüket őrző bikákhoz riválisok érkeznek, és megpróbálják a küzdelemben kifárasztani és elűzni azokat a területről. A vezérbika lehetőleg szorosan együtt tartja a teheneket, egy háremben húsz tehén is lehet.

 gim07

Bőgő gímszarvas bika

Csak a kifejlett bikáknak vannak nagy háremeik. A 2–4 év közti és 11 éven felüli bikáknak ritkán van háremük, ezért az üzekedési idő alatt a nagyobb háremek szélein „próbálnak szerencsét".

A borjak csak májusban vagy júniusban jönnek a világra. A vemhességi idő 240 nap, a tehén egyetlen borjút hoz világra, az ikerszülés nagyon ritka. Az újszülött borjú körülbelül 15 kilogrammos. A borjú rejtekhelyen fekszik, anyja eleinte csak szoptatáskor látogatja. Az anya 6–8 hónapig szoptatja borját. A borjú a legközelebbi ellésig anyjával marad, és többnyire utána is annak a csapatnak a tagja marad, amikor tehén lesz belőle. A fiatal bikák a bikacsapatokhoz csatlakoznak.

Forrás:

  • wikipedia
  • tankonyvtar.hu

A következő részben a vaddisznót ismerjük meg.