Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

kerkprozshatsa01A betegek kerékpározási képessége segíthet az orvosoknak meghatározni, hogy a páciens Parkinson-kórban vagy atípusos Parkinson-szindrómában szenved.



Az atípusos Parkinson-szindróma olyan rendellenességeket foglal magába, amelyek hasonlóak a Parkinson-kórhoz, de eltérően reagálnak a kezelésekre. Az ebben szenvedő betegek már a betegség korai szakaszában elveszítik kerékpározási képességüket, a Parkinson-kóros betegek azonban továbbra is jól kerékpároznak.

Japán kutatók saját országukban vizsgálták ennek megbízhatóságát, ahol hegyes-völgyes, szűk, autóktól hemzsegő utak jellemzőek. Kiderült, hogy az atípusos Parkinson-szindrómás betegek 88,9 százaléka már betegségük első néhány évében felhagytak a kerékpározással, míg a Parkinson-kóros betegek esetében ez az arány csak 9,8 százalék volt. Ha ezeket az adatokat összehasonlítják a kerékpárosok számára kedvező holland viszonyokkal, ahol az atípusos Parkinson-szindrómás betegek 51,5 százaléka hagyta abba a kerékpározást a betegség első éveiben, valószínűsíthető, hogy az eltérés annak tudható be, hogy Japánban sokkal nehezebb kerékpározni.