Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

otproba logo

Ez a mozgalom csakugyan megmozgatott eddig tohonya lustáktól szorgos rekreációs sportemberekig húszezer embert.

Mikor már kezdett véglegesen elszakadni egymástól az olimpikonok, élversenyzők és az átlagos emberek sportja, berobbant a köztudatba az Olimpiai Ötpróba, sok ezernyi aktív hívet szerezve a rendszeres, minőségi, de tisztán amatőr testmozgásnak. Mostantól még motiválóbb részt venni, mert a legkiválóbbak, illetve kisorsolt szerencsések jövőre a helyszínen szurkolhatnak a tokiói olimpia magyar versenyzőinek!

Tartozom a történeti hűségnek megemlíteni, hogy volt ennek előzménye: az 1977-ben meghirdetett „Aranyjelvényesek az Olimpiára”, azaz a XII. moszkvai nyári játékokra, amelyet a Szovjetunió előző évi afganisztáni bevonulása miatt több nyugati ország bojkottált, a keletiek viszont annál inkább iparkodtak népszerűsíteni. Több természeti sportágban – úszás, vízitúra, kerékpártúra, téli gyalogtúra és futás – lehetett vetélkedni, pontokat szerezni, és a legeredményesebbek – egy egész vonatnyi ember – csakugyan kijutottak nézőként Moszkvába. Éveken keresztül ment a sorozat, jómagam kissé később, a 80-as évek elején csináltam meg a próbákat, a Balaton-átúszás kivételével.

A 90-es évek elején Kocsis Árpád (a Budapest Sportiroda ügyvezetője) és eszmetársai igyekeztek újraéleszteni az egészet, majd belátták, hogy állami szerepvállalás nélkül esélyük sincs. 2017 márciusában, ez is meglett, bekapcsolódott a Magyar Olimpiai Bizottság (akkori elnöke Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, a jelenlegi pedig Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar párbajtőrvívó), és mostanában új impulzust adott Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerepvállalása. Erős csapattal játszik tehát, már nem a medencében, hanem a szervezésben Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója, az Ötpróba mozgalom nagykövete. 

otproba 01

Most nem célom leírni az Ötpróbát, aki még nem ismeri, nézzen utána a honlapján, inkább a fent felsorolt személyiségek mai sajtótájékoztatójának főbb pontjaira összpontosítok. Ez a mozgalom csakugyan megmozgatott eddig tohonya lustáktól szorgos rekreációs sportemberekig húszezer embert, indíttatást ad kezdőknek, és új sportágak kipróbálására ösztönöz kiégéssel küzdő önsanyargatókat. Csak néhány számadat: az Ötpróba keretében eddig 578.133 kilométert futottak, 11,504-et úsztak, 7506-ot eveztek, 47.239-et terepkerékpároztak, 327.339-et országúti bringáztak és 102.798-at gyalogtúráztak.

Hogy milyen hatással lehet életérzésekre, sorsokra az Ötpróba népes közösségében sportolni, jól érzékelteti a sajtótájékoztató két díszvendége, a kezdő Conti Viktória és az erős haladó Molnár Mihály – a férfi egyik közös versenyük céljában kérte meg a hölgy kezét. Boldogságot és sikereket kívánunk nekik!

otproba 02

Az egészségen, a sikerélményen és teljesítménypontokért megszerezhető ajándékokon túlmenően mostantól még jutalmazóbb részt venni a mozgalomban, mert aki legalább hatvan pontot gyűjt – jelenleg 250-en vannak ilyenek, de számuk gyorsan gyarapodik, nyárra megtízszereződhet –, bekerül a sorsolásba, amelynek 21 szerencsése úgy juthat ki egy hétre a tokiói olimpiára, hogy utazási- és szállásköltségét a szervezők állják, és jegyet is szereznek nekik, legalább egy sporteseményre. Cserébe mindössze lelkes szurkolást várnak tőlük. Továbbá automatikusan, alanyi jogon kerül be a társaságba a legtöbb pontot szerzett nő, férfi, illetve fogyatékos sportember. A lebonyolítás módja: három egyhetes turnus lesz, mindegyikre külön húznak ki hét főt, és nyolcadiknak megy velük egy-egy a legeredményesebbek közül. Ám a sorshúzási esélyt befolyásolni is lehet: a 120 pontosok neve kétszer, a 180-asoké háromszor kerül a kalapba. Sokkal jobb tehát a sansz, mint a lottóban! Az sincs reménytelen helyzetben, aki majd csak ezentúl kapcsolódik be, mert sok esemény kínálkozik, például egyedül az április 13-14-edikei hétvégén a Vitézlő teljesítménytúra, gyalog, futva, bringával vagy evezve, illetve a Vivicitta futás. Mottó: senki sem nyert még versenyt, aki nem nevezett be!

Nekem személy szerint azért tetszik nagyon az Ötpróba, mert aktívan mozgó emberekkel tölti ki a szakadékot az élsportolók és a mások sportolását tévén nézők között. Most már nem lehet mentségként arra hivatkozni, hogy az olimpikonok szintje úgyis elérhetetlen, tehát nem csinálok semmit – bárkinek itt az alkalom, hogy felülmúlja a többieket, de legfőképp önmagát. Öt sportág, meg hozzá egy kis versenyszellem, versenyrutin, ezt végigpróbálgatva hétpróbás sportember lehetsz!