Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

cube nature pro05

Tippek és trükkök.

A tél nem gyerek játék, ha hibázol nagy pofont tud adni. Ha tiszteled és nem könnyelműsködsz, akkor gond nélkül bringázhatsz. A megfelelő öltözködés ilyenkor a legfontosabb.

A téli öltözködés problémája
Az ember testhőmérséklete többé-kevésbé állandó, ami fontos feltétele a megfelelő működésének. Az állandóság annak eredménye, hogy a szervezetben lejátszódó hőtermelés és a hőleadás kiegyenlíti egymást.

A hőleadás a testfelületen keresztül történik hősugárzással illetve párologtatással. Ha melegünk van, kipirulunk, bőrünkön nagyobb mennyiségű vér áramlik át, így fokozódik a sugárzással leadott hő mennyisége. Hidegben éppen ellenkezőleg, a bőr erei szűkülnek, aminek következtében csökken a hőleadás. Hatékony hőleadás a verejtékezés is, hiszen a testfelszínről elpárolgó folyadék nagy mennyiségű hőt von el a környezetéből, hűti a bőr felületét.

A téli öltözködésnél az a cél, hogy megtaláljuk azt az optimális ruhamennyiséget, amely megvéd a hidegtől, ellenben a lehető legtöbb fölösleges hőt el tudja vonni. Hogy minél kisebb intenzitású legyen a fentebb emlegetett párologtatás. Ha alul öltözöl, tehát nincs a kinti hőmérsékletnek megfelelő mennyiségű szigetelő ruházat rajtad, akkor folyamatosan fázni fogsz és nem fogod élvezni a bringázást. Ha túl öltözöl, akkor folyamatosan meleged lesz és rengeteget izzadsz, a testedet elhagyó vízpára kicsapódik az alsó ruharétegeden és eláztatja azt. Vizes ruhában kényelmetlen lesz a biciklizés. Ráadásul ez a víz ha megállsz gyorsan kihűl és nagyon-nagyon hideg lesz. Mindkét esetben fenn áll a megfázás veszélye.

Az öltözködés, ha biztosra akarsz menni

Vedd meg a téli kerékpározáshoz készített high-tech kerékpáros ruházatot. Ezeket használva a lehető legkényelmesebb körülmények között tudsz majd tekerni. Úgy készülj, hogy 100 000 Ft-ot biztos elköltesz ruhára. Ez elsőre lehet, hogy soknak hangzik, de ha bemégy a nem írom le melyik ruhaboltba ott sem öltözöl fel tetőtől - talpig kevesebből.

Ha inkább olcsóbban akarod megúszni és vállalod a kompromisszumokat

Ha ennél kevesebbet akarsz költeni, akkor bizony kompromisszumot kell kötnöd. Ez a vastagabb ruházatban, kevésbé szabad mozgásban és a hátizsákban lévő extra ruhamennyiségben merül ki.

Mielőtt azonban neki kezdenénk, a hitelesség kedvéért elárulom, hogy korábban végzettségemből kifolyólag rengeteg időt töltöttem télen heteken át napi 8-10 órát a szabadban. Akkor a technikai ruházatot még hírből sem ismertük. A legextrémebb napon megfagyott a szendvicsemben a rántott hús.

Nézzük milyen lehetőségeid vannak.

cube nature pro03

Cipő

Ha a nyári bringás cipőd szeretnéd használni akkor vehetsz rá kamáslit, vagy kipróbálhatod az olcsóbb a térdzokni nylon zacsi még egy zokni párosítást is.

Ha a nyári bringás cipőt nem akarod hordani, de téli bringásat sem akarsz vásárolni, akkor jó megoldás lehet egy bakancs. Én télen mindig abban nyomom, akár 100 km fölötti távokat is.

Nadrág

Farmerben soha, mivel akadályoz a mozgásban. Kipróbálhatod, a térdzokni, harisnya melegítő nadrág kombót. (Bár ha a hegyen egy medve megtámad egy hétig ruhát fog utánad sz rni.) Melegítőnél ne a pamutot részesítsd előnyben (susogós naci jobb). Léteznek olyan fazonúak, amelyek a bokánál gumírozottak. Azt keresd!

Én javaslom a téli bringás nadrágot, mivel kényelmes mozgást tesz lehetővé. A választék hatalmas, az olcsóbbak már gyakorlatilag filléres tételt képviselnek. Kantáros, vagy nem kantáros? A profibbak mind kantárosak, de szerencsére lehet kapni kantár nélküli verziót is. A választásnál egy dolgot mindenképpen tarts a szemed előtt. Ha meg kell állnod folyó vagy egyéb ügyeidet elvégezni az egyikben egyszerűbb (és nem is hűlsz ki annyira)!

Kiegészítőként használhatsz térd melegítőt, amely az ízületed védi a megfázástól.

Felső ruházat

Egyik opció lehet a nyári mezed, a hőmérséklet függvényében vékony/vastagabb polárpulcsi végül egy széldzseki. Ha jól választod meg a középső réteg vastagságát, egész kényelmes lesz a közérzeted bringázás közben. Téli kabát használatát nem javaslom, mert garantáltan csurogni fog rólad az izzadság.

cube nature pro05

Kesztyű

Lehet egy síkesztyű is. A bringás kesztyű annyival tud többet, hogy az ujjaid finomabb mozgásra képesek bennük. Értsd: könnyebb bennük a féket és a váltót működtetni. Enyhébb időben egy sztreccskesztyű, bringás kesztyű kombó is elég lehet. (Egyszer Hollandiában így bringáztam januártól március végéig.)

Bukósisak

Nem kérdés, kell! Alá egy vékony sapi ami a füledet és a homlokod védi. A hidegebb napokon tégy egy nylon zacsit is a bukódba, mely eltakarja a szellőzőnyílásokat.

5 tipp a téli öltözködésedhez

  1. Öltözz rétegesen.
  2. Pamut anyagú ruhát ne vegyél fel.
  3. Elinduláskor, ha egy kicsit éppen fázol, akkor jól öltöztél fel.
  4. Figyeld indulás előtt a hőmérsékletet. Ha gyakran bringázol télen hamarosan elég rutinos leszel, hogy a hőmérő állásából tudd mennyi ruhát vegyél fel.
  5. Ha nem technikai ruházatban bringázol, legyen nálad pót alsó ruha, amit ki tudsz cserélni, ha a rajtad lévő átnedvesedett.

 Mára ennyit. Remélem tudtam segíteni, ötletet adni ruha fronton. Legközelebb szerelünk!

 Ajánlott cikkek:

Téli karbantartás

Készítsd fel a bringádat a télre

Tippek a kerékpár téli elrakásához