Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 vandortabor2020 01

Idei cél, hogy 13 ezer gyerek jusson el erdei, vízi, bringás vándortáborokba, és az újonnan induló zarándoktáborokba.

Óriási siker az Aktív Magyarország kormánybiztosság három évvel ezelőtt elindított Vándortábor Programja! Valódi élményt ad gyereknek, közel hozza őket a természethez, szemléletet változtat, önállóságra nevel. Idei cél, hogy 13 ezer gyerek jusson el erdei, vízi, bringás vándortáborokba, és az újonnan induló zarándoktáborokba – mondta Révész Máriusz a programot beharangozó sajtótájékoztatón.

vandortabor2020 03

Az idei programhirdető sajtótájékoztatót Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Zambó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) projektkoordinátora, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakágvezetője, és Kiss István Didák, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak irodavezetője tartotta, stílszerű helyszínen, a Pilisi Parkerdő Budakeszi úti épületében.

Tavaly 11 ezer gyerek jutott el kerékpáros, gyalogos, vagy vízi vándortáborba. Az online jelentkezés első napján beteltek a létszámok – néhány tanár éjfélig ült a számítógépnél, hogy lecsaphasson egy időpontra. Mi okozza ezt a nagy érdeklődést? Elsősorban az, hogy a diákok, a pedagógusok, az útvonal-kijelölők és a szervezők is beleadják szívüket-lelküket, mindenki elkötelezetten áll hozzá. Mint Révész Máriusz kiemelte, soha nem volt ekkora szükség aktív programokra, hiszen a nagyon jó, szórakoztató és könnyen elérhető online játékokból és állandó chatelésből kell kiszakítani a fiatalokat, hogy valós élményekhez jussanak. Megtanulják, hogy nemcsak képernyőn lehet utazni, hanem ők maguk is le tudnak biciklizni egy távot, felkaptatnak az elsőre ijesztően kinéző emelkedőn, és sikerélménnyel fejezik be a napot. Egy srác elmesélte, hogy az első órákban nagyon hiányzott az okostelefonja, de estére már örült, hogy nem egyfolytában a Facebookon lóg, nyugodtabbnak érezte magát. Nem egyszer előfordult, hogy a vándortábor valamelyik színhelyén később megjelent az egyik résztvevő gyerek, a családjával együtt – nem a szülők motiválták őt, hogy menjen ki a szabadba, hanem ő mutatott meg egy új világot apunak, anyunak. Máskor meg a tábor végén a gyerekért érkező mama el akarta venni csemetéjétől a táskát, hogy a kocsihoz vigye, de lurkó nem hagyta: Én is elbírom! Már csak ez a szemléletváltás, szerepcsere megérte az egészet.

A pozitív tapasztalatok hatására idén több újdonságot vezetnek be. A táborozás egységesen 28 ezer forintba kerül, az egyhetes turnusokat vezető pedagógusok pedig 100 ezer forintos díjazásban részesülnek. A BringásVándorok 2020-ban már hét útvonalat járhatnak be. A korábbiak közül szinte változatlan marad a Felső-Tisza-vidék, az Őrség, a Déli-Bakony és a Bükk - Aggteleki-hegység túrája, kicsit könnyebb lesz a Cserhát – Dunakanyar útvonal. Komolyabb kihívás a vízi-kerékpáros vegyes vándortábor a Körösök völgyében, mert nem lesz csomagszállítás: mindenki maga viszi a cuccát, ami nagy előrelépés az autóval utánuk szállított rózsaszín gurulóbőröndhöz képest. A gyakorlott biciklistáknak egy nagy, nehéz túra készül, idén először indulnak bringás vándorok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon.

A vándortáborokat az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel nagy súlyt helyeznek a környezettudatosságra, a szelektív hulladékgyűjtésre, a gyerekek előadásokat hallhatnak a természet- és környezetvédelem fontosságáról. „Ha környezetszerető, környezettudatos társadalmat akarunk építeni, akkor rendkívül fontos, hogy az ember már gyermekkorban ismerje meg és érezze magához közel a természetet” – mondta Révész Máriusz. Hozzátette, hogy idén lesznek olyan vándortáborok, amelyekben itthoni és határon túli magyar gyerekek együtt táboroznak majd. Megjegyezte, a program elindításakor nem számítottak arra, hogy ekkora érdeklődés övezi, és ennyire sikeresek lesznek a vándortáborok.

vandortabor2020 04

Zambó Péter elmondta, hogy két új helyszínnel bővül az Erdei Vándortáborok kínálata, 2020-ban már kilenc útvonalon járhatják az erdőket a diákok, a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-Hegyhát és a Zemplén mellett a Vértesben és a Zselicben is. A túraútvonalak hossza 50 és 91 kilométer között változik. A gyerekek rájönnek, hogy miden, amire ténylegesen szükségük van, elfér egy kis hátizsákban. A táborozások erdei iskolákhoz és tanösvényekhez illeszkednek. Ez azért is fontos, mert közügy az erdők fenntartása és gyarapítása. A vándortáborokban a fenntartható erdőgazdálkodás összekapcsolódik a mindennapi zöld szemlélettel: például a tudatos energia- és vízhasználattal, a műanyag palackok helyett kulacsokba töltött vízzel, vagy a papírzacskóba csomagolt hideg élelemmel. „Minimális a vándortáborok ökológiai lábnyoma” – tette hozzá az államtitkár.

vandortabor2020 02

Pénzes Erzsébet érdekes adatokról számolt be. A bringás vándortáborok résztvevői közül harminc százalékot tettek ki a lányok, hetvenet a fiúk. Az előbbiek számát szeretnék növelni, többek között rámutatva, hogy a biciklizés alakformáló hatású, karcsúbb, vonzóbb kinézéshez segít. Körülbelül minden tízedik fiatal biciklistánál fordult elő defekt, és megtanulták ezek saját kezű javítását. Egymást tolerálva, segítve küzdik végig a napot, és este senkit sem kell ágyba küldeni.

vandortabor2020 05

A VíziVándorok idén is hét útvonalon evezhetnek, de a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a Tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel. Ezen kívül 90-120 kilométeres túrák várják a gyerekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon, a Körösök vidékén. Újdonság lesz a Rába mentén a kombinált vízi- és kerékpáros tábor. Storcz Botond felidézte, milyen szép volt, minor tavaly több száz gyerek evezett le a Tiszán Szegedig, hogy drukkoljanak a VB-kvalifikációs verseny résztvevőinek. Meglehet, pár év múlva már közülük néhányért lehet majd szurkolni ugyanott!

Idén először indul Zarándok Tábor a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának közreműködésével. A gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométert tesznek meg. Kiss István Didák kifejtette, hogy a testedzés mellett a lelket, a szellemet is építi a vándortáborozás, és arra törekednek, hogy minél tartalmasabb élményekkel gazdagodjanak a fiatalok.

A gyalogos, a kerékpáros és a vízi programhoz is akkreditált pedagógus-továbbképzés társul, amely lehetővé teszi, hogy a kísérő tanárok megfelelő szakmai tudást szerezzenek a túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A képzésre január 20-tól lehet jelentkezni. A szervezők remélik, hogy idén 13 ezerre nő a résztvevők száma. Úgy legyen!

Bővebb információ és jelentkezés a vándortáborok honlapjain: www.vandortabor.hu