Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 turazz es tekerj a koronavirusoktol tavol 01

Immunológus véleményét is megkérdeztük a veszélyekkel kapcsolatosan.

A tavasz beköszöntével és a kockázatos egészségügyi helyzetben most nem csupán kerékpározásra szeretnénk buzdítani mindenkit, hanem azt is szeretnénk felsorolni, miért érdemes a bringás túrázást választani kikapcsolódásra vagy sportolásra, és miért válasszuk a kerékpárt a közlekedésben is. Immunológus véleményét is megkérdeztük a veszélyekkel kapcsolatosan.

A szabadidősport-rendezvényeken kerékpározókhoz is szólunk, hiszen határozatlan ideig a mountain bike maratonok és granfondo-versenyek, teljesítménytúrák, valamint egyéb bringás rendezvények sem lesznek megrendezve, a közeljövőben maximum egyéni túrákat érdemes tervezni. Bár nehéz ezt elfogadni azoknak, akiket beszippantott a tömegsport, de valóban komoly kockázatot hordoznak a nagyobb létszámú események a jelenlegi helyzetben. Nemcsak arról van szó, hogy ezernyi ember is összegyűlhet, de nagyon sok felületen nagy eséllyel adhatók át a vírusok, például öltözők és mosdók környéke, folyadék-vételi lehetőségek, regisztrációnál a tollak és egyéb eszközök stb. Ráadásul sportolás után nem megfelelően hidratált állapotban az immunrendszer nincs a helyzet magaslatán, sokkal könnyebben betegedhetünk meg. Fogadjuk tehát el ezt a helyzetet, főleg azért, mert egyénileg nem kell lemondani a bringázás élményéről, ameddig nem súlyosbodik annyira a helyzet, hogy lakhely-elhagyási korlátozás lépjen életbe. Az előttünk álló hétvégéken fedezzük fel a természetet, keressük fel a környék látnivalóit, túrázzunk.

turazz es tekerj a koronavirusoktol tavol 02

A hobbikerékpárosokon kívül az alkalomszerűen, vagy csak néha bringázó sporttársak figyelmét is szeretnénk felhívni arra, hogy a koronavírus okozta vészhelyzetben a szabadidőnkben érdemesebb inkább tekerni, mint olyan helyen próbálkozni a sportolással, ahol közös öltöző, közösen használt sporteszközök növelik a kockázatot. Egy kerékpártúrát akár úgy is lebonyolíthatunk, hogy egyáltalán nem kerülünk kapcsolatba fertőző felületekkel. A frissítő folyadékról és élelmiszerről is gondoskodhatunk úgy, hogy otthonról visszük magunkkal. (A szokásos kék kutak használatát kerüljük!) A hegyekben, erdőkben, friss levegőn annak a kockázata, hogy vírusokkal érintkezzünk, gyakorlatilag nulla. A rendszeresen túrázókat valószínűleg nem kell buzdítanunk bringázásra, de nem csak szabadidős céllal érdemes kerékpárra ülni, hanem a közlekedésben is. Ha odafigyelünk néhány alapszabályra, akkor a tömegközlekedéssel szemben minimálisra csökkenthetjük az esélyét, hogy vírusokkal kerüljünk kapcsolatba.

Mire figyeljünk mégis? A válaszokban Fekete Dávid immunológus is segítségünkre volt, aki egyébként rendszeresen kerékpározik:

Talán nem csak a bringázás esetében igaz, de minden szabadidős sporttevékenységnél, hogy ilyen helyzetben ne feszegessük teljesítőképességünk határait. A mozgás, sportolás, bringázás milyen esetben van pozitív és milyen esetben negatív hatással az immunrendszerre?

Dehidratált állapotban a száraz nyálkahártya sérülékeny és ott tud bejutni a vírus. Sportolással kapcsolatban azt a legfontosabb kihangsúlyozni, hogy ha valaki bármilyen betegség tüneteit mutatja és/vagy kontakt, akkor tilos közösségbe menni.

Közhely, de az egyik legalapvetőbb szabály, hogy figyeljünk a gyakori folyadékfogyasztásra, ne csak sportolás közben, hanem folyamatosan igyunk elég vizet. És a betegség jeleit illetően nem csak arról van itt szó, hogy például lázasan ne vállaljunk be komolyabb túrákat, hanem egy enyhe torokkaparással sem érdemes útnak indulni.

Sokan sajnálják a nagyobb kerékpáros rendezvényeket, mennyire reális, hogy komoly egészségügyi kockázatot rejthetnek? És szemben ezekkel az egyéni bringázások – esetleg baráti körben – hogyan működhetnek biztonságosan? Van-e pl. körülbelüli létszámhatár?

turazz es tekerj a koronavirusoktol tavol 03

Szabadban sportolni a legbiztonságosabb elfoglaltság. Amíg nem korlátozzák a mozgást, addig élni kell vele. Sajnos ha már lakhelyelhagyási korlátozást vezetnek be, az minden nemű szabadidős tevékenységre vonatkozik, így a bringázásra is. Olaszországban gondolom a népszerűsége miatt lett kiemelve. A tömegrendezvények reális, hogy nagy fertőzéskockázatot rejtenek, ezért korlátozta a szakmai törzs a gyülekezést. Én is a magányos tekerést/edzést javasolnám rekreációs célból. A bringásoknál gyakori orrfújáshoz is minden esetben használjunk zsebkendőt, most még azon az áron is, hogy meg kell állni. Amit a szabadidős kerékpározáson kívül még hangsúlyoznék, hogy a közösségi közlekedés biztonságosabb alternatívája is a bringázás.

Kerékpártúrákat tekintve a szokásosnál is jobban figyeljünk oda a fertőtlenítésre. Amellett, hogy amikor csak tehetjük, meleg vízzel, szappannal kezet mosunk és kézfertőtlenítőt is használunk, gondoskodjunk a bringáról is. A markolat vagy a kormánybetekerő, fékkarok kritikus felületek, ezeket is mossuk le most gyakran. Öltözzünk fel az időjárásnak megfelelően, ne adjunk esélyt a meghűlésnek. Figyeljünk a kulacs tisztán tartására és használatára. Ne piszkáljuk az orrunk, fülünk. Tavaszi reggeleken még meglehetősen hideg tud lenni, ilyenkor benedvesedik az orrunk, hajlamosak vagyunk kézzel piszkálni, aminek következtében könnyen fertőzhetünk és fertőződhetünk is.

A Cikket a MAKETUSZ küldte nekünk.

maketuszlogo