Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 becsi erdo kerekpartura 1 01

Talán elsőre furcsán hangzik, de a koronavírus-válság több szempontból jó alakalom, hogy elektromos rásegítéses – pedelec – kerékpárra ülj.

Talán elsőre furcsán hangzik, de a koronavírus-válság több szempontból jó alakalom, hogy elektromos rásegítéses – pedelec – kerékpárra ülj. Akár kikapcsolódás, sportolás, vagy közlekedés céljából.

Mindenekelőtt pár szót arról, ami még mindig kevésbé egyértelmű azok számára, akik nem próbáltak ki egy modern e-bike-ot: a pedelec kerékpárokon nem helyettünk dolgozik az elektromotor, hanem csak segít. Vagyis nem egy gombot nyomogatva adagoljuk a motorerőt, hanem különböző programmódot választva a rendszer agya elemezi a szituációt, és saját erőfeszítéseinkhez pont annyi segítséget ad, amennyit szeretnénk. Így megmarad a sportolás élménye is, ugyanakkor mégsem fog gondot okozni, hogy feljussunk egy meredek emelkedőre. Ezért a kerékpározás legdinamikusabban fejlődő ágazata jelenleg az e-bike ipar, annak ellenére, hogy a sokkal komolyabb műszaki tartalom miatt jóval drágább egy ilyen kerékpár egy hagyományos bringánál. Nyugat-Európában, hegyes vidékeken az e-bike-ok lassacskán háttérbe szorítják a klasszikus kerékpárokat, mind a túrázás, mind a közlekedés tekintetében.

ybbstal06

Biztosan sokan vannak, akik a koronavírus-válság előtt csak nagyon ritkán ültek kerékpárra, most viszont adta magát ez a kikapcsolódási, vagy közlekedési lehetőség. Azonban biztosan sokan észrevették, hogy nem úgy mozognak már a lábak, mint régen, túl nagy kihívást jelentenek egyes meredek emelkedők, nem szeretnének izzadtan elérni úticéljukat, lehetetlen tartani a gyerekek tempóját a családi túrán, túl hamar elfáradunk, ha dimbes-dombos az útvonal. Szerencsére ezek a problémák csak a hagyományos bringával jelentkezhetnek, az e-bike mindenre megoldást és ennél jóval többet kínál...

Miért ülj fel? Miért próbáld ki? 10 okot is tudunk mondani:

  1. Változás. Abban mindenki egyetért, hogy a koronavírus-válság a változásról szól életünkben, illetve arról, hogyan tudsz alkalmazkodni, változtatni. Az elektromos-rásegítéses kerékpár – nagy szavak ezek – de megváltoztathatják a mindennapjaid.
  2. Adott a lehetőség a változásra. A járványügyi intézkedések miatt erősen csökkent a gépjárműforgalom és a tömeg mindenhol. Ha esetleg még bizonytalanul kezeled a kerékpárt, most stresszmentesebb környezetben szokhatod meg a kétkerekű közlekedést.
  3. Élmény. Keress olyan ismerőst, aki már legalább egy túra erejéig kipróbálta és kérdezd őt, ha hiteles beszámolóra vágysz... Kirándulás vagy közlekedés közben is olyan sebességgel haladsz, hogy rengeteg pozitív impulzus érhet a környezetedből, de nem kell túl nagy mértékben az erőfeszítésekre koncentrálnod, mint a hagyományos kerékpáron, átadhatod magad a szemlélődés élményének. Ugyanakkor mégis te döntöd el, hogy mennyire intenzíven szeretnél közben sportolni.
  4. Fokozatosság. Ha nem rendelkezel szuper kondícióval, egy pedelec bringa áthidalja a fizikális hiányosságokat. Még az is megeshet, hogy ha a kerékpározás során számodra a saját teljesítményed a legfontosabb, az e-bike lesz a hiányzó lépcsőfok a sport kerékpárok felé...
  5. Jó hangulat. Például egy családon belül nagy fizikális különbségek lehetnek egymás között, és befolyásolhatja egy túra hangulatát, ha mondjuk anya nem tudja tartani a tempót... A pedelec kerékpárral bárki olyan üzemmódot választhat, amivel kiegyenlítődnek az erőkülönbségek és az egymással töltött időre, a táj szépségére koncentrálhat mindenki. Persze aki szeretne, vicsoroghat is közben a hegyen...
  6. Új helyekre juthatsz el. Mivel a pedelec rásegítő rendszernek köszönhetően olyan emelkedőkre is fel tudsz majd tekerni, amilyenre korábban meg sem próbáltál volna, olyan új, eldugott úticélokat kereshetsz, ahová korábban sem gyalog, sem hagyományos bringával, sem gépjárművel nem jutottál még el.
  7. Mobilitás. Hasonlóan sok lehetőségünk van útvonal-választásra, parkolásra, biztonságba helyezésre, mint egy hagyományos kerékpárral, ami sokkal több, mint bármilyen más gépjármű esetében, beleértve a robogókat is.
  8. Hosszú távon is nyerő. A mai fejlett pedelec kerékpárok akkumulátorai programmódtól függően akár 100-150 kilométeres hatótávval is rendelkeznek, ráadásul legrosszabb esetben hagyományos kerékpár üzemmódban is hazaérünk.
  9. Biztonság akár egy vírusos járvány idején. A szabad levegőn, egyedül haladhatunk, nem kell nyomogatnunk parkolóházak sorompóinál, vagy liftekben a mindenki más által használt gombokat, érvényesíteni az áruházban a parkolójegyet... A bringán csak néhány kisebb felületet kell tisztán tartani.
  10. Csökkentsd az ökológiai lábnyomod. Végezetül nem utolsó szempont, hogy egy e-bike akkumulátorának feltöltése csak minimális energiafogyasztást jelent, továbbá több mint 1000 töltést bír minőségromlás nélkül. Ez még sűrű használat mellett is 10-20 év, nagyságrendileg 100 000 megtett kilométer...

A cikket a MAKETUSZ küldte nekünk