Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 felavato kozossegi tura az eurovelo 6 on 01

A jó hangulatú tekerés az óbudai Fő térről indult, és végig a kijelölt nemzetközi útvonalon haladt,

Röviddel átadása után nagyon népszerű a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút, amely önmagán túlmutatva azért is érdekes, mert új standardot hoz be hazánkba, ezentúl ez lesz a mérce. Birtokbavételére közösségi biciklizést szervezett a Magyar Kerékpárosklub, „Happy Mass” néven, azzal a mottóval, hogy ne csak követeljünk felvonulásainkkal, hanem fejezzük is ki örömünket, ha valami megvalósult.

A Happy Mass 11 éve indult bringasáv-avatási hagyomány. Először 2009-ben rendeztek ilyet a Thököly úton, majd 2011-ben a Kiskörút befejezésekor, 2012-ben az Andrássy úton, 2017-ben a Bartók Béla belső szakaszán, 2020 szeptemberében a Nagykörúton majd Budapest és Szentendre között.

felavato kozossegi tura az eurovelo 6 on 01

A minapi eseményen mintegy százan vettek részt, egy-egy bringán ott lobogott a „Bebiciklizés” és a „Bringázz hétköznap is!” mozgalom zászlaja. A jó hangulatú tekerés az óbudai Fő térről indult, és végig a kijelölt nemzetközi útvonalon haladt, végignyomulva a kerékpáros szempontból még fejlesztésre váró Római parton, majd a Barát-patak torkolatánál találkozva „Bebiciklizés” nevű oktatóprogram résztvevőivel. E programban gyakorlott kerékpározók mutatták meg a jellemző közlekedési szituációkat és fortélyokat frissen kerékpárra váltóknak. A menet áthaladt Szentendrén, a Dera-patakon épült új kerékpáros hídon is, ahol bringát emeltek, majd a Kacsakőnél, frissítővel ért véget.

A felvonuláson versenybringájával és négy fia közöl eggyel részt vett Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki szerint a most átadott szakasz régi adósság volt a kerékpározók felé. „Reméljük, hogy Budapesten belül megoldódik az Eurovelo szakaszok bevezetése, és hamarosan megépül a Rajkáig hiányzó 150 kilométer, és jó lenne megoldást találni a Szentendrei-szigetre vezető hídra is. Jövő nyárra kész lesz a pesti oldalon, Budapestet Dunakeszivel összekötő kerékpárút” – mondta a folytatásról, hozzátéve, hogy a nyáron átadott Poroszló-Tiszafüred hídon már csaknem százezer áthaladást regisztrált a számláló.

felavato kozossegi tura az eurovelo 6 on 02

Kürti Gábor a Magyar Kerékpárosklub elnöke Budapest határán, a Barát-pataknál beszélve kiemelte, hogy „most először épült európai kerékpárutakat idéző szélességű út, aminek a budakalászi ártéri szakasza talán a legszebb az országban.” Kiemelte, hogy a Kerékpárosklub nagyon várja a folytatást, amivel kapcsolatban a következő hetekben kezdődnek egyeztetések a fővárossal.

Képek Pupu