Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

 egy fecske nem csinal nyarat es egy orszagnyi 02

Megjöttek a fecskéink.

Gondolom mindenki ismeri a címben lévő közmondást. Mi most ezzel köszöntjük az ország fecskéit. Ugyanis Húsvét hétvégéjére megérkeztek hazánkba a füsti fecskék. Ezen apropóból ismerjétek meg ezeket a kedves madarakat.

egy fecske nem csinal nyarat es egy orszagnyi 02

Forrás: wikipedia

A füsti fecske (Hirundo rustica) a verébalakúak rendjébe és a fecskefélék családjába tartozó, apró testű, villámgyors röptű madár. A füsti villásfecskék nemének legelterjedtebb faja.

Jellegzetes külsejű énekesmadár, testének felső részén kékesfekete tollazattal, villás farktollakkal és ívelt, hegyes szárnyakkal. Megtalálható Európában, Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen.

Állománya meglehetősen ingadozó, amit leginkább a szélsőséges időjárás befolyásol. Sajnálatos módon az utóbbi évtizedek adatai a lassú, de folyamatos csökkenés irányába mutatnak. Mind a mai napig előfordul, hogy lakóházakról leverik a madarak fészkét, pedig deszkák – úgynevezett fecskepelenkák – felhelyezésével minimálisra csökkenthető a lepotyogó ürülékek által okozott kellemetlenség. Sárgyűjtő helyekkel és műfészkekkel segíthetjük a megtelepedését.

egy fecske nem csinal nyarat es egy orszagnyi 03

Forrás: wikipedia

Nagy kiterjedésű élőhelye egyben azt is jelenti, hogy a füsti fecske nem veszélyeztetett madárfaj, ám helyi például a magyarországi populációit megtizedelhetik bizonyos, az adott helyen bekövetkező kedvezőtlen folyamatok.

A füsti fecske főleg ember alkotta építményekre sárgolyókból építi csésze formájú fészkét. Repülés közben rovarokkal táplálkozik. Szinte minden repülő rovart képes elejteni, melyek nem túl nagy méretűek. Az állatok közelségét kifejezetten preferálja, mivel ezek környezetében sok a táplálékául szolgáló légy és egyéb rovar. A fészket a két öreg madár közösen építi, melybe 4-6 tojás kerül, ezeken csak a tojó kotlik. Évente kétszer költhet.

egy fecske nem csinal nyarat es egy orszagnyi 01

Forrás: wikipedia

Rovarevő mivolta miatt az ember elviseli jelenlétét, mely kapcsolatot megerősítették az idők során e madarakkal és fészkeikkel kapcsolatban kialakult babonák is. Számos irodalmi és vallási mű hivatkozik a füsti fecskékre. Pl.: Fekete István is megörökítette Csí című állatregényében.