Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

A hónap megyéje: Pest vármegye
  Pest megyei kerékpártúra ajánló.
Csalomjai pusztatemplom kerékpártúra
  Egy kellemes, fél napos kerékpártúra az Ipoly völgyében.
Shimano Cues tartós teszt 2. rész
  Tapasztalataim 2500 km után.
Hármas határ kerékpártúra
  3 ország, 11 kastély, 3 túra nap.
Hogyan készítsünk házilag sportitalt bringázáshoz?
  Olcsó és hatékony receptek a házi sportital készítéséhez.
prev
next

 orszagos erdeszeti egyesulet logo

Szeptember 30. éjfélig lehet szavazni, kizárólag a Facebookon.

Az Országos Erdészeti Egyesület augusztusban indította el pályázatát, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresi. A pályázatra szép számban érkeztek nevezések közül, egy szakmai zsűri választotta ki azt az öt útvonalat, melyre a nagyközönség szavazhat.

Az OEE Facebook oldalán a galériában található képek mindegyike egy-egy útvonalat mutat be, ezek egyikére tudod leadni a szavazatodat like formájában. Amelyik útvonal a legtöbb kedvelést kapja, az nyeri el az Év Erdei Kerékpárútja címet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy csak az OEE Facebook oldalán leadott szavazat számít, a megosztásoknál leadott like nem. Eredményt 2024. október 1-én hirdetnek.

És hogy melyik ez az öt?

1. Farkasgyepű-Bakonybél

2024 ev erdei kerekparutja szavazas 01

A Bakony-hegység legmagasabb részének, az úgynevezett Öreg- vagy Magas-Bakonynak a megismerésére hívogat a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, 1968-tól kialakított 15 km hosszú erdei feltáróút. A volt erdei kisvasutak helyén létesített utakon kellemesen lehet kerékpározni. Az útvonal sorompóval lezárt, ezért nincs rajta autós forgalom, biztonságosan használható. Elején és végén aszfaltos a burkolata, de a többi szakasz is jól karbantartott, kötött, murvázott. Szintemelkedése csekély. A hamarosan kialakításra kerülő Horizont országos kerékpárút-hálózathoz csatlakozik. Nagy részben bükkös állománnyal fedett, így nyári nagy melegben is kellemes rajta kerékpározni. Több elágazási lehetőség miatt számtalan csodás látnivaló fedezhető fel, pl Magyar-forrás, Erdő kápolnája, Pénzlik-barlang, Csillagda, Monostor, Bakonyi Erdők Háza, bakonyi Gyilkos-tó.

2. Szentendre-Pilismarót

2024 ev erdei kerekparutja szavazas 02

A Szentendréről Pilismarótra vezető 19 km hosszú, forgalomtól elzárt erdei kerékpárutat remek aszfalt minőség jellemzi, így mind versenykerékpározó mind az utánfutót húzó trekkinges kisgyermekes szülő biztonsággal használhatja. Utóbbiaknak külön öröm, hogy az út két végén kerékpárbarát sorompók kerültek kihelyezésre a 2022-es felújítás során. Az útvonal teljes egészében átszeli a Visegrádi-hegységet, környezetében több turisztikai célpont, illetve pihenő is található.

3. Tormafölde-Kiscsehi

2024 ev erdei kerekparutja szavazas 03

A Zalai-dombság lankáin vezet a Tormafölde-Kiscsehi között húzódó, közel 14 km hosszú kerékpáros útvonal. Az útszakasz a páratlan Vétyemi Ősbükkös közelében halad, ahol 40 méter magas, 190 évnél is idősebb faóriások nyűgözik le az ide látogatókat. Az erdőrezervátum a Zalaerdő Zrt. kezelésében áll. Kihagyhatatlan célpont a Tormafölde határában elterülő tőzikemező is, ahol az erdőalja februárban fehér virágszőnyeggé változik. Az erdei kerékpárút része a dél-zalai térség aktív turisztikai stratégiájában szereplő Murafölde és Kis-Balaton kerékpáros körnek.

4. Varbói halastó - Csókás forrás

2024 ev erdei kerekparutja szavazas 04

Miskolctól északnyugatra, a Tardonai-dombság, más néven Bükkhát változatos táján, sűrű erdőben vezet ez a közel 7 km-es erdei útszakasz, 270 méter szintemelkedéssel. A minden évszakban látványos útvonal a Bagoly-vár Erdészeti Erdei Iskolát is érinti, de a közelben megtekinthető a Mahócai forrás, a Dobrica forrás, és a Lillafüredi Állami Erdészeti Vasút Mahóca állomása is a kerékpárút mellett található. Nemcsak a különös hangzású nevek, de páratlanul szép természeti táj is jellemzi ezt a kerékpáros nyomvonalat.

5. Zselickisfalud – Bőszénfa

2024 ev erdei kerekparutja szavazas 05

A Zselici-dombság hol szelíd, hol embert próbáló lankái a kerékpárosok körében is egyre népszerűbbek. A Zselic erdei csodáit is reprezentáló, fizikailag kevésbé megterhelő a „Zselici csillagok útján” elnevezésű erdei kerékpárút, amely a Ropolyi pihenőtől indul, majd rácsatlakozik a nemrégiben átadott Zselici kerékpárútra. A mintegy 18 kilométeres útvonal közel 90 %-a aszfaltos út. Az útvonalon figyelemmel kísérhetjük a Zselicre jellemző széles dombhátakat és meredek letöréseket, melyet azonban az út nyomvonal-vezetése megszelídít és alkalmassá teszi akár családi túrákhoz is. A meleg időben is kellemesen árnyas erdei szakaszokat virágos kaszálók teszik változatossá, zivataros időben több esőbeálló is menedéket nyújt. A fokozódó népszerűség nem véletlen, hiszen a változatos terepviszonyok kedveznek a versenyzőknek, de annak is, aki csupán egy kellemes kikapcsolódásra vágyik, - több generáció, akár a család minden tagja is tud kerekezni egyszerre. Az útvonal mentén és a közelben számos program is várja a látogatókat (Zselici Csillagpark, Katica Tanya, Bőszénfai Szarvasfarm, Szennai Falumúzeum, stb.), de ingyenesen az év bármely időszakban látogatható látványosság is (Zselici kilátó, Ropolyi pihenőhely, Lidi néni háza).

Ha tetszett, irány szavazni! Katt IDE!

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület facebook oldala